Infomagazine GO! scholengroep Rivierenland 2023

Page 1

V.U. Conny RomswinkelAlgemeen directeur GO! scholengroep RivierenlandKerkstraat 1A 2830 Willebroek infomagazine GO! scholengroep Rivierenland 2023 ‘t Krijtlijntje

algemeen directeur Conny Romswinkel

"‘Veel leerplezier in 2023’ schreven we op onze nieuwjaarskaart. Als scholengroep vinden we het immers belangrijk dat élke leerling de kans krijgt om nieuwe dingen te leren en hierbij ook het nodige plezier ervaart. Het maakt mij dan ook gelukkig te zien dat onze verschillende schoolteams er alles aan doen om deze nieuwjaarswens voor elke lerende te realiseren. In dit ’t Krijtlijntje kan je lezen hoe men via verschillende domeinen te werk gaat.

Nieuwe leermethodes worden onder de loep genomen en geëvalueerd. Via studiedagen en workshops worden onze leerkrachten hierbij ondersteund door de scholengroep en externe partners met expertise. Men besteedt aandacht aan het individu, zodat elke leerling op maat wordt begeleid en maximale leerwinst behaalt.

Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan de toekomst en de vaardigheden die nodig zijn om te leven in de 21ste eeuw. Leerkrachten zorgen ervoor dat de lerenden de nodige kennis vergaren en de juiste tools bezitten om de toekomst aan te pakken.

Leren is ook fijner als het in een boeiende en aangepaste leeromgeving plaatsvindt. We openden in 2022 al enkele innovatieve leerplekken en we kijken reikhalzend uit naar de nieuwe schoolgebouwen en de hedendaagse klaslokalen die dit jaar alweer op de planning staan. Ook hierbij wordt voortdurend geëvalueerd of de werkplek is aangepast aan de werk- en leermethode en of de juiste doelen worden behaald.

In dit magazine zal je ook lezen dat we binnen onze scholengroep ons uiterste best doen om iedereen in het leren te betrekken. Welbevinden is hierbij zeer belangrijk. Onze scholen hebben oog voor alle leerlingen én hun thuissituatie en helpen waar ze kunnen, zodat elke lerende ruimte en kansen heeft om te leren, te ontdekken en te groeien.

Dit alles bewijst hoe positief en hoopvol we samen met onze personeelsleden naar de toekomst en naar onze jongeren kijken, ook al zijn het absoluut geen gemakkelijke tijden. De hoge energieprijzen plaatsen immers niet alleen de gezinnen, maar ook onze scholen voor een grote uitdaging. Daarnaast kampt het onderwijs met een immens probleem, namelijk het personeelstekort. Dit zal de komende maanden en jaren veel van onze aandacht en energie vragen, maar zoals u zal lezen, kunnen wij rekenen op creatieve en professionele teams die onze lerenden door alweer een boeiend jaar zullen begeleiden.

Ontdek enkele extra’s op het digitale platform: www.rivierenland.myportfolio.com

Colofon

Magazine GO! scholengroep Rivierenland

Redactie, foto’s en lay-out: communicatiecoördinator Jani Verheyden, personeelsleden GO! scholengroep Rivierenland Drukker: Drukkerij Graffiti (Bornem)

Foto cover: GO! basisschool De Blokkendoos Leon Gilliotlaan 58 - 2630 Aartselaar www.bsdeblokkendoos.be

Edito
Veel leerplezier in
2023!"

River-Wise

Transformeren naar gepersonaliseerd samen leren

River-Wise, de studiedag die het team Onderwijsvernieuwing van GO! scholengroep Rivierenland organiseerde voor de collega’s van het secundair onderwijs, ging door op 5 oktober 2022, de Dag van de Leraar.

Er waren een twintigtal workshops rond het thema ‘Transformeren naar gepersonaliseerd samen leren’ en de leerkrachten konden bij voorbaat een keuze maken: teamwork met de EDUbox van VRT, werken met OneNote, het ontdekken van bookwidgets, inzetten op zelfregulerende vaardigheden, …

De 500 leerkrachten zaten verspreid over 3 locaties (GO! atheneum Klein-Brabant, GO! atheneum Willebroek en GO! atheneum Boom) en volgden een sessie bij een collega met expertise of een externe spreker.

GO! freinetschool ’t Hinkelpad in Bornem krijgt nieuwbouw wegens hoog aantal leerlingen

Meerwaarde van een netwerkdag

Muriel Vanoverschelde (ex-medewerker team Onderwijsvernieuwing en huidig projectbegeleider bij PBD GO! in een project rond zelfregulerend leren in het basisonderwijs) en Wendy Muys (medewerker team Onderwijsvernieuwing) :

“Zo’n netwerkdag over de verschillende secundaire scholen heen heeft heel wat voordelen. Dankzij de grotere groep worden de kosten gedeeld en zijn er meer mogelijkheden bij het kiezen van de sprekers. Bovendien konden we op deze manier ook diverse sprekers vragen, zodat niemand een spreker voor de tweede keer zag of een thema moest volgen dat niet volledig aansloot bij de vakkennis en/of job.

Zo’n netwerkdag biedt ook kansen aan ‘talent in eigen huis’. We hebben heel veel collega’s binnen de scholengroep die expertise hebben in een groot aantal onderwijsthema’s en/of ICT-toepassingen. Dankzij RiverWise kan deze kennis verspreid worden over de verschillende scholen en personeelsleden heen.

We hopen vooral dat de collega’s veel energie kregen én ‘goesting’ hebben om met de opgedane kennis aan de slag te gaan. Samen leren samenleven en samen blijven groeien... het blijft belangrijk.”

Gepersonaliseerd samen leren

Annouk Peelman, coördinerend directeur secundair onderwijs: "Om het leerrendement van al onze leerlingen te optimaliseren, worden onze leerkrachten verder geprofessionaliseerd in doelgerichte differentiatie. Dit resulteert in diverse leertrajecten die gecreëerd worden op basis van het leerprofiel van de leerling. Vanuit het doel om dit traject zo efficiënt mogelijk te doorlopen, leren de leerkrachten hen zelfsturende vaardigheden aan, wat de leermotivatie bevordert."

Extra foto's

GOODIEBAG

Fantastische GO! leraar op stap

Voor alle deelnemers was er een goodiebag met een handig schriftje, toffe GO! balpen en gepersonaliseerde webcamcover.

Voor de 'Dag van de leraar' kregen alle leerkrachten ook een hippe, herbruikbare broodzak cadeau.

Lessen Office 365

Bram Cuyt, medewerker cel Onderwijsvernieuwing en Digitale Transformatie van GO! scholengroep Rivierenland, ondersteunt de scholen en medewerkers van de scholengroep bij een brede waaier aan digitale vernieuwingen binnen het onderwijs. Zo gaf hij in de maanden september, oktober en november lessen Office 365 aan iedereen die online of live wilde aansluiten.

Bram Cuyt: “In deze vorming maken de collega's kennis met Microsoft OneDrive, Forms, Sway, OneNote, Stream en toon ik hen hoe Teams in klasverband kan worden ingezet. Ik leer een aantal interessante nieuwe functies binnen Word en PowerPoint aan, zodat men nog efficiënter te werk kan gaan. De collega's leren ook hoe ze QR-codes kunnen integreren, instructies moeten opnemen en de 'insluitende lezer' gebruiken. Daarnaast ontdekken ze hoe ze presentaties kunnen inoefenen aan de hand van een persoonlijke coachfunctie.”

EDUBOX

De flexruimte van GO! middenschool Den Brandt in Boom was op donderdag 15 september 2022 de filmlocatie voor de gloednieuwe promotrailer over de VRT EDUboxen. Eduboxen zijn kant-en-klare, interactieve lespakketten die schoolteams gratis kunnen downloaden. Ze behandelen altijd een maatschappelijk relevant thema zoals migratie, gezondheid, A.I., identiteit, …

VRT educatie zocht voor de gloednieuwe promotrailer een school die al vaak met de Eduboxen aan de slag ging. Leerkrachten Kelly Dewachter en Jonathan De Smet van GO! middenschool Den Brandt in Boom werkten al vaak met de EDUboxen en bleken dus de ideale leerkrachten om aan de promotrailer mee te werken. Enkele leerlingen van GO! middenschool Den Brandt (eerste graad) en GO! atheneum Boom (tweede en derde graad) mochten aan de trailer meewerken.

