Gezondheid en Zorg studeren bij Odisee

Page 1

BACHELOROPLEIDINGEN

AGRO- EN BIOTECHNOLOGIEDIERENZORG

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ERGOTHERAPIE

MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE

ORGANISATIE EN MANAGEMENT - HEALTH CARE MANAGEMENT

OOGZORG

VERPLEEGKUNDE

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

VROEDKUNDE

GRADUAATSOPLEIDINGEN

BASISVERPLEEGKUNDE

AALST | BRUSSEL | DILBEEK | GENT | SCHAARBEEK | SINT-NIKLAAS
2024-2025
GEZONDHEID EN ZORG

op je campus

• Een antwoord op de meest gestelde vragen

• 10 goeie redenen om voor Odisee te kiezen

• In 10

op persoonlijke

03 LEER CO-HOGESCHOOL ODISEE BETER KENNEN
Welkom
Reken
begeleiding
naar je studiekeuze 22 WORD GEZONDHEIDSEXPERT BIJ ODISEE 24 BACHELOR AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE Afstudeerrichting Dierenzorg 28 BACHELOR BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE Afstudeerrichtingen
Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
Medische Laboratoriumtechnologie 36 BACHELOR ERGOTHERAPIE 40 BACHELOR MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE 44 BACHELOR ORGANISATIE EN MANAGEMENT Afstudeerrichting Health Care Management 48 BACHELOR OOGZORG 52 BACHELOR VERPLEEGKUNDE 56 BACHELOR VOEDINGS- EN DIEETKUNDE 60 BACHELOR VROEDKUNDE 66 GRADUAAT BASISVERPLEEGKUNDE Of toch nog iets anders? Het volledige aanbod van Odisee-opleidingen vind je op p. 70 2
stappen

Hallo!

Ik wil later het verschil maken en er écht zijn voor mijn patiënten.

Tiago
WELKOM

• Ergotherapie

• Medische Beeldvorming en Radiotherapie

• Oogzorg

• Verpleegkunde BACHELOROPLEIDINGEN

• Afstudeerrichting Orthoptie

• Afstudeerrichting Optometrie

Studeer GEZONDHEID EN ZORG op
+ 4.900 Odisee-studenten 170 lokalen 4 gebouwen 450 meter van Brussel-Centraal 15 breakruimtes
4
Campus Brussel (Terranova)
DE CAMPUS MEER INFO OP ODISEE.BE/CAMPUSSEN ODISEE, DE CO-HOGESCHOOL
TROEVEN IN DE STAD OP

GEZONDHEID EN ZORG op

Campus Aalst

BACHELOROPLEIDINGEN

• Organisatie en Management

• Afstudeerrichting Health Care Management

• Verpleegkunde

8 bachelors 6 graduaten + 2.000 Odisee-studenten 77 lokalen +4.000 m² groen rondom de campus 240 overdekte plaatsen voor fietsen
Studeer
6
OP DE CAMPUS MEER INFO OP ODISEE.BE/CAMPUSSEN ODISEE, DE CO-HOGESCHOOL
TROEVEN IN DE STAD

BACHELOROPLEIDINGEN

• Agro- en Biotechnologie

• Afstudeerrichting Dierenzorg

• Verpleegkunde

• Vroedkunde

Studeer GEZONDHEID EN ZORG op
1.336 Odisee-studenten 40 huurfietsen 23 praktijklokalen 42 studentenkamers op de campus 24 collaboratieve werkruimtes
8
Campus Sint-Niklaas

TROEVEN IN DE STAD

ODISEE, DE CO-HOGESCHOOL
OP DE CAMPUS MEER INFO OP ODISEE.BE/CAMPUSSEN

Technologiecampus Gent

BACHELOROPLEIDINGEN

• Biomedische Laboratoriumtechnologie, afstudeerrichtingen:

• Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

• Medische Laboratoriumtechnologie

• Voedings- en Dieetkunde

op
Studeer GEZONDHEID EN ZORG
+1.900 Odisee-studenten 103 labo’s en praktijklokalen 10.424 m² groen op de campus 1.068 plaatsen voor fietsen 2 grote aula’s
10
DE CAMPUS MEER INFO OP ODISEE.BE/CAMPUSSEN ODISEE, DE CO-HOGESCHOOL
TROEVEN IN DE STAD OP

Een antwoord op de meest gestelde vragen

Waarom zou ik kiezen voor een gezondheidszorgopleiding in Odisee?

Bij ons ben je geen nummer: we kennen onze studenten bij naam. We coachen en begeleiden je van dichtbij. Je kunt altijd bij je docenten terecht in geval van problemen of vragen. En je werkt bovenal met mensen. Daar haal je veel voldoening uit, wedden?

Kan ik met een gezondheidszorgopleiding overal aan de slag?

Werken in de zorg betekent dat je vaak nog voor je afstudeert al jobaanbiedingen krijgt. Omdat de meeste zorgberoepen niet alleen in België maar wereldwijd knelpuntberoepen zijn, kun je dan ook in je eigen gemeente maar evengoed aan de andere kant van de wereld aan de slag. Ook wat doorgroeimogelijkheden betreft biedt de zorgsector heel wat mogelijkheden.

Hebben jullie unieke gezondheidsopleidingen in Odisee?

Ja, Odisee is de enige hogeschool die de Nederlandstalige bacheloropleidingen in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie én in de Oogzorg aanbiedt. Ook het meertalig internationaal traject Verpleegkunde kun je enkel bij Odisee studeren.

Kan ik na een zorgopleiding nog verder studeren?

Ja, zowel de opleiding Verpleegkunde, Vroedkunde als Ergotherapie hebben een rechtstreeks aansluitende masteropleiding. Ook na de andere zorgopleidingen kun je allerlei masteropleidingen volgen waarin je je verder kunt ontplooien. En bekijk zeker ook het ruime aanbod voor wie levenslang wil blijblijven en leren. Dat vind je op odisee.be/continue.

12

10 goeie redenen om voor Odisee te kiezen

01

Iedereen is écht welkom

Bij Odisee is iedereen welkom. Van waar je ook komt, wat je ook belangrijk vindt in het leven, wij bekijken je als mens. Bij ons wappert trots de regenboogvlag. En de diverse mix die je terugvindt in al onze steden zie je ook op onze campussen. Iedereen is welkom –en dat betekent ook met of zonder hoofddoek. We respecteren ieders geaardheid en overtuiging.

03

02

Wij worden jouw coach

Bij Odisee sta jij centraal en ga je aan de slag in kleine klasgroepen. Dat betekent: veel aandacht voor jou als individu en geen sprake van een kloof tussen student en docent. Je kunt bij onze docenten altijd terecht met je vragen en zij spreken je op je sterktes aan. Samen stemmen we jouw traject perfect af op je noden en wensen.

Je legt je eigen accenten

Vanaf het begin maak jij je eigen keuzes, in opleidingsonderdelen, in stageplaatsen en in de manier waarop je opdrachten en projecten invult. We stimuleren elk individu anders om zoveel mogelijk te groeien bij het leerproces. Naar het einde verdiep je je steeds meer in die elementen die jouw voorkeur wegdragen en die aansluiten bij jouw talenten en passies.

ODISEE, DE CO-HOGESCHOOL 13

04

Trek de praktijk in

Onze docenten zijn echte professionals met veel werkervaring in hun vakgebied. Zo leiden zij jou meteen binnen in de praktijk: van realistische simulaties op de campus tot het echte werk op de werkplek. En dat doen we samen – in co-creatie –met heel wat partners uit de zorgsector en de onderwijswereld.

