Snart må alle taxier være utslippsfrie. Frykter ladekrise neste år.

Taxisjåfør Amer Latif må innom tre bensinstasjoner for å finne en ledig hurtiglader. Han tror at ladesituasjonen i Oslo blir verre når alle taxier må bli utslippsfrie neste år.

Amer Latif må enten stå i ladekø eller kjøre rundt for å finne ledig ladestasjon. Det tar mye av arbeidstiden hans.

Kortversjonen

– Noen ganger må jeg bruke to timer av arbeidsdagen til å lade bilen. Først må jeg stå i ladekø i over en time. Og så tar det cirka tre kvarter å lade bilen, sier Amer Latif.

Arbeidsdagen som taxisjåfør starter klokken syv. Da kjører han fra boligen på Hellerud til Stovner. På morgenkvisten skal han kjøre åtte skolebarn og en voksen funksjonshemmet. Da turene er unnagjort, må han lade den store Toyotaen.

– Hadde jeg ladet bilen hjemme, så ville det ta over fire timer. Derfor er jeg og mange andre yrkessjåfører med elbil avhengig av hurtiglader. Men det er problematisk å lade der på grunn av store køer. Da det var kaldt, var køene ekstra lange, fordi varmen tapper batteriet på kortere tid enn vanlig. Det tok også lengre tid å lade.

Amer Latif tror at det blir ladekrise i Oslo hvis det ikke innen kort tid etableres nye hurtigladere for elbiler.

Ved 11-tiden fredag kjører han innom Circle K på Ila, men der står det allerede to bilister i ladekø. Derfra går turen til Økern, men også der er det kø av elbiler som trenger strøm. Deretter går turen til Circle K på Trosterud. Der er det 20 ladeplasser. To av disse er ledige.

– Selv midt på dagen brukte jeg en halvtime på å finne ledig ladeplass. Jeg har flere ganger takket nei til langturer til Drøbak eller Drammen fordi jeg ikke har nok strøm. Man kan jo ikke ha kunder bak i bilen og stoppe i halvannen time for å lade.

For å illustrere problemet svinger han innom én bensinstasjon på Tveita og én på Ensjø. Ingen av disse har ledig ladekapasitet.

Nye krav til taxier

I et vedtak fra bystyret heter det at alle drosjer i Oslo skal være nullutslippskjøretøy fra 1. november 2024. Etter frislipp av taxier i 2020, har antall taxiløyver økt fra 1800 til over 5000. Det er uklart hvor mange av disse som er elbiler. Latif tror at det kommer en stor bølge med elbiler i taxibransjen de neste månedene.

– Jeg frykter at ventetiden for lading blir større de neste månedene. For det er ikke bare taxier, men også flere elvarebiler, som er på vei. Det blir en ladekrise i 2024, tror Latif.

Elektriker Erik Mikkelstrup ønsker også flere hurtigladere.

– Noen ganger tar det en time før jeg får ladet. I gjennomsnitt er ventetiden på 20–30 minutter. Og så kan det ta opp mot 40 minutter å lade bilen, sier Mikkelstrup.

Erik Mikkelstrup kjører nesten 200 kilometer på enkelte dager. Han synes ikke det er stas å bruke over en time på å lade arbeidsbilen.

Han bor i Ski og jobber i Oslo. Enkelte dager må han kjøre 20 mil om dagen. Å lade arbeidsbilen hjemme ville tatt seks–syv timer.

– Rekkevidden på bilen er 230 km, men med én gang jeg tar på varme, synker den betraktelig. Derfor må jeg lade i løpet av arbeidsdagen, sier Erik Mikkelstrup.

Har fått positive signaler

Kommunikasjonssjef Unni Berge i Norsk elbilforening synes en times venting i ladekø høres altfor mye ut.

– En time i ladekø for en taxi eller elvarebil i Oslo er for mye. De som velger en miljøvennlig løsning, fortjener kortere ladetid. Derfor må Oslo bygge flere hurtigladere fremover, sier Berge.

Tall fra foreningen viser at det er 417 hurtigladere i Oslo i dag. 100 av disse ble etablert i 2023. Så å si alle er bygget av private aktører.

Etter en ombygging for noen måneder siden har Circle K på Trosterud fått flere ladestasjoner for elbiler. Likevel er det så å si fullt da Amer Latif svinger innom der ved 11-tiden fredag.

– Det viser at det er kommersielt lønnsomt å bygge hurtigladere. Og at det går an å bygge i et raskt tempo. Problemet er ofte å finne steder der de kan bygges. Her kan kommunen tilrettelegge bedre. Jeg konstaterer at det nye byrådet har sagt at de vil gjøre det, så det er positive signaler, sier Berge.

Har møtt taxibransjen

Avdelingsdirektør Kaisa Froyn i Bymiljøetaten (BYM) skriver i en e-post at kommunen har siden 2016 i samarbeid med private hurtigladeroperatører bidratt til å etablere ladeplasser reservert for elektriske drosjer og for alle elbilister generelt.

– På ladestasjoner reservert for drosjer har det til nå vært lavere belegg sammenlignet med ladestasjoner på samme lokasjon som er åpne for alle elbilister. På ladestasjoner for drosjer er det som regel mye ledig kapasitet og lite kø, skriver Froyn.

Hun legger til at kommunen har en egen støtteordning til drosjeeiere som ønsker å installere egne ladebokser hjemme. Kommunen jobber også for å tilby flere kommunale gateladere, som også kan benyttes av drosjeeiere og varebileiere som mangler egen parkeringsplass.

Det er flere som venter på ledig elbillader på Circle K på Ila ved 10.30-tiden fredag.

Oslos ferske samferdselsbyråd, Marit Kristine Vea (V), hadde nylig sitt første møte med taxibransjen. Der var manglende kapasitet på hurtiglading et tema.

– Vi har dårlig tid for å nå klimamålene, og byrådet er i gang med å skjerpe klimapolitikken for å få ned klimautslippene i Oslo. Veitrafikken står for mer enn 50 prosent av klimagassutslippene i byen, og derfor er omstilling til elbiler viktig. Vi vet at tilgang til nok lademuligheter er en nøkkel, og vil derfor ha en storstilt satsing på lading fremover, sier Vea.

Samferdselsbyråd Marit Kristine Vea (V) er klar over at det er behov for flere hurtigladere i Oslo. Byrådet jobber nå med en større satsing på lading fremover.

Hun legger til at flere taxieiere har fått tilskudd til å etablere ladestasjon hjemme.

– Denne ordningen er blitt veldig populær. Nå skal vi se på andre løsninger som vil gjøre det enda enklere å lade.