Wie benieuwd is naar de trailer, kan deze bekijken via de volgende website: www.vrt.be/nl/edubox/ of

“EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren uit het secundair onderwijs te laten kennismaken met een bepaald maatschappelijk thema. EDUbox wil jongeren informeren en hen stimuleren om zelf aan de slag te gaan. EDUbox is gemaakt voor gebruik in de klas, waar leerlingen het onderwerp zelfstandig in handen kunnen nemen. De leerlingen werken in groepjes of individueel met een box gevuld met fiches, die zowel fysiek als digitaal en in interactieve vorm beschikbaar zijn. Deze fiches bevatten stukjes theorie, praktijkoefeningen en opdrachten in combinatie met een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal. Met dit gratis leermiddel werken leerkrachten aan verschillende eindtermen van de basisvorming van elke graad en elke finaliteit.”

Tuly Salumu van VRT educatie:

“Om onze EDUboxen nog beter te verspreiden, namen we in september een promotrailer op in GO! middenschool Den Brandt. Dit is zeer vlot verlopen. De leerkrachten waren al vertrouwd met het lesmateriaal en spraken hier met veel enthousiasme over. Dit geeft EDUbox een sterke duw in de rug. Ook de leerlingen hebben ijverig aan de opnames deelgenomen. Zulke samenwerkingen zijn goud waard voor VRT: het geeft ons de kans om in gesprek te gaan met de gebruikers van EDUbox en het lesmateriaal nog beter te maken.”

Hollezijp 11 - 2850 Boom www.msdenbrandt.be
GO! middenschool De Brandt

Voor één dag burgemeester

De leerlingen van het vierde jaar in GO! basisschool ’t Venneke in Willebroek leren in de klas over hun gemeente en het bestuur ervan. Elk jaar sluit de school het project af met een bezoek aan het gemeentehuis en de organisatie van échte verkiezingen.

“In het vierde leerjaar werken we rond het thema Willebroek”, vertelt Melissa Aerts, juf in het vierde leerjaar van GO! basisschool ’t Venneke. “De leerlingen komen meer te weten over wat een gemeente is en ontdekken de karakteristieken van Willebroek: heeft onze gemeente een station? Waar is het gemeentehuis? …”

In het project komen ook het gemeentebestuur en de burgemeester aan bod. Zo leren de kinderen meer over de taken van de burgervader en ontdekken ze dat hij via verkiezingen gekozen wordt. Naar aanleiding hiervan, bezoeken de leerlingen het gemeentehuis en organiseren ze zélf verkiezingen.

Van loketten tot trouwzaal

“Elk jaar krijgen we een rondleiding in het nieuwe en oude gemeentehuis”, vertelt Melissa Aerts. “Dit jaar werden we rondgeleid door Joke Scheers van de dienst Onderwijs en Thierry Serrien, schepen van Willebroek en leerkracht Nederlands in GO! atheneum Boom.”

De leerlingen bezoeken de verschillende diensten op het gemeentehuis en ontdekken voor wat ze allemaal in het dienstencentrum terecht kunnen. Ze mogen in de trouwzaal een echte trouw naspelen en ze kunnen een blik werpen in het bureau van de burgemeester.

Meer Sport!

De leerlingen vormen bij klasverkiezingen een eigen partij. Om hun standpunten in de kijker te zetten, voeren de leerlingen campagne met filmpjes, slogans, … Ze stellen hun partij voor aan de kinderen van de derde graad, want deze laatste groep leerlingen geven hun stem. Nadien vormt het vierde leerjaar zoals bij echte verkiezingen coalities en kiezen de leerlingen een burgemeester.

Melissa Aerts: “De kinderen leren nadenken over de verschillende standpunten en thema’s die ze belangrijk vinden. Traditioneel is er een partij voor de sport, maar dit jaar hebben we ook een partij voor het milieu en een partij die gezondheid hoog in het vaandel draagt. Ze zijn nog jong, onze leerlingen, maar regelmatig hoor ik ze standpunten verkondigen waarin al heel veel waarheid zit."

GO! basisschool ‘t Venneke Kerkstraat 4 - 2830 Willebroek www.tvenneke.be Leerlingen GO! basisschool ’t Venneke leren over hun gemeente

!Nieuw! buitenschoolse opvang voor GO! basisschool De Schorre

Maak kennis met BODS!

Donderdag 15 september 2022 opende BODS officieel de deuren. BODS staat voor ‘Buitenschoolse Opvang De Schorre’ en is de buitenschoolse opvang van GO! basisschool De Schorre in Puurs-Sint-Amands. De naam ‘BODS’ werd door de leerlingen gekozen.

GO! basisschool De Schorre Jan van Droogenbroeckstraat 49 2890 Puurs-Sint-Amands www.bsdeschorre.be

Sinds begin dit schooljaar organiseert GO! basisschool De Schorre in Puurs-Sint-Amands buitenschoolse opvang. Elke ochtend kunnen kinderen er terecht van 7.30 u tot 8.30 u en na de schooluren tot 17.30 u. Hiermee wil de school een antwoord bieden op de vraag van heel wat ouders om hun kinderen voor en na de schooluren op dezelfde locatie op te vangen als waar ze schoollopen. Ook voor de peuters die de overstap maken van het kinderdagverblijf naar de kleuterschool zorgt de buitenschoolse opvang ervoor dat de drempel lager ligt.

Katleen Michiels, directeur GO! basisschool De Schorre: “Kinderopvang, buitenschoolse opvang en kleuterschool gaan naadloos in elkaar over. Dit biedt continuïteit voor kinderen en hun ouders. Zo voelen kinderen zich veilig, omdat ze omringd worden door vertrouwde gezichten in een vertrouwde omgeving.”

Bekendmaking nieuwe naam

Omdat GO! buitenschoolse opvang De Schorre een mond vol is, vroeg het schoolteam aan de leerlingen en ouders om na te denken over een leuke, krachtige naam. De school selecteerde 3 namen (uit een 40-tal inzendingen) waaruit de leerlingen konden kiezen. Op donderdag 15 september 2022 maakte de school de naam en de winnaar, Conner Geerts, officieel bekend. De leerlingen kregen een glaasje fruitsap en de ouders die ’s avonds hun kind kwamen ophalen in de opvang kregen een kleine attentie.

Op het grote en groene domein van De Schorre is er ook een kinderdagverblijf.

ZONSVERDUISTERING

Op dinsdag 25 oktober 2022 tussen 11.09 en 13.00 uur was er in België een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Heel wat scholen zorgden voor eclipsbrillen, zodat hun leerlingen naar de zon konden kijken. Ook de jongens en meisjes van GO! basisschool ’t Krekeltje in Boom kregen de mogelijkheid om de gedeeltelijke zonsverduistering te bestuderen. Nadien werd het fenomeen in de klassen besproken.

GO! basisschool ‘t Krekeltje Uitbreidingsstraat 40 - 2850 Boom www.hetkrekeltje.be

HIMO bestaat 100 jaar!

GO! basisschool HIMO in Willebroek, de school in de Louis Mommaertstraat, bestaat dit schooljaar 100 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd.

Om de 100 jaar feestelijk te vieren, organiseert de school twee GOUDEN events. Op 20 januari 2023 organiseert de school in Willebroek een GOLDEN PARTY voor de huidige leerlingen en de oud-leerlingen onder de 18 jaar. De huidige leerlingen feesten vanaf 18 uur en de oud-leerlingen sluiten aan om 21 uur. De dresscode voor de fuif is ‘black and gold’. Kathy Roels, leerkracht en medeorganisator: “Naast de fuif voorzien we ook randanimatie met een gouden randje.”

Op 12 mei 2023 houdt de school een grote reünie voor de oud-leerlingen die ouder zijn dan 18 jaar en de oud-personeelsleden.

Om de 100 jaar extra in de kijker te zetten, is de school op zoek naar oude foto’s van de school. Oud-leerlingen die nog beelden hebben van schooluitstapen, schoolfeesten, ... mogen die steeds bezorgen aan info@himo.be

GO! basisschool HIMO Louis Mommaertsstraat 10 - 2830 Willebroek www.himo.be

Safety First bij GO! TA Den Biezerd

“Doorheen het schooljaar organiseert het schoolteam van GO! technisch atheneum Den Biezerd in Niel een 5-tal projectdagen die telkens gekoppeld zijn aan een aantal sleutelcompetenties”, vertelt Marjan Huybrechts, pedagogisch coördinator bij GO! TA Den Biezerd. “Op 8 november 2022 werkte de school rond de sleutelcompetentie ‘gezondheid’”.