05

Profiteer van high-end faciliteiten

Of het nu gaat om de laptop die je nodig hebt voor je studie (en waarvoor wij een partnership met ICTdienstverlener Signpost hebben), de knap uitgeruste skillslabs voor Medische Beeldvorming en Radiotherapie, de labo’s van Chemie, 3D-scannen, waterstraalsnijden of een uitgebouwde praktijkruimte voor de opleiding Bouw: op de campussen van Odisee vind je alle state-of-the-art faciliteiten voor je opleiding.

06

Bruisend studentenleven

Coole kick-offs aan het begin van het academiejaar. Tal van studentenclubs die van alles en nog wat organiseren. Studentenrestaurants met een mix van typisch Vlaamse kost en wereldkeuken. Een heuse studentenraad die jou vertegenwoordigt tot in de hoogste Odisee-regionen. En tal van studentenactiviteiten georganiseerd door STUVO (de dienst Studentenvoorzieningen). Ja, Odisee is ook dikwijls gewoon een heel fijn feestje!

14

Doe internationale

ervaring op

Odisee heeft een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk. Er studeren heel wat gaststudenten bij ons en natuurlijk zul je ook (inter)nationale reizen en excursies maken. Of je loopt stage in het buitenland (tot diep in Afrika of Zuid-Amerika toe!) of werkt zelfs een deel van je opleiding in het buitenland af. Bij Odisee mag je ‘grenzen verleggen’ letterlijk nemen.

09

Duurzaamheid = onze focus

Als hogeschool vinden we het belangrijk in te zetten op duurzaamheid en streven we naar zo duurzaam mogelijke campussen. Maar niet alleen daarin zit onze visie: we willen ook gaan voor duurzaam onderwijs, omdat dat resulteert in energie voor levenslang leren. En tot slot zetten we ook in op duurzaam onderzoek, omdat onze samenleving daar écht iets aan heeft.

08

Feedback + feedforward

Bij Odisee gaan we met ‘evalueren’ veel verder dan gewoon ‘punten geven’. We geven niet alleen feedback (hoe deed je het?) maar ook feedup (waar wil je naartoe?) en feedforward (welke stappen ga je ondernemen?). En dus kijken we verder dan enkel examens. Opdrachten, presentaties, stages, werkplekleren: het speelt en telt allemaal mee.

Een stevig netwerk

10

Aan Odisee starten is binnenkomen in een stevig netwerk. In de eerste plaats een netwerk van 11.000 studenten, 1.500 medewerkers en zes campussen. Maar ook een netwerk vol (doorgroei)kansen. Want Odisee maakt deel uit van de Associatie KU Leuven – net als LUCA School of Arts, Thomas More, UCLL, Vives en natuurlijk KU Leuven. Een stevig huis van vertrouwen, dus.

07
ODISEE, DE CO-HOGESCHOOL 15

Hoe word je begeleid? Samen op stap:

Je krijgt een persoonlijke studietrajectbegeleider

Je krijgt een persoonlijke studietrajectbegeleider. Die ondersteunt jou tijdens je hele studieloopbaan. Samen stemmen jullie je leerproces en studietraject perfect af op jouw noden en wensen.

Je kunt steeds terecht bij je docenten

Elke opleiding bestaat uit een kernteam van docenten die jou aanspreken op je sterktes. Zij zijn je eerste aanspreekpunt binnen je opleiding en bieden je ook vakinhoudelijke begeleiding aan.

Stel

je vragen aan onze studenten, de Odibuddy’s

Wil je het liever laagdrempeliger, rechtstreeks met studenten? Ook dat kan want de Odibuddy’s zijn hogerejaars die jou graag opvangen en begeleiden tijdens je hogeschoolcarrière.

STUVO ondersteunt je altijd en overal

De dienst Studentenvoorzieningen (STUVO dus) is er om jou te ondersteunen, op veel verschillende vlakken: op zoek naar een kot, financiële vragen, een babbel als het wat minder gaat, begeleiding op maat bij een functiebeperking, studieaanpak, ontspanning, studieadvies …

16

In 10 stappen naar je perfecte studiekeuze

Start met een studiekeuzetest

Doe snel de Odisee-studiekeuzetest (in vijf tot tien minuten!) en je krijgt meteen een eerste idee van welke richtingen bij jou kunnen passen. Je vindt die op odisee.be/studiekeuzetest. Langere testen zoals I-Prefer (onderwijskiezer.be/iprefer), Columbus (columbus.onderwijskiezer.be), SIMON (vraaghetaansimon.be) en LUCI (kuleuven.be/luci) bestaan ook.

Doorblader een brochure (online)

Alle info over onze opleidingen vind je makkelijk via odisee.be/ opleidingen. Een brochure kun je online lezen of gratis op papier bij je thuis ontvangen via odisee.be/brochures.

Kijk naar onze liveshow rond studiekeuze

Donderdag 16 november 2023 organiseren we ’s avonds een online liveshow rond studiekeuze. Alle thema’s worden live in onze tv-studio behandeld door onze studiekeuze-experts en je kunt zelf ook vragen stellen. Nadien kun je de show herbekijken. Alle info op odisee.be/ liveshow.

Beluister onze studiekeuzepodcast

Luister je liever dan je kijkt? Dan kun je terecht op odisee.be/podcast voor bijkomende, verschillende StudiOstudent- podcasts rond studiekeuze, ingesproken door onze studiekeuze-experts.

Ga zeker naar de SID-ins

In januari en februari organiseert de Vlaamse overheid de Studie-Informatiedagen in alle provincies. Denk: een grote beurs met standen van álle hogeronderwijsinstellingen. Een echte must om heen te gaan en ‘de markt’ te verkennen, dus. Meestal doe je dat met je klas of je school, maar je kunt er ook individueel naartoe. Alle info vind je op onderwijs.vlaanderen.be onder de zoekterm SID-in.

ODISEE, DE CO-HOGESCHOOL 17

Kom naar een van onze infodagen

Net zoals alle hogescholen en universiteiten organiseert Odisee ook verschillende fysieke infodagen op de zes campussen. Ideaal om die campussen en hun steden te ontdekken, te praten met studenten en docenten, van de sfeer te proeven, te zien of het gevoel goed zit …

In 2024 organiseren we ze op zaterdag 9 maart, 27 april, 22 juni en 7 september. Alle info op odisee.be/infodag.

Volg een echte les mee

In de lente kun je echte lessen en labo’s mee volgen. Zo krijg je een realistisch voorsmaakje van wat je volgend jaar te wachten staat. Jaarlijks zetten we tussen de 100 en 200 lessen open, op de campus én online. Je aanmelden kan vanaf begin maart via odisee.be/openlesdag

Chat met een student

Veel van onze huidige studenten vertellen je graag hoe het er precies aan toegaat in een bepaalde richting. Je kunt met hen in contact komen en al je vragen op hen afvuren via chat. Meld je aan op odisee.be/chat

Praat met zoveel mogelijk mensen

Een studie kiezen doe je nooit alleen. Praat er met je ouders over. Met je vrienden en vriendinnen. Met je leerkracht of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Met onze studieadviseurs Leen en Inge via studieadvies@odisee.be. Of doe eens zot: spreek gewoon mensen aan die hét beroep van je dromen doen en stel hen alle mogelijke vragen die door je hoofd schieten!

