Witte anjer, de Nederlandse poppy?

Gepubliceerd op 11 november 2019

Als echtgenoot van een Britse vrouw kom ik regelmatig in Engeland en volgen we het nieuws op de voet. In de dagen voor ‘Remembrance day’ (11 november) kun je geen Brits televisieprogramma bekijken, geen voetbalwedstrijd volgen of winkel inlopen of je ziet mensen met een rode poppy op hun kleding. Iedere zichzelf respecterende politicus, televisiepresentator of anderszins publiek figuur in het Verenigd Koninkrijk loopt met de klaproos van crêpe-papier rond. Op Remembrance day herdenken de Britten namelijk gesneuvelde soldaten in gewapende conflicten sinds de Eerste Wereldoorlog. De klaproos is hier symbool voor gaan staan doordat de bloem volop bloeide in de loopgraven. Tienduizenden vrijwilligers hopen dit jaar met de verkoop van de red poppies meer dan 50 miljoen pond op te halen voor veteranen in het Verenigd Koninkrijk.

Draagt u eind juni ook een witte anjer? Waarschijnlijk niet. De anjer is het Nederlandse nationale symbool voor steun aan onze veteranen. De bloem vindt haar oorsprong in de eerste collectieve daad van verzet door het volk in het bezette Nederland. Op zaterdag 29 juni 1940, de verjaardag van Prins Bernhard en de eerste koninklijke verjaardag sinds de bezetting in mei, werden overal vlaggen uitgehangen en standbeelden van leden van het koninklijkhuis met bloemen versierd. De Duitsers reageerden met een heel aantal strenge maatregelen, maar de daad van verzet had indruk gemaakt. Veteranendag wordt daarom al jaren op de laatste zaterdag van juni gevierd. Doordat de witte anjer zo duidelijk verbonden is met de prins, werd dit in 2005 het nationale symbool.

In aanloop naar veteranendag kun je al een witte anjer kopen om deze als eerbetoon aan Nederlandse oorlogshelden te dragen. Maar de bloem heeft bij lange na nog niet dezelfde statuur als haar Britse zusje. Onterecht, wat mij betreft. De 675.000 Nederlandse militairen die sinds 1940 bereid zijn geweest hun leven te wagen om onze vrijheid én die van anderen te verdedigen, verdienen veel meer aandacht. Met het massaal dragen van een witte anjer kunnen we hier als samenleving een statement voor maken. Bovendien zijn er in Nederland ook nog steeds veel veteranen die onze hulp hard nodig hebben. Als de anjer in grote aantallen verkocht zou worden, kan met de opbrengst meer hulp geboden worden aan die groep. Maar daar zijn we helaas nog lang niet. Als we van de anjer een echt nationaal symbool willen maken is er werk aan de winkel.

Hoe mooi zou het zijn als ook in ons land niemand om de witte anjer heen kan in de week voor veteranendag in juni? Dat onze ministers, burgemeesters en de presentatoren van studio sport, het journaal en de wereld draait door allemaal met een witte anjer op de revers lopen. Ze kunnen het goede voorbeeld geven, zodat het kopen en dragen van de anjer vanzelfsprekend wordt en we uiteindelijk ook in Nederland raar opkijken als er iemand in de week voor veteranendag zónder bloem in beeld verschijnt. Dit jaar vieren we dat Nederland 75 jaar bevrijd is en ik kan geen beter moment bedenken om deze nieuwe traditie te beginnen. Doet u ook mee?

Jeroen Lenaers is lid van het Europees Parlement voor het CDA.

Copyright foto: www.veteranendag.nl

Terug naar het overzicht