Tijdens de projectdag stond alles in het teken van lichamelijke en geestelijke gezondheid. Elke klas kreeg EHBO-lessen en de leerkrachten organiseerden workshops in verband met veiligheid op maat van elke richting. Zo kregen de leerlingen van Haarzorg meer uitleg over het veilig gebruik van bepaalde haar- en schoonheidsproducten.

Daarnaast waren er nog diverse workshops naar gelang de verschillende richtingen. Voor sommige klassen stond er een gezonde wandeling met ademhalingsoefeningen op het programma, de leerkrachten Sport gaven aan enkele groepen sessies rond ergonomie en de leerlingen van Kantoor kregen extra informatie over Cyber Security.

De school zorgde ook voor een externe spreker. Zo konden enkele klasgroepen luisteren naar een gastspreker van de AA (Anonieme Alcoholisten Vlaanderen) die de jongeren kwam waarschuwen voor de gevaren van een te veel aan alcohol.

Marjan Huybrechts: “De leerkrachten werkten met hart en ziel aan deze ‘Safety First- dag’ met het doel om de leerlingen zoveel mogelijk rond veiligheid te informeren.”

GO! technisch atheneum Den Biezerd Wirixstraat 56 - 2845 Niel www.denbiezerd.be

Ork, ork, ork, soep eet je met… héél de school

De leerlingen van GO! basisschool Tovertuin in Willebroek die op maandag en donderdag blijven ineten, krijgen die dagen allemaal een vers tasje soep.

Tomatensoep, groentesoep, wortelsoep, … alle jongens en meisjes van GO! basisschool Tovertuin die op maandag en donderdag op school blijven eten, genieten een tiental weken van deze heerlijke soepjes.

Het team van GO! basisschool Tovertuin in Willebroek vindt gezonde voeding bij de leerlingen, zeker in de koude wintermaanden, zeer belangrijk. Ze worden hierbij gesteund door de gemeente. In het kader van de strijd tegen de kansarmoede én het belang van gezonde voeding besliste het gemeentebestuur van Willebroek in samenwerking met de Lions Club Klein-Brabant om bij deze thema’s te ondersteunen.

De gemeente en de Lions Club sponsoren de soep voor de leerlingen die het thuis financieel moeilijk hebben. Het team van GO! basisschool Tovertuin besliste om dit bedrag aan te vullen, zodat álle kinderen die 's middags blijven eten op school van een tasje soep kunnen genieten.

GO! basisschool Tovertuin Adrien Dezaegerplein 12a - 2830 Willebroek www.bstovertuin.be

De Villa doet mee met PLG!

Sinds dit schooljaar behoort GO! freinetschool Villa Kakelbont in Boom tot de Professionele Leergemeenschap Freinet (PLG) binnen GO! scholengroep Rivierenland.

Vanessa Spiessens, directeur GO! freinetschool Villa Kakelbont: “Samen met de twee andere freinetscholen willen we via het principe van ‘leren van én met elkaar’ verder groeien in onze freinetwerking." De leerkrachten gaven in september 2022 het startschot tijdens een 'Freinetcafé' waarop ze de verdere planning en uitwerking van de studiedagen vastlegden. In oktober was er al een studiedag rond de freinettechnieken zoals 'plannetjestijd'. In februari 2023 staan de executieve functies op de planning.

Vanessa Spiessens: "Het is altijd fijn om met gelijkgestemden te brainstormen over onderwijs. We hopen dan ook dat deze leergemeenschap een vruchtbare bodem kan zijn voor een lange samenwerking.”

GO! freinetschool Villa Kakelbont Dirkputstraat 428 - 2850 Boom www.freinet-villakakelbont.be

GO! kleuterschool ‘t Lindeke Lindenstraat 9 - 2830 Willebroek www.kleuterschooltlindeke.be

Speciale zwemles

Zwemmen tussen de 'oudjes'

Sara Borghys, directeur van GO! basisschool 't Pleintje en GO! kleuterschool 't Lindeke in Willebroek: "De kleuters van K3 zijn echte waterratten. Maandelijks gaan ze, verdeeld over verschillende kleine groepen, zwemmen in het zwembad van Woonzorgcentrum Seniorplaza in Willebroek.

De twee kleuterjuffen kunnen tijdens de zwemmomenten rekenen op enkele vaste vrijwilligers die zich maandelijks vrijmaken om van de kleuters échte zwemkampioenen te maken. De juffen leren de kleuters drijven op hun buik en rug, in het water springen, hun hoofd onder water houden, bellen blazen door de neus en/of mond, spatten met de benen, ...

Het grootste deel van de activiteit wordt door de school bekostigd, maar sinds dit jaar betalen de kinderen elk 5 euro om een deel van de kosten te betalen."

Jong en oud komen zo samen. Voor heel wat inwoners van het woonzorgcentrum zal het ongetwijfeld fijn zijn om zo'n jong en vrolijk geweld in hun zwembad te spotten.

Lezen is een feest!

De schoolteams van GO! basisschool De Hoeksteen en GO! basisschool 't Krekeltje in Boom vinden het heel belangrijk dat hun leerlingen veel lezen. Hieronder ontdek je hoe ze dit aanpakken.

Tijdens de zomervakantie postten de leraren regelmatig foto's van hun leesmomenten tijdens de zomer.

Adil

GO! basisschool De Hoeksteen Tuyaertsstraat 53 2850 Boom www.dehoeksteen-boom.be
aan jongere leerlingen.
Oudere leerlingen lezen voor
De Leeskrokodil komt de leerlingen aanmoedigen om te lezen.

GO! atheneum Willebroek begeleidt op maat van élke leerling

Leerlingen leren leren dankzij Level Up

Campus ’t Forum die leerlingen voorbereidt op het hoger onderwijs, startte dit schooljaar met Level Up. Het doel is om stapsgewijs en doordacht over te gaan tot enkele innovatieve leerpleinen, aangepast aan de onderwijsvernieuwing, de verschillende vakken en de leerplandoelen van de richtingen die voorbereiden op hogere studies. Onder de naam Level Up zal het team dit schooljaar nog meer leerlinggericht te werk gaan waarbij de leerlingen, stap per stap en onder begeleiding, meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid krijgen om zich op eigen tempo bepaalde leerinhouden meester te maken. Leerkracht Naomi Francus en leerkracht / adjunct-directeur Kim Aerts geven enthousiast meer duiding.

Wat is Level Up?

Naomi Francus: “Tijdens een blok Level Up staan er verschillende vakleerkrachten samen voor de klas, waardoor je gemakkelijker kan inspelen op de noden van élke leerling. Diegene die heel sterk is in een bepaald vak kan de nodige uitdaging krijgen van leerkracht A en een leerling die problemen heeft met een bepaald onderdeel kan extra uitleg krijgen van leerkracht B.”

Kim Aerts: “Het is een manier van lesgeven waarbij de verschillende vakken niet meer standaard vijftig minuten onderricht worden. De leerlingen zitten met verschillende klassen samen en hebben een blok van meerdere lesuren waarin ze, aan de hand van een weekplanning, aan meerdere vakken kunnen werken. Een leerling die heel sterk is in een bepaald vak of onderdeel kan zo minder tijd besteden aan die leerstof en méér leerminuten investeren in het stuk dat minder goed gaat. ”

Waarom startte campus ‘t Forum met Level Up?

Kim Aerts: “Het onderwijs staat niet stil. Veel lagere scholen gaven al niet meer klassiek les en leerden hun kinderen werken en studeren aan de hand van weekplanningen. Wanneer die kinderen bij ons in het secundair onderwijs kwamen, namen we hun zelfstandigheid opnieuw een beetje af. Aan de hand van Level Up bekijken we hoe we hen hun autonomie kunnen laten behouden en élke leerling op maat verder kunnen begeleiden.”

Naomi Francus: “We kozen daarom bewust voor de naam Level Up, omdat we onze leerlingen een stapje hoger willen krijgen. Hun zelfstandigheid moet verder opgebouwd worden.”

Is die autonomie niet moeilijk voor een leerling?

Kim Aerts: “We zijn in oktober stapsgewijs met Level Up gestart, maar vanaf volgend schooljaar willen we hen vanaf begin september nog meer coachen in ‘hoe te starten in Level Up’: hoe ziet onze weekplanning eruit? Hoe ga je te werk? ... Maar ook nu, doorheen het jaar, leren we ze leren en sturen we hen voortdurend bij.”