Schrijf je in Ligt je studiekeuze vast? Super! Inschrijven bij Odisee doe je gewoon helemaal online, vanaf de eerste infodag op 9 maart 2024.

• Ga naar odisee.be/inschrijven

• Zet de gevraagde documenten klaar op je toestel

• Start je online inschrijving: maak een account aan, kies je opleiding, vul je gegevens in, laad je documenten op

• Daarna ben je ingeschreven! Je ontvangt je attesten voor openbaar vervoer, je accountgegevens en andere nuttige info in je mailbox

Hulp nodig tijdens het inschrijven? Op odisee.be/inschrijven en op Messenger vind je onze virtuele baliemedewerker Lisa. Die helpt je op weg of verbindt je door met een échte medewerker.

LET’S GO!

SEPTEMBER

Van september tot mei bezoeken onze studieadviseurs heel wat scholen en brengen er infosessies

OKTOBER

Doe meteen onze studiekeuzetest op odisee.be/ studiekeuzetest

18

FEBRUARI

In februari kun je samen met je klas interessante workshops volgen odisee.be/samenwerking-met-scholen

NOVEMBER

Donderdag 16 november

Online liveshow rond studiekeuze maken in het hoger onderwijs

DECEMBER

Beluister onze studiekeuzepodcasts op odisee.be/podcast

JANUARI, FEBRUARI

SID-in

Chat met een student via odisee.be/chat

MAART

Zaterdag

9 maart 2024

Infodag 1 +

Van maart tot mei Openlesdagen

APRIL

Zaterdag 27 april 2024

Infodag 2

SEPTEMBER

Zaterdag

7 september 2024

Infodag 4

JUNI

Zaterdag

22 juni 2024

Infodag 3

SEPTEMBER START

ACADEMIEJAAR

VRAAG EEN BROCHURE AAN

Op elk moment kun je terecht op odisee.be/welkom voor meer info over onze opleidingen. En via odisee.be/brochures kun je brochures online doorbladeren of aanvragen om ze gratis thuis op papier te ontvangen

Vanaf nu kun je inschrijven!
ODISEE, DE CO-HOGESCHOOL 19

Hallo, wij zijn Leen en Inge. Samen hebben wij al meer dan 40 jaar studieadvieservaring op de teller staan. Wij luisteren naar jou en geven je graag advies. Mail ons gerust via studieadvies@odisee.be.

3 EXTRA TIPS

van onze studiekeuzeexperts Leen & Inge

Neem je tijd 1

Stel jezelf kritische vragen 2

Waar ben je goed in? Wat zijn je sterktes en wat zijn je zwaktes? Wat doe je graag, wat geeft je energie – en wat doet dat helemaal niet? Welke vakken volg je écht graag? Wat interesseert je? En natuurlijk dé klassieker: in welke sector wil je later aan de slag?

Een studiekeuze maken doe je niet in vijf minuten – je moet er echt wel wat tijd voor nemen. Want een opleiding kiezen betekent ook een stad kiezen, een onderwijsinstelling kiezen, voor het kotleven gaan of toch liever pendelen. Daar mag je gerust even over nadenken. Neem er dus je tijd voor. De beste tactiek? Vroeg beginnen.

Wat je vooral niet moet doen is… 3

... een opleiding kiezen omdat je er veel geld mee kunt verdienen, omdat je ouders het heel graag willen, omdat je op kot wilt gaan, omdat het gemakkelijk lijkt, omdat al je vrienden die richting doen enz. Nee dus: kies met je hart! Kies waar jíj voor wil gaan.

21

Word gezondheidsexpert bij Odisee

Zoveel opties in de gezondheids- en zorgsector

Heb jij een hart voor mensen en dieren? Wil je graag voor hen zorgen? En schrikt techniek je niet af? Dan ben je bij Odisee aan het juiste adres. Kom gerust af en steek je handen uit de mouwen in een van de opleidingen uit onze cluster Gezondheid en Zorg. De arbeidsmarkt kan professionals zoals jij goed gebruiken!

Jij staat aan het roer, Odisee begeleidt

Bij Odisee hanteren we bij alle opleidingen actieve werkvormen. Die keuze geeft je veel ruimte om al doende te leren en ondertussen werk te maken van je persoonlijke ontwikkeling. Het is een aanpak waarbij je zélf aan het stuur zit. We verwachten flink wat zelfstandig werk en maken je voor een stuk zelf verantwoordelijk voor je opleiding. Tegelijk kun je rekenen op individuele begeleiding, toegespitst op jouw noden en wensen.

22

Druk je eigen stempel

xx% van de studenten ging tijdens zijn studie naar het buitenland

In je opleiding als gezondheidsexpert staan jouw talenten, beroepsvaardigheden en inzet cruciaal. Dankzij stages en labs doe je bakken ervaring op en ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Op jouw tempo

WORD EEN PRO

BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

AFSTUDEERRICHTING

Dierenzorg

Dieren staan centraal voor jou

Ik koos bewust voor Odisee omdat ik vooral geïnteresseerd ben in gedrag en dierenwelzijn, dé sterkte van Odisee. De diversiteit aan skills die ik leerde in de opleiding vormen een goeie basis voor een verdere opleiding en zeker voor mijn huidige job bij het Wolf Fencing Team van WWF Belgium.

Laura De Kort

BACHELOR

MODELTRAJECT 3J OF VIA AFSTANDSONDERWIJS

VOLTIJDS SEMESTERSYSTEEM

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT ZONDER BEURS

CAMPUS

SINT-NIKLAAS

Niet iedereen kan zeggen dat ze dagelijks tussen wilde giraffen rondlopen. Dat maakt mijn dag altijd goed.

Is Dierenzorg iets voor mij?

Ik heb een brede interesse in de natuur, planten en dieren.

Ik ben geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn.

Werken met dieren en ze verzorgen is mijn grote droom.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat geldt evengoed voor dieren, vind ik.

Meer info over Dierenzorg vind je op odisee.be/ dierenzorg

DIERENZORG
25

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

PS: Ook mogelijk in afstandsonderwijs!

odisee.be/agrobioafstand.

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/ dierenzorg

Keuzevakken

Hoe ziet de weekplanning van een student uit je opleiding eruit?

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag

Dierkunde Rekenvaardigheden

Gedragsbiologie

Actuele thema’s Plantkunde

Excursie, bedrijfsbezoek, practicum ...

Academische vaardigheden

ICTvaardigheden

Anorganische chemie

Het leven zoals het is Wat na je diploma?

96,8% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

Wetgeving dierenzorg en dierenhouderij

Verder studeren kan ook! Wordt het een bijkomende bachelor, een master of een postgraduaat?

De brede basis van je opleiding maakt van jou een kritische, avontuurlijke en multi-inzetbare bachelor, met alle kansen op de arbeidsmarkt. Met dit diploma ga je aan de slag in dierenparken, dierenklinieken, kinderboerderijen, dierenasielen of dierenopvangcentra. Misschien begin je wel je eigen zaak zoals een dierenpension, ga je werken bij een dierenarts of studeer je verder als dierengedragstherapeut. Of je draagt je steentje bij aan dierenwelzijn door een job bij de overheid, bij de dienst dierenwelzijn of als welzijnscontroleur.

Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriële Wetenschappen of in de Biowetenschappen behalen.

Bij Odisee Continue sluiten de postgraduaten Animal Behaviour Technician en Clinical Animal Behaviourist naadloos aan op je afstudeerrichting.

Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue

9u
10u 11u
12u 13u 14u
15u 16u
DIERENZORG
27

Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie

Lonken labo's, microscopen en onderzoek?

twee afstudeerrichtingen: Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie (p. 28) of Medische Laboratoriumtechnologie (p. 30).

Ik liep stage aan de universiteit van Bologna, Faculteit Diergeneeskunde. Ik was er verantwoordelijk voor de identificatie van parasieten, zowel op moleculair als op morfologisch vlak. Naast het labowerk leerde ik heel wat nieuwe mensen kennen en bezocht ik veel Italiaanse steden. Ik ben er op persoonlijk en professioneel vlak zoveel gegroeid!

Michelle Nuytten

BACHELOR

MODELTRAJECT 3J

VOLTIJDS

SEMESTERSYSTEEM

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT ZONDER BEURS

Jos Parmentier

Opleidingshoofd Biomedische Laboratoriumtechnologie Technologiecampus Gent

Labo’s zijn uiteraard onmisbaar in Biomedische Laboratoriumtechnologie. Je bent er maar liefst een derde van je totale lestijd mee bezig. Want alleen zo leer je echt alle kneepjes van het vak.

Is Biomedische Laboratoriumtechnologie iets voor mij?

Voor wetenschappen mogen ze me altijd wakker maken.

Ik bekijk het leven het liefst door een microscoop.

Ik werk nauwkeurig, ben betrouwbaar en praktisch ingesteld.

In een labo voel ik me als een vis in het water.

De oorzaken van ziektes bij mensen, planten of dieren boeien me.

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/BLT

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

BIOMEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE
29

BACHELOR BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

AFSTUDEERRICHTING

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

Wenkt een onderzoekslabo of de farmasector?

vaardigheden binnen biotechnologie, microbiologie, immunologie, toxicologie, farmaceutische technologie en zoveel meer

Na een vakantiejob in een laboratorium kreeg ik de smaak te pakken. Ik koos voor Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie en breng dus heel wat uren door in de labo’s. Het maakt de opleiding zo praktijkgericht. Dat praktische werk is heel boeiend, want dan mag ik zelf nadenken en dingen uitvoeren. Een aangename afwisseling met de theorielessen!

Lynn Thomas

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/BLT

En later?

BIOMEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE

BACHELOR BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

AFSTUDEERRICHTING

Medische Laboratoriumtechnologie

Spoor jij graag ziekten op?

nis én praktische vaardigheden in hematologie, medische microbiologie, klinische chemie en moleculaire diagnostiek

laboratoriumtechnoloog met theoretische ken-

Zoë Vanhoenacker

Ik koos Medische Laboratoriumtechnologie omdat het een unieke combinatie brengt. Enerzijds is er het medische aspect, waarbij je meehelpt aan de diagnosevorming van patiënten. Anderzijds doe je praktisch labowerk. De labo’s van Odisee zijn trouwens heel goed uitgerust, een perfecte omgeving om nieuwe dingen te leren.

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/BLT

En later?

BIOMEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE

Onze opleiding heeft zoveel troeven voor gemotiveerde studenten zoals jij. Zo zetten we sterk in op het leer- en groeiproces van elke student. Het docententeam begeleidt je daarin heel flexibel. We zijn terecht trots op onze moderne en goed uitgeruste laboratoria. En twijfel je aan je voorkennis? Maak je dan geen zorgen want je kunt bij ons gratis opfriscusussen volgen en ook het monitoritaat helpt je graag met (gratis) ondersteunende lessen met extra uitleg voor toegepaste fysica, chemie, biomoleculen en fysiologie. Samen komen we er!

JOS PARMENTIER, OPLEIDINGSHOOFD 34

Het leven zoals het is

Hoe ziet de weekplanning van een student uit je opleiding eruit?

Per week heb je gemiddeld 24 uur les. We proberen de lessen zo goed mogelijk te groeperen, zodat pendelstudenten niet onnodig veel moeten reizen. In je lesrooster staan dus weinig of geen springuren. Twee halve dagen per week heb je ‘vrij’. Die tijd kun je gebruiken om opdrachten te maken, verslagen te schrijven, samen te komen voor groepswerken of te studeren.

In het eerste jaar heb je anderhalve dag labo per week. Vanaf het tweede jaar bouwen we de labouren op tot ongeveer de helft van je totale aantal lesuren. In het derde jaar stomen we je helemaal klaar voor je stage met nog meer labo’s en integratielabo’s. En als kers op de taart loop je in je derde jaar tot 600 uur stage, een volledig semester. Dat kan tellen op een cv!

Wat na je diploma?

98,3% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

Verder studeren kan ook!

Wordt het een bijkomende bachelor, een master of een postgraduaat?

De Odisee-alumni van Biomedische Laboratoriumtechnologie hebben een uitstekende reputatie in het werkveld. Dankzij onze goede samenwerking met verschillende laboratoria zijn onze studenten overal erg gegeerd. Velen hebben zelfs al een job nog voor ze afgestudeerd zijn!

Denk bijvoorbeeld aan de andere afstudeerrichting van je opleiding of een master.

Dat kan soms sneller dan je denkt dankzij verworven vrijstellingen, studieduurverkortingen en schakelprogramma’s.

BIOMEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE
Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue
35

Bachelor Ergotherapie

Maak jij mensen opnieuw zelfredzaam?

De opleiding bereidt je uitstekend voor op later, want je krijgt de kans om veel ervaring op te doen tijdens verschillende stages. In het laatste jaar zelfs drie keer twee maanden lang. Zo kun je alles wat je in theorie leerde toepassen in de praktijk. Ook bouw je al relaties op met patiënten, wat supertof en leerrijk is.

Nisrine Benmalek

BACHELOR

MODELTRAJECT 3J

VOLTIJDS

SEMESTERSYSTEEM

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT

ZONDER BEURS

CAMPUS

BRUSSEL-TERRANOVA

Ergotherapie veranderde mijn kijk op het leven. Ik denk nu op een meer allesomvattende manier en leerde de impact zien van dagdagelijkse dingen - zoals het huishouden of creatieve activiteiten - op het welzijn van een persoon. En hoe fijn dat ik mijn kennis en ervaring zelfs buiten het werkveld kan toepassen.

Is Ergotherapie iets voor mij?

Ik leg graag dingen uit en moedig mensen aan om actief mee te doen.

Ik ben geboeid door de bewegende, denkende, handelende en voelende mens, kortom, door de mens als complex geheel.

Ik ben vindingrijk en bedenk graag oplossingen voor grote en kleine problemen.

Om een doel te bereiken, geef ik het beste van mezelf.

Ik werk graag zelfstandig, maar vind het ook fijn om af en toe samen te werken met een team.

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/ergo

ERGOTHERAPIE
37

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Heel veel stages!

Leerstroom DENKEN

Leerstroom GROEIEN

Leerstroom HANDELEN

Leerstroom WETEN

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/ergo

Het leven zoals het is

Hoe ziet de weekplanning van een student uit je opleiding eruit?

Ergotherapie is een heel flexibele opleiding waarin je zelf beslist of je bepaalde opleidingsonderdelen op de campus of online volgt. Online kun je dan bijvoorbeeld gestreamde lessen, opnames of kennisclips verwerken wanneer dat jou het beste uitkomt. Nuttig als je je studie combineert met werken of een gezin.