Naomi Francus: “Je moet de leerlingen ook begeleiden in hun autonomie. Zelfstandigheid is een vaardigheid die je hen als leerkracht mee moet aanleren.”

Kim Aerts: “In het klassieke systeem leerden de leerlingen pas leren in de periode nét voor hun examens. Dankzij deze structuur, waarin ze meer autonomie krijgen, leren ze doorheen het schooljaar leren. Na elk blok Level Up moeten de jongeren hun weekplanning uploaden, zodat wij als leerkrachten kunnen volgen waar iedereen in z’n planning zit. Als we bij een leerling zien dat een taak pas na twee lesuren is afgewerkt, dan weten we dat we hem of haar extra moeten opvolgen. We hechten heel veel belang aan die begeleiding.”

Naomi Francus: “Ook voor ons is Level Up een constant leerproces. Leerlingen hebben het soms moeilijk om hun tijd af te bakenen en wij als leerkracht moeten hen daarbij begeleiden. Alleen kan het zijn dat de twintig minuten die jij als leerkracht dacht nodig te hebben voor die oefening, voor heel de groep leerlingen te kort of te lang blijkt. Ook wij sturen dus voortdurend bij.”

Is Level Up het begin van iets groter?

Kim Aerts: “Level Up is een opstapje naar een volledige leerpleinwerking waarbij zoveel mogelijk vakken van de basisvorming in die leerpleinen zitten. Maar… we doen dit zeer doordacht en stapsgewijs. In de eerste graad zijn er dit schooljaar tien uren Level Up, verdeeld over blokken van twee lesuren, en in de tweede graad vier uren.”

Naomi Francus: “In die verschillende blokken zijn bepaalde vakken aan elkaar gekoppeld. Zo zitten in de eerste graad bijvoorbeeld de leerkrachten Frans en Nederlands samen en in een ander blok de leerkrachten STEM-Wetenschappen, Frans en Engels.

Ouders maken zich vaak zorgen over de grote klasgroepen. Is dat een terechte ongerustheid?

Kim Aerts: “In de eerste graad zitten een 36-tal leerlingen uit de A-stroom samen en in de tweede graad zijn het kleinere groepen, omdat er dan meerdere keuzes zijn qua richting. Maar… de grootte van de groep maakt eigenlijk niet uit, want het is steeds rustig in de ruimte. De leerlingen weten wanneer het muisstil moet zijn en ze houden zich hier ook aan.”

Heel wat leerlingen kennen leerpleinen en weekplanningen uit de lagere school, maar daar bakent men meestal af wanneer men aan welk onderwerp werkt. Bij ons is er meer vrijheid en mogen ze aan verschillende vakken werken. Ze moeten alleen rekening houden met de momenten waarop de vakleerkrachten aanwezig zijn om vragen aan te stellen. Elke leerkracht begeleidt, maar voor vakspecifieke vragen, moeten ze bij de vakleerkracht zijn. Zo leren de leerlingen zelfstandig zijn en hun vragen verzamelen tot het juiste moment in de week.”

Komt dat omdat ze zélf voortdurend aan de slag moeten?

Naomi Francus: “Je kan je als leerling niet meer verbergen. De jongeren die in de klas enkel noteerden wat op het bord kwam … die zullen nu uit hun pijp moeten komen. Ik heb leerlingen die me zeggen: ‘mevrouw, we hebben véél meer werk dan vorig jaar’. Dat is niet waar. De leerstof en het bijhorende werk blijven hetzelfde, maar ze moeten nu zélf actief aan de slag. Ze kunnen niet rustig luisteren naar de leerkracht vooraan en meesurfen op die drie leerlingen die steeds hun hand opsteken. Ze moeten overdag op school zélf meer doen en, ze beseffen dat niet altijd, maar ze zijn op dat moment wel al hun leerstof aan het instuderen.”

Kim Aerts: “En ze leren ook ‘hoe’ te studeren. Sommige leerlingen willen muziek beluisteren terwijl ze een taak maken, maar merken dan dat ze, in tegenstelling tot hun klasgenoot naast hen, heel veel tijd verliezen in het kiezen van hun muziek. Ook daar leren ze uit.”

Naomi Francus: “En we zien bij sommige jongeren al evolutie. Leerlingen die in het begin in paniek riepen ‘help, ik geraak er niet met mijn weekplanning’, zonderen zich nu in stilte af en werken rustig al hun taken af.”

Bestaan huiswerk en toetsen nog in Level Up?

Kim Aerts: “Ja, de leerlingen hebben zowel taken als toetsen. De taken zitten wel verwerkt in de weekplanning. De afspraak is dat alles wat niet af is op vrijdag tegen maandag moet afgewerkt worden. Ze hebben dit zelf in de hand en wij begeleiden hen hierbij. Zo leren ze stap per stap om eigenaar te worden van hun leerproces.”

"Soms moet je durven toegeven: ‘Oei, dit was niet mijn beste les of opdracht. Dat gaan we anders aanpakken.'”

“De leerlingen kunnen in dit syteem niet meer rustig luisteren naar de leerkracht vooraan en meesurfen op de drie leerlingen die steeds hun hand opsteken.”
“Zelfstandigheid is een vaardigheid die je de leerlingen moet aanleren.”

Geven jullie ook instructielessen aan heel de klas?

Kim Aerts: “Ja. Als er een moeilijk onderdeel in de leerstof zit dat je als leerkracht éérst extra wil duiden, dan kan je aan het begin een klassikale instructie geven.”

Naomi Francus: “Of je geeft nog een extra instructiemoment als je merkt dat een onderdeel van je leerstof nog niet duidelijk is. Je kan die extra instructieles geven aan heel de klas of aan een aantal leerlingen die hieraan nood hebben. Hierdoor zal je ook met de timide leerlingen in je klas een betere band hebben. Deze jongeren kunnen in stilte werken, maar je kan hen meer op maat begeleiden en met hen een een-op-een moment hebben.”

Kim Aerts: “Leerlingen geven ook aan elkaar uitleg. Ze zien sneller wie in wat goed is en ze durven elkaar vragen stellen. Ook aan ons worden vaak gerichtere vragen gesteld. De vragen zijn to the point, omdat de leerlingen meteen zien welk deel van de leerstof ze niet begrijpen.”

"In het klassieke systeem ontdekte ik vaak pas na een toets welk deel van mijn les de leerlingen niet begrepen hadden. Nu kan ik veel sneller de vinger op de wonde leggen en ook mezelf bijsturen.”

Naomi Francus: “Dat is ook voor mij als leerkracht een troef. In het klassieke systeem ontdekte ik vaak pas na een toets welk deel van mijn les de leerlingen niet begrepen hadden. Ik kan nu veel sneller de vinger op de wonde leggen en ook mezelf bijsturen.”

Wat is voor de leerkrachten de grootste verandering?

Kim Aerts: “Je zit niet meer op je eigen eiland. Je werkt samen met je collega’s en je leert heel veel van elkaar.”

Durf je tips geven aan collega’s?

Naomi Francus: “Ja, ik vind dat belangrijk. Zo houd je elkaar scherp. In het systeem van leerpleinen moet je goede afspraken maken en van elkaar leren. Soms moet je aan jezelf en je collega’s durven toegeven: ‘Oei, dit was niet mijn beste les of opdracht. Dat gaan we de volgende keer anders aanpakken.’”

Kim Aerts: “Omdat we tijdens Level Up ook de leerlingen ondersteunen bij de andere vakken, kunnen we met een frisse blik naar de leerstof van de collega’s kijken. Ik ben leerkracht Frans, maar als leerlingen een vraag hebben over een taak van Nederlands kan ik wel samen met hen de opdracht lezen. Dat doet voor hen al heel veel. Je zit tussen de leerlingen en je bent samen met hen aan het leren. Ook je leerlingen zitten niet meer op een eilandje apart.”

Voor ouders is dit een heel andere manier van lesgeven dan vroeger. Houden jullie contact met hen?

Naomi Francus: “We vinden een goede samenwerking tussen de leerkrachten, de leerlingen en de ouders zeer belangrijk, zeker in deze beginfase. We willen weten wat loopt en wat beter kan. Daarom houden we op regelmatige tijdstippen bevragingen, zodat we kort op de bal kunnen spelen.”

Kim Aerts: “Tijdens onze opendeurdag in maart en tijdens onze infomomenten doorheen het jaar willen we onze werking aan ouders tonen en de bijhorende troeven verder in kaart brengen.”