We verwachten je wel altijd twee dagen op onze goed uitgebouwde zorgcampus om een aantal vaardigheidsvakken effectief in te oefenen (bijvoorbeeld rolstoeltraining). Die vakken plannen we altijd in op twee vaste dagen. In je eerste jaar is dat op dinsdag en vrijdag. Een dag heb je altijd online les of tijd voor het afwerken van opdrachten en taken. Voor de overige twee lesdagen beslis je zelf of je die op campus of thuis online volgt.

En maandelijks organiseren we een extraatje met een van je toekomstige doelgroepen. Dat kan een activiteit zijn met mensen van het dagcentrum, observatie van peuters en kleuters of doedagen.

Wat na je diploma?

98,9% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

Verder studeren kan ook! Wordt het een bijkomende bachelor, een master of een postgraduaat?

Met je brede opleiding en praktijkervaring kun je op veel plaatsen terecht. Overal waar behoefte is aan training om mensen optimaal te laten handelen in hun omgeving, zijn ergotherapeuten nodig. Ze werken dan ook in ziekenhuizen en revalidatiecentra, het buitengewoon onderwijs en maatwerkbedrijven, psychiatrische centra en diensten, crisisinterventiecentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg, gezinsvervangende tehuizen, beschut en begeleid wonen, rust- en verzorgingstehuizen en zo veel meer.

Denk bv. aan de banaba Creatieve Therapie of de master in de Ergotherapeutische Wetenschap.

Dat kan soms sneller dan je denkt dankzij verworven vrijstellingen, studieduurverkortingen en schakelprogramma’s.

Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue

ERGOTHERAPIE
39

Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie

Klaar voor een unieke, veelzijdige specialisatie?

Medische beeldvorming is een combinatie van zorg en omgaan met mensen, met een tikkeltje technologie erbij.

Die mix is erg interessant. In de praktijklessen komt de theorie echt tot leven. Na mijn opleiding wil ik met mijn verworven kennis graag aan de slag als technoloog medisch beeldvormer bij Defensie of op een dienst radiologie in een ziekenhuis.

Celestine Leenknegt

BACHELOR

MODELTRAJECT 3J

VOLTIJDS

SEMESTERSYSTEEM

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT

ZONDER BEURS

CAMPUS

BRUSSEL-TERRANOVA

+ UZ GENT OF LEUVEN

Dries Possé

Oud-student Medische Beeldvorming en Radiotherapie

Ik ben van nature technisch aangelegd. Deze opleiding is een mooie middenweg tussen de technische bagage die je meekrijgt en het sociale contact met de patiënten.

Is Medische Beeldvorming en Radiotherapie iets voor mij?

Ik val letterlijk op het innerlijke van een mens.

Bij de nieuwste technologische ontwikkelingen op medisch vlak wil ik op de eerste rij staan.

Mensen geruststellen is een van mijn talenten. Op vragen als “Is het gevaarlijk? Doet het pijn? Duurt het lang? Waarom moet ik dit doen?

Wanneer heb ik het resultaat? Wat moet ik meebrengen? Moet ik nuchter zijn?” geef ik rustig en geduldig antwoord.

Ik vertaal medische procedures in mensentaal.

Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel is me niet vreemd.

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/MB

MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE
41

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Up-to-date zorgcampus

Samenwerking

met UZ Gent en UZ Leuven NIEUW!

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/MB

Hoe ziet de weekplanning van een student uit je opleiding eruit?

In je eerste jaar heb je gemiddeld 20 à 26 uur les. Je begint met een algemene voorbereiding met een brede basis. De theorie wordt aangevuld met praktijklessen in ons skillslab. Je gaat aan de slag met de specifieke modaliteiten die je als technoloog moet beheersen.

Al van in het eerste jaar dompelen we je onder in de echte wereld dankzij heel wat praktijklessen en een eerste stage in een ziekenhuis. Je derde jaar staat bijna uitsluitend in het teken van stages, in minstens drie verschillende ziekenhuizen. Die stages kun je vergelijken met een 38-uren week van een fulltime technoloog. Een ideale voorbereiding!

Het leven zoals het is Wat na je diploma?

100% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

Verder studeren kan ook! Wordt het een bijkomende bachelor, master of navorming?

Medische Beeldvorming en Radiotherapie is een uiterst gewild diploma want de vraag naar technologen is heel groot. Werkzekerheid gegarandeerd dus. De meeste studenten hebben zelfs al een job vóór ze afstuderen. Je komt terecht in ziekenhuizen, op de diensten radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, echocardiografie en hartcatheterisatie. Met voldoende ambitie en inzet kun je het zelfs tot hoofdtechnoloog of onderzoeksverantwoordelijke schoppen.

Denk bv. aan een master in Industriële Wetenschappen, Management en Beleid van de Gezondheidszorg of (Forensische) Criminologie.

Of volg de navorming ‘Blind positioneren in de klassieke radiologie’ bij Odisee, een perfecte aanvulling voor wie werkt op radiologie.

MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE
43
Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue
* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

BACHELOR IN ORGANISATIE EN MANAGEMENT

AFSTUDEERRICHTING

Health Care Management

Wat is Health Care Management?

Tine D’Hondt

Een internationale context trok me altijd al aan. Na een fijne, leerrijke stage bij Janssen Pharmaceutica werd het ook mijn professionele thuis. Een master vulde mijn bacheloropleiding prima aan waardoor ik een mooi carrièrepad bewandelde. Vanuit mijn expertise en passie werk ik nu zelfs mee aan jullie futureproof Odisee-curriculum!

BACHELOR

VOLTIJDS SEMESTERSYSTEEM

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT ZONDER BEURS

Ik had niet verwacht dat het werkveld van de Health Care Manager zo uitgebreid was. Ik heb zoveel doorgroeimogelijkheden in verschillende zorgsectoren en zelfs daarbuiten.

Is Health Care Management iets voor mij?

Meer info over de afstudeerrichting Health Care Management vind je op odisee.be/OM

ORGANISATIE EN MANAGEMENT
IN AFSTANDSONDERWIJS
IN AFSTANDSONDERWIJS

Vakken in de kijker

Ontdek je opleidingsonderdelen

UPDATE 2024:

DEZE BACHELOR WORDT

VANAF SEPTEMBER 2024 NIET

LANGER ALS EEN REGULIERE

DAGOPLEIDING OP CAMPUS

AALST GEORGANISEERD, MAAR WEL NOG IN AFSTANDSONDERWIJS.

Op afstand leren!

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/OM

Wat na je diploma?

97,7% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

Verder studeren kan ook! Wordt het een bijkomende bachelor of master?

Als health care manager kom je terecht in ziekenhuizen, huisartspraktijken, farmabedrijven, arbeidsgeneeskundige diensten, diensten rond hospitalisatieverzekering, tandartspraktijken, wijkgezondheidscentra, dierenartspraktijken en medische vertegenwoordiging.

En slaag je voor Farma en clinical trials, dan ontvang je het attest ICH-GCP dat bewijst dat jij voldoet aan de internationale standaarden van good clinical practice.

Of specialiseer je verder met een microdegree?

Maak daarbij optimaal gebruik van eerder verworven vrijstellingen.

Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue

ORGANISATIE EN MANAGEMENT
47

Bachelor in de Oogzorg

Word jij een specialist van het zicht?