Naomi Francus: “We vinden het ook belangrijk dat ouders alles mee kunnen opvolgen. Zo kunnen ze op Smartschool de weekplanning met de bijpassende instructiefilmpjes, stappenplannen, de verbetersleutels, … bekijken en opvolgen.”

Kim Aerts: “Leerlingen moeten na elke blok Level Up digitaal aangeven waaraan ze hebben gewerkt. Zo kunnen wij, maar ook de ouders, alles meevolgen. Thuis ziet men zo hoeveel tijd er al aan een bepaalde taak in de klas is besteed en hoeveel de leerling in het weekend nog moet werken.”

Naomi Francus: “Leerlingen kunnen na een blok Level Up ook zelf opmerkingen geven. Als ze bijvoorbeeld heel veel tijd moesten steken in een bepaalde taak en hierdoor minder tijd hadden voor iets anders, kunnen ze dat aangeven. Zo kunnen ook wij bijsturen.”

Leerlingen moeten in de klas meer de handen uit de mouwen steken. Doen jullie als leerkracht dan minder?

Kim Aerts: “(lacht) Ik heb nu veel meer werk dan vroeger. In het klassieke systeem bereidde ik één les voor met één pakket oefeningen. Nu werk ik op maat van élke leerling en bereid ik verschillende werkmethodes voor én op verschillende niveaus. Dat gaat van instructiefilmpjes, over stappenplannen en oefeningen tot remediëringslessen.”

Naomi Francus: “We vinden dat niet erg, omdat we enorm geloven in deze manier van lesgeven. In onze samenleving is men steeds op zoek naar mensen die zelfstandig werken, zélf de handen uit de mouwen steken, flexibel zijn en probleemoplossend kunnen denken, … In het onderwijs daarentegen waren we nog gewend om naar één iemand te luisteren en over te nemen wat die persoon doceerde.”

Meer foto's?

GO! atheneum Willebroek Eduard Anseelestraat 46 - 2830 Willebroek www.atheneumwillebroek.be

Exen

Tijdens de zomer van 2022 was het druk in de Veldstraat in Niel. GO! basisschool De Parel was van 8 tot 18 augustus de locatie voor de opnames van EXEN.

Een comedy-drama waarin de liefde op de proef wordt gesteld door het opduiken van enkele exen. Wie is de ware? Dat is Exen, de nieuwe serie die gemaakt wordt voor VTM en ook te zien zal zijn op Streamz. In de hoofdrol schitteren Bart Hollanders, die de rol van de onhandige bon-vivant Gilles speelt, en Serine Ayari, die in de huid kruipt van zijn grote liefde Yasmine. Gilles zweert Yasmine dat hij echt is veranderd en zijn losbandige leventje vaarwel heeft gezegd. Tot hij met haar in het huwelijksbootje stapt en zijn exlieven niet langer kan ontlopen…

Exen is een reeks van productiehuis Wilder Content waarin romantiek, drama en comedy samengaan. Pieter Van Hees (Undercover, Chaussée d’Amour) neemt de regie voor zijn rekening. Scenarist en showrunner is Bert Van Dael, die eerder ook meewerkte aan o.a. Clan, De Twaalf en Beau Séjour. De opnames van Exen zijn net van start gegaan en lopen tot in het najaar. De reeks zal eerst te zien zijn op Streamz en nadien bij VTM. Een precieze uitzenddatum wordt later bekendgemaakt. (Persbericht VTM)

Scenarist en showrunner, Bert Van Dael: “We zochten voor onze fictiereeks Exen een real-life blik achter de schermen van een eigentijdse school in Vlaanderen. Bij GO! basisschool De Parel vonden we dit meteen: een warm onthaal, fijne omgeving en een enthousiast team. We zijn dan ook heel blij dat deze school de hoofdlocatie van onze reeks kon worden.”

Ook enkele leerkrachten van GO! basisschool De Parel in Niel zullen in de reeks te zien zijn. Zij gaven zichzelf op als figurant.

Leerlingen GO! freinetschool Klim-Op maken eigen krant Vers
pers!
van de
GO! basisschool De Parel Schuttershofstraat 50 - 2845 Niel www.bsdeparel.be

't Theekransje

Het schoolteam van GO! basisschool ’t Pleintje in Willebroek vindt een goede band met de ouders zeer belangrijk.

De mama’s en de papa’s van de leerlingen zijn altijd welkom, maar de school heeft ook infomomenten waarop de ouders vragen kunnen stellen.

Zo organiseerde GO! basisschool ’t Pleintje in Willebroek op woensdag 21 december 2022 ’t Theekransje voor de ouders.

GO! basisschool ‘t Pleintje Van Landeghemplein 4 - 2830 Willebroek www.pleintje.be

De Klim-Opper, zo heet de gloednieuwe schoolkrant van GO! freinetschool Klim-Op. Acht leerlingen van de school in Tisselt werken maandelijks van naadje tot draadje én met veel liefde aan deze krant.

“Het waren de leerlingen zélf die vorig jaar met het idee van een schoolkrant kwamen”, vertelt Sofie Van den Bergh, leerkracht van de derde graad, fier. “In september lanceerden we een oproep naar alle klassen en hieruit kwamen 8 redactieleden.” In de maandelijkse Klim-Opper – zo heet de maandelijkse schoolkrant – vind je leuke teksten, foto’s, mopjes en enkele spelletjes.

Zo gaat de redactie te werk

In elke klas staat een bakje waarin de leerlingen van de klas leuke foto’s van klasprojecten, beelden van schoolfeesten, gedichten, … mogen leggen. De redactie van de Klim-Opper komt elke maand samen en overloopt de binnengekomen info en maakt een keuze. De redactieleden zijn tussen de 6 en 12 jaar oud. De jongste leerlingen zorgen vooral voor het design (tekeningen) van de krant en de oudste kinderen voor de teksten, maar iedereen doet waar hij of zij passie en talent voor heeft. Wanneer alles klaar is, puzzelen de leerkrachten het materiaal tot één mooi geheel. De eerste krant was op papier, maar om het milieu te sparen, kiest de school de volgende keer voor een digitale editie.

Journalisten in spé

De leerlingen van de redactie dromen soms al van een job als journalist. Daarom lezen ze ook zélf regelmatig de krant. Voor Ava (8) is er nog een andere speciale reden: “Mijn papa schreef ooit ook voor de schoolkrant, dus ik vind het heel tof dat ik dat nu ook kan doen.”

GO! freinetschool Klim-Op Blaasveldstraat 57 - 2830 Tisselt www.klimoptisselt.be

Gloednieuw schoolgebouw voor GO! freinetschool 't Hinkelpad

Werfcontrole

Meer foto's?

Start eens buiten

MOS Vlaanderen inspireerde zes secundaire scholen uit de provincie Antwerpen om de 1ste schooldag buiten te starten. Ook GO! school voor buitengewoon secundair onderwijs Groenlaar deed mee!

MOS Vlaanderen: "De 6 pilootscholen zetten op deze manier de meerwaarde van buiten lesgeven in de kijker. Buiten leren is goed voor onder meer de (psychosociale) ontwikkeling, creativiteit, de motivatie, het zelfvertrouwen en het versterkt de verbondenheid (met de natuur) en het groepsgevoel. Leerkrachten bouwen samen met hun leerlingen vanaf dag 1 aan een fijne klasgroep en doen dit door te leren in, van en met de natuur."

GO! freinetschool ‘t Hinkelpad Sint-Amandsesteenweg 224 - 2880 Bornem www.hinkelpad.be

GO! SBSO Groenlaar Predikherenhoevestraat 31 2840 Rumst (Reet) www.sbso.groenlaar.be

Van Red Star Line tot oorlog in Oekraïne

De leerlingen van het 5de en 6de jaar Humane Wetenschappen in GO! atheneum Boom belden tijdens hun complementair gedeelte Geschiedenis naar Anke Bert in Oekraïne. Anke werkt voor het Rode Kruis Vlaanderen en lichtte de huidige toestand toe: het leven met bomalarmen, Oekraïners die terugkeren en de verdeling van voedings- en geneesmiddelen. Het gesprek maakt deel uit van een geschiedenisproject over de migratieverhalen van de Red Star Line.

Laura Vermeiren geeft geschiedenis in GO! atheneum Boom. Voor de leerlingen van het vijfde en zesde jaar Humane Wetenschappen die het complementair gedeelte Geschiedenis volgen, werkte ze een project uit rond migratie.