In mijn zoektocht naar een opleiding ontdekte ik Oogzorg. Ik wist niet eens dat je dat kon studeren, maar omdat het mij aansprak, zocht ik informatie op en raakte ik steeds meer geïnteresseerd. De wetenschappelijke insteek, de vele praktijkuren en diverse jobmogelijkheden spraken me echt aan. De openlesdag en positieve verhalen van oudstudenten gaven uiteindelijk de doorslag.

ENKEL BIJ ODISEE!

BACHELOR

MODELTRAJECT 3J

VOLTIJDS

SEMESTERSYSTEEM

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT ZONDER BEURS

Chiara Baert Student Oogzorg

In je laatste jaar mag je zelf een kliniek openen op de campus voor patiënten die hun ogen willen laten testen of klachten hebben. Zo leer je goed klinisch redeneren, net zoals in het werkveld.

Is Oogzorg iets voor mij?

Het visuele zintuig fascineert me.

Ik vind het belangrijk dat iedereen de juiste oogzorg krijgt.

Ik ben behulpzaam.

Specialist worden in het zicht en de verbetering ervan, dat trekt me aan.

Ik wil theorie zo snel mogelijk in de praktijk omzetten.

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/oogzorg

CAMPUS

BRUSSEL-TERRANOVA

OOGZORG
49

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Ga je voor optometrist of orthoptist?

De optometrist

De orthoptist

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/oogzorg

Het leven zoals het is

Hoe ziet de weekplanning van een student uit je opleiding eruit?

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 8.30u Technisch

oftalmologische assistentie Optometrie Orthoptie Anatomie en fysiologie van de mens 9.30u 10.30u

Inleiding tot de visuele wetenschappen

Wetenschappelijke vaardigheden Orthopedagogiek 11.30u 12.30u

Stage en talentontwikkeling Optica 14.30u

Anatomie en fysiologie van het oog en het visuele systeem 13.30u

Wat na je diploma?

100% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

Verder studeren kan ook! Wordt het een bijkomende bachelor, een master of een postgraduaat?

Beide afstudeerrichtingen van deze unieke bachelor in de Oogzorg maken van jou een visuele zorgverlener met een gevarieerd takenpakket.

• Als optometrist kun je je vestigen als zelfstandige of in dienstverband werken bij optometristen, oogartsen, ziekenhuizen of contactlenspraktijken. Ook in de groothandel of bij materiaalproducenten in de sector is er grote vraag naar specialisten en adviseurs.

• Als orthoptist kun je je ook vestigen als zelfstandige of in dienstverband werken in low vision centra, revalidatiecentra, bij oogartsen of ziekenhuizen.

Denk bv. aan een master in Gezondheidsbevordering of een opleiding in audiologie (want slecht zien en slecht horen gaan samen).

Dat kan soms sneller dan je denkt, dankzij verworven vrijstellingen.

Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue

15.30u Psychologie 16.30u
OOGZORG
51

Bachelor in de Verpleegkunde

Is ‘zorgen voor’ jouw middle name?

Eline Verheyen Sarens

Als ik buitenkom na een werkcollege voel ik me altijd opgeladen. Ik zit dan vol energie, adrenaline en goesting om mijn nieuwe verpleegkundige vaardigheden toe te passen op stage! Daarnaast doet de leerstof over anatomie regelmatig mijn mond openvallen. Ik verbaas me continu over hoe ons menselijk lichaam in elkaar zit en deel nu regelmatig leuke wist-je-datjes met mijn omgeving.

BACHELOR

MODELTRAJECT 4J

LABO’S VAN TELKENS

4 TOT 8 WEKEN MET

EVALUATIEMOMENT

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT ZONDER BEURS

CAMPUS AALST, BRUSSEL-TERRANOVA OF SINT-NIKLAAS

Robbe Van Leemput

Ik had wel wat stress om aan de opleiding te beginnen. Gelukkig gaven de Odisee-LabO’s van zes tot acht weken, de fijne band met de docenten, de kleinere leergroepen en het werken rond casussen me al snel vertrouwen. Je staat er hier echt niet alleen voor!

Is Verpleegkunde iets voor mij?

Ik ben geboeid door de mens als een lichamelijke, geestelijke en sociale eenheid.

Ik wil me engageren voor de zorg van mensen.

Verantwoordelijkheidsgevoel is me niet vreemd, interesse in techniek evenmin.

Problemen los ik creatief op als de standaardoplossing geen uitkomst biedt.

Ik wil niet alleen zorgen voor mensen, maar ook meewerken aan een hogere zorgkwaliteit.

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/VPK

VERPLEEGKUNDE
53

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Psstt... Ga jij liever internationaal?

odisee.be/ vpk-internationaal

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/VPK

Het leven zoals het is

Hoe ziet de weekplanning van een student uit je opleiding eruit?

Wat na je diploma?

99,8% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

Verder studeren kan ook! Wordt het een bijkomende bachelor, een master of een postgraduaat?

De gezondheidszorg evolueert sneller dan ooit: er komt meer technologie bij kijken, de wetenschap staat niet stil en er is een verschuiving van het ziekenhuis naar het thuisveld. Als verpleegkundige van de toekomst zul je ook te maken krijgen met kwetsbare groepen in de maatschappij en dus laten we je ervaren hoe het is om als partner in de zorg met die groepen aan de slag te gaan.

Na vier jaar sta jij er helemaal als ‘verpleegkundige van de toekomst’ en je diploma wordt in heel Europa erkend. Je kunt in een grote waaier aan zorgdomeinen terecht: in ziekenhuissettings, woonzorgcentra, bij gespecialiseerde artsen, in de thuiszorg, bedrijfssector, het onderwijs of als zelfstandige.

Denk bv. aan de Odisee-postgraduaten Palliatieve Zorg (in Brussel) of Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg (in Aalst).

Dat kan soms sneller dan je denkt, dankzij verworven vrijstellingen.

Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 8.30u Werkcollege op vraag Project zorglandschap Hoorcollege op vraag Leergroepmoment 9.30u 10.30u 11.30u 12.30u 13.30u Individueel spreekuur Zelfstandig oefenen 14.30u 15.30u 16.30u
VERPLEEGKUNDE
55

Bachelor in de Voedings- en Dieetkunde

Voeding en gezondheid, zó belangrijk

odisee.be/vdkafstand.

Ik heb het altijd interessant gevonden hoe voeding je lichaam en je gezondheid kan beïnvloeden. Onze voedingsvakken, zoals Dieetleer of Voedingssto en en ingrediënten, vind ik dus erg leuk. Daarnaast leren we professioneel omgaan met patiënten. Hoe moet je reageren in bepaalde situaties? Hoe stel je correct vragen? Erg boeiend!

BACHELOR

MODELTRAJECT 3J OF AFSTANDSONDERWIJS

VOLTIJDS

SEMESTERSYSTEEM

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT ZONDER BEURS

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Flore Teerlinck

Oud-student Voedings- en Dieetkunde

Gezond leven heeft me altijd geïnteresseerd. De keuze voor Voedings- en Dieetkunde lag dan ook voor de hand. En ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. Ik overweeg ook om nog te specialiseren in Voeding en Oncologie. Voeding speelt namelijk een belangrijke rol in het genezingsproces.

Is Voedings- en Dieetkunde iets voor mij?

Ik ben op alle vlakken geïnteresseerd in voeding.

Wetenschap boeit me, maar ik ben ook communicatief ingesteld en werk graag met mensen.