“In dit project stonden de verhalen van de Red Star Line centraal”, vertelt Laura. “Alphonse Tersago, een ver familielid van mij, ondernam aan het begin van de 20ste eeuw een tocht naar Amerika en schreef hierover brieven. Via mijn familie kwamen zijn verhalen, neergeschreven op briefpapier van verschillende hotels, tot bij mij.”

Laura bekeek de brieven samen met haar leerlingen en via een bronnenonderzoek brachten ze de tocht van Alphonse in kaart. “In het geval van Alphonse bleek zijn tocht geen groot succes, want hij vond niet het goud waarop hij hoopte.”

De brieven van Alphonse en de Red Star Line vormden het leskader waarin de emigratieverhalen van 1900 werden besproken. Vervolgens werd de situatie van toen gekoppeld aan de actualiteit en startte Laura een klasdebat op: Hoe is de situatie vandaag? Wanneer emigreren mensen? Wie zou emigreren bij een oorlog en wie zou blijven? … Zo werd ook de link naar de oorlog in Oekraïne gelegd.

GO! atheneum Boom Jan Baptist Davidstraat 2 - 2850 Boom www.atheneumboom.be

Leerlingen GO! atheneum Boom praten met Rode Kruis in Oekraïne

met Oekraïne

Toen de oorlog in maart 2022 uitbrak, nam de secundaire school in Boom al uitgebreid de tijd om de situatie in Oekraïne te bespreken en historisch te kaderen. Naar aanleiding van het migratieproject dit schooljaar, bracht Laura Vermeiren haar klas in contact met Anke Bert.

Anke studeerde samen met Laura geschiedenis en werkt momenteel voor het Rode Kruis Vlaanderen in Oekraïne. De leerlingen konden haar eind oktober enkele vragen stellen over de situatie in het oorlogsgebied en de bijhorende emigratieverhalen.

Laura: “Anke vertelde over de samenwerking met de plaatselijke tolk, de angst voor een aanval uit Wit-Rusland en de koude winter die voor problemen zorgt. Het gesprek duurde maar twintig minuten, maar ik ben blij dat ze hiervoor tijd maakte, want de leerlingen stelden sterke vragen en waren onder de indruk. Zo vroegen ze aan Anke of ze al aan het bomalarm gewend was, waarop Anke antwoordde dat haar rugzak met basisbenodigdheden altijd klaarstaat voor het geval ze moeten vluchten.”

Archief en historische films

Het project rond migratie werd vóór de herfstvakantie afgesloten met een bezoek aan het museum over de Red Star Line en het FelixArchief in Antwerpen. Laura: “In het project maakten de jongeren kennis met mijn eigen archief, de brieven van Alphonse, maar ik wilde ze ook laten kennismaken met een écht archief: hoe worden brieven bewaard? Hoe zit het met de zuurtegraad om oude documenten te bewaren? Hoe kan je dingen opvragen? …”

Ondertussen startte Laura al een nieuw project op rond historische filmanalyse waarbij de leerlingen een film over geschiedkundige feiten moeten controleren op accuraatheid.

Telefoongesprek

“De academie voelt een beetje als thuiskomen”

Jonas Violet is sinds schooljaar 2022 de directeur van de GO! academie voor Muziek en Woord Willebroek

Christine Segers (61), die meer dan 30 jaar directeur was van de GO! academie voor Muziek en Woord in Willebroek, ging begin dit schooljaar met pensioen. Jonas Violet (27) volgde haar op. Voor hem is de academie zijn tweede thuis: “Toen mijn broer en ik onze eerste muzieklessen volgden, konden we zelfs nog niet schrijven.”

Jonas, we zitten in de helft van jouw eerst schooljaar als directeur. Verliep alles goed?

Jonas: “Het was een zeer goede, maar pittige opstart. Het was een voordeel dat ik het schoolteam al kende en dankzij Christine was er een mooie overdracht. Ik mag haar steeds bellen met vragen. Ze is altijd bereid om te helpen.”

Je kende Christine en de academie al zeer goed. Hoe lang ben je al aan de school verbonden?

Jonas: “Ik was 6 jaar toen mijn tweelingbroer en ik startten met notenleer. We konden toen nog niet schrijven en onze muziekleraar moest altijd helpen (lacht). Sindsdien ben ik hier gebleven. Toen ik 18 werd, kreeg ik van Christine Segers de kans om een aantal uren les te geven aan de koperblazers en toen mijn papa (Frans Violet) in 2020 met pensioen ging, werd dat een fulltime opdracht.”

Je was ook administratief medewerker aan de academie?

Jonas: “Net voor corona zocht de school iemand om haar rekenplichtige te vervangen. Het leek me een mooie aanvulling op mijn lesopdracht, dus ik stelde me kandidaat. Het is dankzij deze functie dat ik geleidelijk aan het idee kreeg om ook te kandideren voor het directeurschap.”

Is het een uitdaging om Christine Segers op te volgen?

Jonas: “Christine opvolgen, geeft me gezonde zenuwen. Ze zorgde 31 jaar voor een mooi, stabiel traject en hierdoor is haar pensioen een grote verandering voor heel het schoolteam. Het is dan ook een bewuste keuze om een aantal tradities van haar niet te veranderen.”

Kreeg je veel positieve reacties op je aanstelling?

Jonas: “Eigenlijk wel. Ik kreeg fijne berichtjes van de collega’s en dat deed me plezier. Mijn ouders zijn fier en mijn broer kon het niet goed geloven (lacht). De reacties gaven me een gevoel van vertrouwen.”

Je bent een jonge directeur, nog geen 30. Hoe spannend is dat?

Jonas: “Eerlijk? Ook voor mij lijkt het soms een beetje te vroeg, maar… hét moment was daar. Ik ben nog zoekend en lerend, maar aan dat jong zijn, zijn ook heel wat voordelen. Ik zit nog vol energie.

Als jonge neut heb ik zin om, op termijn, de academie nog groter en beter te maken dan ze nu al is.”

Waarvan droom je dan?

Jonas: “Ik hoop dat we onze academie verder kunnen uitbouwen door kwaliteitsvol les te geven mét het oog op het individu. Dat is geen gemakkelijke opdracht, want de academie heeft een divers publiek. Onze jongste leerling is 6 jaar en onze oudste is 79. Bovendien zijn de verwachtingen bij iedereen anders: de ene wil louter voor het plezier komen spelen, terwijl de andere zich klaarstoomt om naar het conservatorium te gaan. Dat kan allemaal, maar de nadruk moet op kwaliteitsvol onderwijs blijven liggen.”

Kan je daar een concreet voorbeeld van geven?

Jonas: “Stel dat een volwassen leerling veel podiumvrees heeft, dan kunnen wij als academie organiseren dat hij of zij aparte competenties moet behalen en de studie aflegt zonder alleen op een podium te moeten staan, maar telkens in groep waarbij de focus op het samenspel ligt.

Een ander voorbeeld: we zetten in op inclusief onderwijs, wat concreet wil zeggen dat we de academie openstellen voor mensen met een beperking. Ook die opleiding moet betekenisvol en kwaliteitsvol zijn, geen bezigheidstherapie. Maar ik heb nog meerdere dromen (lacht).”

Vertel.

Jonas: “Als we in de toekomst een afdeling Beeldende Kunsten aan onze academie zouden koppelen, dan hoop ik dat de focus ligt op ‘verbinding met elkaar’ waarin we domeinoverschrijdend van elkaar kunnen leren. Liefst in een knappe en nieuwe omgeving (lacht).

Daarnaast hoop ik dat we in de toekomst nog veel mooie projecten kunnen uitvoeren in samenwerking met onze scholen en de gemeente.”

Zijn er uitdagingen?

Jonas: “Ik heb soms het gevoel dat het niet-leerplicht onderwijs vaker op de tweede plaats komt (na het leerplichtonderwijs). Ik vind dat met momenten jammer. Nog een uitdaging… onze academie telt een 40-tal leerkrachten. Deze grote groep maakt de dagelijkse leiding van onze academie levendig (lacht).”

Heb je mensen naar wie je opkijkt of citaten waaraan je je vasthoudt?

Jonas: “Ja, een zin van mijn vader. Hij zei ooit tijdens een repetitie: ‘Van iedereen kan je iets leren.’ Dat leek toen grappig, … maar wat hij vooral wilde zeggen is: ‘ongeacht wie, je moet altijd bereid zijn om te luisteren’. Die woorden blijven me bij.”

Je wil dus altijd blijven luisteren en bijleren van anderen?