Ik heb aandacht voor het psychosociale welzijn van mensen.

Gezondheid is mijn stokpaardje.

Ik vind hygiëne belangrijk.

Ik wil mensen (helpen) coachen naar een gezonde levensstijl.

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/VDK

VOEDINGSEN DIEETKUNDE
57

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Vier grote leerlijnen

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/VDK

Het leven zoals het is

Hoe ziet de weekplanning van een student uit je opleiding eruit?

Je lesweek telt gemiddeld 24 lesuren. Ongeveer een derde daarvan bestaat uit hoorcolleges. Die volg je op de campus of online via MS Teams. Twee derden van je tijd breng je verder door in kleine groepen, tijdens labo’s en begeleide werkcolleges. Die krijg je uiteraard wel altijd op campus omdat je er vaardigheden aanleert en oefeningen uitwerkt.

Neem je de volledige 60 studiepunten van je eerste opleidingsfase op, dan verwachten we dat je nog ongeveer veertien uur per week studeert of opdrachten maakt. Studeren is dus wel een fulltime job!

Wat na je diploma?

100%

van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

Verder studeren kan ook! Wordt het een bijkomende bachelor, een master of een postgraduaat?

Als bachelor in de Voedings- en Dieetkunde kun je op de arbeidsmarkt veel verschillende kanten uit. Wordt het een eigen zelfstandige diëtistenpraktijk? Of trek je naar ziekenhuizen, zorginstellingen, de voedings- en farma-industrie, het onderwijs, voedingszaken, dieetwinkels, cateringbedrijven, sport- en afslankingscentra, grootkeukens, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Logo’s (loco-regionale gezondheidsnetwerken ter gezondheidspromotie) of het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)? Keuze te over!

Denk bv. aan Odisee-navormingen als Voeding van het jonge kind en het postgraduaat Product en kwaliteit in de voedingsindustrie.

Dat kan soms sneller dan je denkt, dankzij verworven vrijstellingen.

Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue

VOEDINGSEN DIEETKUNDE
59
* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

Bachelor in de Vroedkunde

Leer alles over nieuw leven en moederschap

Astrid de Bock

Ik was geboeid door de ontwikkeling en de evolutie van een zwangerschap. De praktijklessen waren het leukst: je leert eerst technieken aan die je uitgebreid inoefent op poppen. Daarna pas je ze toe op je stageplaats. Ook de stages reken ik bij de leukste vakken. Het moment dat je je eerste bevalling begeleidt, vergeet je nooit: echt een hele ervaring!

BACHELOR

MODELTRAJECT 3J OF AFSTANDSONDERWIJS

VOLTIJDS

SEMESTERSYSTEEM

ONG. € 1.100

IN MODELTRAJECT

ZONDER BEURS

Ik wilde een beroep met afwisseling en uitdaging. Bij een vroedvrouw verschijnen er dagelijks andere koppels in het verloskwartier of op de materniteit, die je dan onder je vleugels neemt. Geen enkele begeleiding is dezelfde en dat maakt het heel boeiend.

Is Vroedkunde iets voor mij?

Verantwoordelijkheidszin, sociale vaardigheden en psychologisch doorzicht kenmerken mij.

Ik werk graag met mensen.

Ik ben geboeid door het wonder van het leven en het moederschap.

Ik heb aandacht voor het lichamelijke en psychosociale welzijn van anderen.

Ik ben alert en stressbestendig, ook als iets minder goed loopt.

Ik wil koppels begeleiden bij een van de mooiste momenten van hun leven.

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/vroedkunde

CAMPUS

SINT-NIKLAAS

VROEDKUNDE
61

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/vroedkunde

Vijf grote leerlijnen

• Professionele deskundigheid:

• Wetenschappelijke deskundigheid:

• Waardenontplooiing en leiderschap:

• Zorgorganisatie en -innovatie:

• Werkveldervaring en integratie:

Het leven zoals het is

Hoe ziet de weekplanning van een student uit je opleiding eruit?

9.30u

10.30u

Perinatale zorgen: de gezonde pasgeborene Structuur en organisatie Anatomie en fysiologie

Psychologische wetenschappen

13.30u

Perinatale zorgen: methodisch handelen

Perinatale zorgen: verloskunde 14.30u 15.30u

16.30u

Perinatale vaardigheden: de gezonde pasgeborene

Biochemie

Perinatale zorgen: ABC-handelingen

Perinatale

vaardigheden: ABC-handelingen

Algemene waardenkaders

Wat na je diploma?

Als bachelor in de Vroedkunde kun je uiteraard aan de slag op de kraamafdeling en het verloskwartier van een ziekenhuis. Sommige artsen werken samen met een vroedvrouw voor de prenatale raadplegingen.

Ook op de diensten neonatologie, gynaecologie, fertiliteit, in gezondheidscentra, in centra voor menselijk erfelijk vruchtbaarheidsonderzoek, in diensten voor zwangerschapsbegeleiding en bij Kind en Gezin zijn vroedvrouwen onmisbaar.

Maar je kunt ook als zelfstandige vroedvrouw zwangere vrouwen begeleiden tijdens hun zwangerschap, bij een thuisbevalling, in het kraambed of voor postpartumzorg aan huis.

Verder studeren kan ook! Wordt het een bijkomende bachelor, een master of een postgraduaat?

Denk bv. aan bachelor in de Verpleegkunde, master in de Verpleegkunde en de Vroedkunde, Lactatiekunde, een opleiding aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en talloze navormingen.

Dat kan soms sneller dan je denkt, dankzij verworven vrijstellingen en schakelprogramma’s.

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 8.30u
11.30u 12.30u
info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue VROEDKUNDE 63
Meer

Graduaatsopleidingen bij Odisee

Superpraktische opleiding

Ben jij vooral op zoek naar een praktische opleiding die je voorbereidt op een specifiek beroep? En wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is een graduaatsopleiding echt iets voor jou! Je lessen zijn heel praktisch en worden aangevuld met interessante workshops en uiteraard met werkplekleren, dat minstens een derde van je opleiding uitmaakt.

Een heel eigen profiel

Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een uniek profiel. De opleiding is nog praktijkgerichter dan een bachelor en situeert zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelors. Je wordt van nabij opgevolgd en voor heel wat vakken heb je zelfs geen examen maar word je permanent geëvalueerd. Ook de opsplitsing in semesters en kwartalen zorgt ervoor dat je 100% gefocust blijft en dat je studeerlast haalbaar blijft.

64

Werkplekleren is top

Het graduaat is heel praktijkgericht. In het eerste jaar ga je al direct een hele tijd werkplekleren. Zo pas je de theorie altijd meteen toe op de werkvloer. En je wordt constant opgevolgd door je coach. Dat vind ik een grote meerwaarde, want dat vergroot je kans om te slagen.

Op jouw tempo, ook als je al werkt

GRADUATEN
Jasmina Boufdan

Graduaat Basisverpleegkunde

Een andere weg naar een job als verpleegkundige

De opleiding Basisverpleegkunde biedt een heel mooie balans tussen theorie en praktijk. De lessen lopen parallel, zodat je steeds de nodige praktische kennis hebt voor je op je werkplek begint. Ook de trajectbegeleiding is een grote troef. Dat je van in het begin tot het einde van je opleiding terecht kunt bij dezelfde persoon is een grote houvast.