Jonas: “Absoluut. Ik wil openstaan voor alle ideeën en opmerkingen. Ik wil niet dat collega’s blijven hangen in ‘goh, het is hier toch goed’. Liever heb ik dat ze met frisse ideeën komen en me vertellen hoe het volgens hen beter kan. Ik wil dat ze zoekend blijven. Anders word je spelmoe, vrees ik.”

Wat is er uniek aan deze academie?

Jonas: “De eigenheid. Zowel qua inhoud als de mooie, unieke locatie (architecturale gebouw in de Kerkstraat) waarin we nu zitten. De academie voelt een beetje als thuiskomen. Traditiegetrouw is er een grote autonomie en vertrouwen onder het team. Iedereen werkt op zijn of haar eigen manier aan de kwaliteit van de academie. De brassband bijvoorbeeld neemt deel aan internationale wedstrijden, terwijl een andere klas meer de nadruk legt op ‘samen musiceren’. De leerkrachten zijn er voor elkaar en in de leraarskamer ontstaan er regelmatige spontane ideeën die uitgroeien tot iets groots. Dat vind ik fantastisch. Voor een kleine school bieden we ook een breed aanbod aan. Zo hebben we naast onze muziek- en woordlessen ook een musicalopleiding en een dirigentenopleiding.”

Komen jullie leerlingen vooral uit Willebroek?

Jonas: “Neen. We hebben een divers publiek. We hebben enerzijds dé Willebroekenaar. We merken dat we meer en meer inwoners ook uit verschillende culturen aantrekken. Daarnaast hebben we mensen die van ver buiten Willebroek komen en bewust voor ónze leerkrachten en de kwaliteit van ónze academie kiezen. Dat geldt trouwens ook voor onze leerkrachten. Zo hebben we iemand uit Heusden-Zolder die er elke week bewust voor kiest om bij ons voor de klas te staan.”

Waarom zouden mensen zich moeten inschrijven in de academie?

Jonas: “Ik ben ooit door mijn ouders verplicht geweest om muziekschool te volgen (lacht), maar als ik die stap niet had gezet, had ik nooit de mooiste hobby gevonden die er bestaat: ‘muziekspelen’ en vooral ‘samen muziekspelen’. Voor mij geeft ‘samen muziekspelen’ een gevoel dat niet te verwoorden valt. Voor die ‘verbinding met andere mensen’, zou ik me zeker komen inschrijven.”

Jonas Violet behaalde zijn masterdiploma ‘Saxhoorn’ en zijn pedagogisch bekwaamheidsbewijs aan het conservatorium van Antwerpen. Hij is de zoon van Frans Violet, de dirigent van Brassband Willebroek (verscheidene malen wereldkampioen).

Jonas werkte enkele jaren als verantwoordelijke financiën/ personeelsadministratie en als leerkracht koper/ groepsmusiceren bij de academie. Naast zijn functie als directeur is hij actief als muzikant, (jeugd)dirigent en neemt hij nog regelmatig succesvol deel aan concerten en wedstrijden, waaronder met Brassband Willebroek.

Jonas Violet: “Mijn roots liggen in de academie van Willebroek. Samen met mijn tweelingbroer Lode ben ik opgegroeid in de koperklas van mijn vader, Frans Violet. Hierna kreeg ik de opportuniteit om op jonge leeftijd te starten als leerkracht en administrator. Zo heb ik veel liefde ontwikkeld voor de academie en ging ik graag de uitdaging aan om het ambt van directeur over te nemen van Christine Segers. Via deze weg wil ik haar bedanken voor het vertrouwen, de steun en kansen die ze mij en andere collega’s de afgelopen jaren gegeven heeft.”

De academie in Willebroek ontstond in 1928-1929 (toen gemeentelijk) en werd in september 1996 overgeheveld naar het GO!. Sinds 2000 maakt de academie deel uit van GO! scholengroep Rivierenland. Tijdens het directeurschap van Christine Segers breidde de academie uit. Aanvankelijk kon je er alleen terecht voor de opleiding klassieke muziek. Over de jaren heen breidde het aanbod uit met het domein woordkunst-drama, de opleidingen muziek jazz-pop-rock, de opleiding musical en dirigent. Het aantal leerlingen ging van 350 naar 550.

GO! academie voor Muziek en Woord Kerkstraat 2A - 2830 Willebroek

Er is ook een vestiging in Blaasveld en Tisselt. www.academiewillebroek.be

BIO

Leerlingen leren coderen

GO! basisschool ’t Kasteeltje surft mee op Code Wave

De leerlingen van GO! basisschool ’t Kasteeltje in Puurs-Sint-Amands namen van 8 tot 23 oktober 2022 deel aan de Europese codeweek. Tom Cornu, directeur GO! basisschool ’t Kasteeltje: “In de codeweek werken we aan verschillende aspecten van de 21st century skills-vaardigheden die nodig zijn om te leven en werken in de maatschappij van de toekomst.”

Het schoolteam van GO! basisschool ’t Kasteeltje nam ook dit schooljaar deel aan de Europese codeweek. Ashley Bradley, ICT-anker van de GO! basisschool in Puurs-Sint-Amands: “Sinds GO! scholengroep Rivierenland een paar jaar geleden met de CodeWave (projectweek naar aanleiding van de Europese codeweek) startte, organiseren wij jaarlijks een codeerweek waarin we de leerlingen leren coderen.”

De jongens en meisjes gingen in de codeweek op verschillende manieren aan de slag. Er werden allerlei materialen uitgeleend bij de scholengroep: van Bee-Bots bij de kleuters tot Micro:bits voor de derde graad van de lagere school. Sommige klassen leerden zelf een spel programmeren en werkten met de aangeboden cursussen op code.org. Daarnaast bedacht de school zelf een codekoffer met offline codeerspelletjes.

Codekoffer & codebags

Juf Ashley stelde, na een nascholing bij TACCLE 3 (project Erasmus+), zelf een codekoffer samen. “Deze koffer bevat materiaal om computationeel denken bij de leerlingen te stimuleren zonder een computer te gebruiken. De jongens en meisjes leren denken in computertaal: ze analyseren informatie en delen alles op in stukjes, zodat ze stapsgewijs commando’s leren uitvoeren zoals programmeurs bij échte codeerprogramma’s.”

In de koffer zitten verschillende codebags. Dit zijn totebags waarin telkens een activiteit voor een bepaalde leeftijdsgroep zit. Zo zijn er codebags voor de jongeren van de derde graad, maar ook voor de kleutertjes. Voor die laatste groep is er een levensgroot ‘bordspel’ waarbij de kleuters zelf de robot zijn die een weg moet afleggen aan de hand van de richtlijnen (basic codeertaal) van de klasgenootjes.

Zowel de leerlingen als de leerkrachten zijn enthousiast over de codeprojecten. Ashley: “Ik probeer mijn collega’s warm te houden voor de codeeroefeningen en te helpen waar nodig. We bekijken ook hoe we de codeeroefeningen kunnen inbedden in de lesopdracht, bijvoorbeeld het hoekenwerk.”

21ste-eeuwse vaardigheden

Tom Cornu, directeur GO! basisschool ’t Kasteeltje vindt het belangrijk dat de school oog heeft voor deze vaardigheden: “In de codeweek werken we aan verschillende aspecten van de 21st century skills-vaardigheden die nodig zijn om mee te draaien in de maatschappij van de toekomst.”

Een aantal leerlingen heeft deze vaardigheden al sterk onder de knie. Zo ontdekte het schoolteam al enkele codeertalenten. “De leerlingen maken kleine oefeningen met de Micro:bits”, vertelt Ashley. “Als opdracht moeten ze hun naam leren coderen, maar er zijn sommige leerlingen die een heel spel met de robotjes ontwerpen. Indrukwekkend.”

GO! basisschool ‘t Kasteeltje Molenstraat 7 2870 Puurs-Sint-Amands www.kasteeltje-puurs.be

Op het grote en groene domein van ‘t Kasteeltje is er ook een kinderdagverblijf:

GO! kinderdagverblijf ’t Kasteeltje Molenstraat 7 2870 Puurs-Sint-Amands www.kinderdagverblijf-kasteeltje.be

Intelligentie, anders bekeken

Onderwijs Vlaanderen vraagt aan elke school een beleid rond leerlingenbegeleiding te voeren, zodat alle lerenden zich optimaal ontwikkelen met een maximale leerwinst. Hierbij wordt extra aandacht gevraagd voor cognitief sterk functionerende leerlingen. Het HIP-project van GO! atheneum KleinBrabant in Bornem biedt hierop een antwoord.