Timo Waumans

GRADUAAT

Femke De Kuyper

Tijdens het werkplekleren maak je kennis met verschillende medische afdelingen en de verpleegkundige vaardigheden die daarbij horen. Zo leer je veel bij én ontdek je wat jou het meeste voldoening gee .

Is Basisverpleegkunde iets voor mij?

3 JAAR IN DAGONDERWIJS OF DEELS AVONDONDERWIJS

VOLTIJDS MODULE SYSTEEM

GRATIS

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/ basisverpleegkunde

BASIS- VERPLEEGKUNDE BIJ ONZE
PARTNERSCHOLEN

Vakken in de kijker

Ontdek welke opleidingsonderdelen je mag verwachten

Module Initiatie verpleegkunde

Module Verpleegkundige basiszorg

ZORGKUNDIGE 1

Module Oriëntatie Algemene gezondheidszorg

Module Oriëntatie Ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg

Toegepaste Verpleegkunde

DIPLOMA VAN GEGRADUEERDE BASISVERPLEEGKUNDE

Wat is het verschil met de bacheloropleiding?

Wil je meer informatie?

Neem gerust contact op met een van de partnerscholen

Sint-Augustinusinstituut

Sint-Carolus

Sint-Guido Instituut

Bekijk je vakken in detail op odisee.be/basisverpleegkunde

IN ONZE PARTNERSCHOLEN

Het leven zoals het is

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kunt starten met de graduaatsopleiding Basisverpleegkunde (voorheen HBO5) als je 18 jaar bent én een diploma secundair onderwijs op zak hebt. Je kunt ook starten nadat je het 6de jaar BSO succesvol afrondde.

Voldoe je niet aan de bovenstaande voorwaarden, dan kun je toch nog starten als je slaagt voor de toelatingsproef.

Inschrijven doe je steeds bij een van de partnerscholen. Je betaalt geen inschrijvingsgeld en de studiekosten blijven beperkt.

Wat na je diploma?

99,6%

van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk*

* Schoolverlatersrapport 2022 VDAB

Heb je de smaak te pakken en wil je nog verder studeren?

Na je graduaatsopleiding Basisverpleegkunde kun je meteen aan het werk in ziekenhuizen, woonzorgcentra, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg of de zorg voor mensen met een beperking. Want het beroep van basisverpleegkundige is nog altijd een knelpuntberoep.

Je kunt ook verder studeren en via een verkort traject van 2,5 jaar bij Odisee je bachelordiploma in de Verpleegkunde behalen. De contactmomenten in die opleiding hebben afwisselend plaats op Campus Aalst en Campus SintNiklaas. Meer info vind je op odisee.be/verpleegkundebrugprogramma.

Ga voor de aansluitende bachelor in de Verpleegkunde bij Odisee via een verkort traject.

Of volg een van onze talloze navormingen in de gezondheids-en zorgsector.

Meer info over verder studeren na je diploma vind je op odisee.be/continue

BASIS- VERPLEEGKUNDE
69

Alle opleidingen bij Odisee

BRUSSEL-TERRANOVA

BUSINESS EN MANAGEMENT

Bachelor in het Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen afstudeerrichting Supply Chain Management afstudeerrichting Marketing

Bachelor of Business Management - ENG

Bachelor in het Facility Management *

Bachelor in Human Resources Management **

Bachelor in Organisatie en Management afstudeerrichting Business & Languages afstudeerrichting Health Care Management (in afstandsonderwijs)

Bachelor in het Vastgoed

Graduaat in de Accounting Administration

Graduaat in Marketing- en Communicatiesupport afstudeerrichting Marketingsupport afstudeerrichting Communicatiesupport

Graduaat in Sales Support

DIGITAL

Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT

Bachelor in de Toegepaste Informatica

Graduaat in het Programmeren

Graduaat in het Systeem- en Netwerkbeheer

GEZONDHEID EN ZORG

Bachelor in de Agro- en Biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg

Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie

Bachelor in de Ergotherapie

Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie

Bachelor in Organisatie en Management afstudeerrichting Health Care Management (in afstandsonderwijs)

Bachelor in de Oogzorg

Bachelor in de Verpleegkunde

Bachelor in de Voedings- en Dieetkunde

Bachelor in de Vroedkunde

Graduaat in de Basisverpleegkunde (voorheen HBO5)

* Wordt vanaf september 2024 niet langer georganiseerd.

** Start in september 2024. Onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde accreditatieorganisatie verandert Odisee de afstudeerrichting Personeelswerk en starten we, samen met de Gentse partnerscholen HOGENT en Arteveldehogeschool, de aparte bacheloropleiding Human Resources Management in 2024-2025. Meer info volgt op odisee.be/hrm.

*** Start in september 2025, onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde accreditatieorganisatie.

CAMPUS AB BT DGSSN
AALST BRUSSEL DILBEEK GENT SCHAARBEEK SINT-NIKLAAS

LANDBOUW, VOEDING & MILIEU

Bachelor in de Agro- en Biotechnologie

afstudeerrichting Dierenzorg

afstudeerrichting Groenmanagement

afstudeerrichting Landbouw

afstudeerrichting Voedingstechnologie

Bachelor in de Chemie

afstudeerrichting Biochemie

afstudeerrichting Chemie

afstudeerrichting Milieutechnologie

Bachelor in de Energietechnologie

Bachelor in de Voedings- en Dieetkunde

Graduaat in de Hernieuwbare Energiesystemen

LERARENOPLEIDINGEN

Educatieve bachelor in het Kleuteronderwijs

Educatieve bachelor in het Lager Onderwijs

Educatieve bachelor in het Secundair Onderwijs

Educatief graduaat in het Secundair Onderwijs

MENS EN SAMENLEVING

Bachelor in de Gezinswetenschappen

Bachelor in het Human Resources Management **

Bachelor in de Orthopedagogie

Bachelor in het Sociaal Werk

afstudeerrichting Maatschappelijk Werk

afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk

afstudeerrichting Personeelswerk *

Graduaat in het Maatschappelijk Werk

Graduaat in de Orthopedagogische Begeleiding ***

TECHNOLOGIE EN WETENSCHAP

Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie

Bachelor in de Bouw

Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie

Bachelor in de Elektromechanica afstudeerrichting Elektromechanica afstudeerrichting Klimatisering

Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT

Bachelor in Energietechnologie

Bachelor in het Facility Management *

Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie

Bachelor in de Ontwerp- en Productietechnologie

Bachelor in de Toegepaste Informatica

Bachelor in het Vastgoed

Graduaat in de Elektromechanische Systemen afstudeerrichting Meet- en Regeltechnieken afstudeerrichting Onderhoudstechnieken

Graduaat in de Hernieuwbare Energiesystemen

Graduaat in het Programmeren

Graduaat in het Systeem- en Netwerkbeheer

Graduaat in de Werforganisatie afstudeerrichting Woningbouw afstudeerrichting Wegenbouw

CAMPUS A B BT D G S SN
71

DATA OM TE

ONTHOUDEN

Donderdag 16 november 2023

Studiekeuzetools

odisee.be/studiekeuzetest

Januari-februari 2024

Zaterdag 9 maart 2024

Vanaf maart 2024

Zaterdag 27 april 2024

Zaterdag 22 juni 2024

Zaterdag 7 september 2024

odisee.be/podcast

Meer info en registratie:

odisee.be/brochures

odisee.be/chat

Onze campussen vind je in

INSCHRIJVEN

odisee.be/inschrijven

odisee.be

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.