Samen met de leerkrachten waakt het team leerlingenbegeleiding van GO! atheneum Klein-Brabant over het welbevinden en de leerbegeleiding van haar leerlingen. Martine Buyle, coördinator leerlingenbegeleiding GO! atheneum Klein-Brabant: “Het welbevinden van onze leerlingen is een prioriteit aangezien wij er sterk van overtuigd zijn dat dit de basis vormt om tot leren te komen. Dit geldt ook voor leerlingen die minder in de kijker lopen of waarvan de noden niet duidelijk afgelijnd zijn. De cognitief sterke leerlingen vormen hierbij zeker een niet te miskennen doelgroep.

Leerlingen die ‘cognitief sterk’ zijn én ‘hoogbegaafden’ hebben zeker niet altijd een garantie op een succesvolle onderwijsloopbaan. Vaak loopt het mis ergens in hun parcours, omdat ze geen studiehouding opbouwden en bijgevolg ook geen studiemethodiek hebben. Op een bepaald moment is de opslag in het kortetermijngeheugen niet meer toereikend om voldoende resultaten neer te zetten en dan dreigt het fout te lopen.”

De school in Bornem heeft zo ook aandacht voor onderpresteerders. “Onderpresteerders gebruiken hun talent niet ten volle”, gaat Martine verder. “Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet weten wat er aan de hand is en door vele faalervaringen een negatief zelfbeeld ontwikkelden. Het helpt niet altijd om leerlingen meer uitdaging te geven. Vaak zijn ze er zelf van overtuigd niet meer of anders te kunnen.”

Het team van GO! atheneum Klein-Brabant heeft hierbij aandacht voor alle profielen en niet enkel de leerlingen uit de doorstroomfinaliteit (ASO). Martine Buyle: “Het kan zijn dat in het vijfde jaar arbeidsmarktfinaliteit een leerling met een zeer hoge intelligentiegraad zit die schoolmoe is en waarvan je gaandeweg ontdekt dat hij via het watervalsysteem in een richting terechtkwam waarin hij niet gelukkig is en beneden zijn capaciteiten presteert. Ook die leerlingen willen we helpen door hen perspectief te bieden én hen in hun onderwijsloopbaan te begeleiden naar mogelijkheden waarin ze zich ten volle kunnen ontplooien. Op deze manier proberen we schooluitval zonder diploma te voorkomen.”

GO! atheneum Klein-Brabant Lindestraat 123A - 2880 Bornem www.atheneumkleinbrabant.be

Adobe Stock

Cognitief sterk functionerende leerlingen

Elke school is verplicht een beleid op leerlingenbegeleiding te voeren en werkt volgens de fases van het zorgcontinuüm. Zo kunnen alle leerlingen zich optimaal ontwikkelen met een maximale leerwinst. Dit geldt ook voor cognitief sterk functionerende leerlingen.

De school stelt zich steeds de vraag: ‘Wat heeft deze leerling op dit moment in deze context nodig?’. Bij de maatregelen die de school neemt, staan steeds de onderwijsbehoeften van de leerling centraal, een diagnose (bv. IQ-test) is ondergeschikt. Daarom spreken we hier over cognitief sterk functionerende leerlingen, en niet over hoogbegaafde leerlingen. Ook het CLB spreekt in haar handelingsgerichte diagnostische protocollen over cognitief sterk functioneren.

Vanaf 1 september 2022 gelden er nieuwe maatregelen voor cognitief sterk functionerende leerlingen.

Bron + meer info: www.onderwijs.vlaanderen.be

HIP-project

Vanuit de vaststelling dat in GO! atheneum Klein-Brabant verschillende cognitief sterke leerlingen en hoogbegaafden nood hebben aan ondersteuning, werd er beslist meer aandacht te schenken aan deze doelgroep op het vlak van op maat geschreven ondersteuningsmaatregelen. Martine Buyle: “Naast het feit dat er al veel aandacht voor het individu is en er reeds gedifferentieerd wordt op een vrij hoog niveau, willen we hier als schoolteam nog een stap verder gaan en een systeem uitrollen waarin een kwaliteitsvolle begeleiding van sterk cognitieve leerlingen gegarandeerd wordt. Op die manier kwam het HIP-project tot stand. HIP staat voor ‘hoog intelligentie profiel’.”

GO! atheneum Klein-Brabant wil met het HIP-project niet over één nacht ijs gaan. Tijdens dit schooljaar ligt de aandacht eerst en vooral op de beeldvorming, het in beeld brengen van deze leerlingen: hoe herken je deze leerlingen? Welke maatregelen kunnen ingebed worden in de ondersteuning of leerbegeleiding? …

Anderzijds zet GO! atheneum Klein-Brabant in op de professionalisering van het hele schoolteam. Hierdoor worden alle teamleden handelingsbekwamer gemaakt in het (h)erkennen en ondersteunen van deze leerlingen. Samen met het Lerend Netwerk waarin de school is ingeschreven, werden de eerste stappen gezet.

De school zal voor het HIP-project ook samenwerken met Exentra, een expertisecentrum rond hoogbegaafdheid. Dit centrum coacht scholen om op een correcte manier hoogbegaafde leerlingen of jongeren met een hoog intelligentieprofiel les te geven en te begeleiden. Zo zet het team van GO! atheneum Klein-Brabant dit schooljaar het HIP-project verder op punt, zodat ze vanaf september 2023 het volledige plan van aanpak kunnen uitrollen.

GO! basisschool Boom Park pilootschool centrale toetsen wiskunde en Nederlands

Dit schooljaar worden voor het eerst mogelijke toetsvragen uit de centrale toetsen in de praktijk getest.

GO! basisschool Boom Park in Boom werd uitgenodigd om deel te nemen aan deze pilootstudie. Vanessa Spiessens, directeur GO! basisschool Boom Park in Boom: “Onze school werd geselecteerd aan de hand van een steekproef. We willen aan de studie graag deelnemen, omdat we ons steentje willen bijdragen tot het optimaliseren van de inhoud en de afname van de toetsen. We zijn dan ook heel benieuwd naar de werking en de resultaten van onze leerlingen van het vijfde leerjaar.”

GO! basisschool Boom Park Van Leriuslaan 221 - 2850 Boom www.boompark.be

Filmpje over het Steunpunt Centrale Toetsen in Onderwijs

De Linde is een warme school

GO! basisschool De Linde in Bornem heeft sinds begin dit schooljaar verhoogde aandacht voor al haar leerlingen en specifiek voor de kinderen die het thuis moeilijk hebben. “Voor ons is elke leerling een VIP, een Veelzijdig Individu met Pit”, vertelt directeur Elien Ooms trots. “Kinderen leren ‘zorgen voor elkaar’ vinden we hierbij zeer belangrijk”

“Een huisbezoek eind augustus deed me extra beseffen dat niet al onze kinderen het gemakkelijk hebben”, vertelt Elien Ooms, directeur van GO! basisschool De Linde in Bornem. “Ondanks de allerbeste bedoelingen van ouders zijn er gezinnen die niet tot bij de juiste instanties geraken, het financieel moeilijk hebben of de taal onvoldoende machtig zijn. We zochten mee oplossingen om deze mensen te helpen, maar op datzelfde moment vielen ook de eerste hoge energiefacturen in de bus, waardoor we ons afvroegen ‘hoeveel van onze kinderen zullen het deze winter misschien moeilijk hebben?’.

Samen met de leerkracht anderstalige nieuwkomers Margareta Van Dijck en zorgcoördinator Leen Verheyden besloten we om dit schooljaar verhoogde aandacht te hebben voor élke leerling.”

Kringloopmarkt

“Bij gezinnen waarvan we weten dat ze het moeilijk hebben, plannen we regelmatig een huisbezoek in”, vertelt Margareta Van Dijck. “We proberen de ouders mee zelfredzaam te maken, maar we helpen hen ook door hen tweedehands kledij te schenken.” Margareta merkte op dat bijvoorbeeld het materiaal voor de boerderijklassen zoals een slaapzak, regenlaarsjes en een weekendtas niet bij elk gezin aanwezig was. Hieruit ontstond het idee om een kringloopwinkel te organiseren tijdens de wintermarkt.

De leerkrachten en leden van de ouderraad zamelden voor de kringloopwinkel tweedehands spullen in. Elien Ooms: “Als je thuis opruimt, ontdek je vaak spullen die je niet meer nodig hebt en die je kan doorgeven aan mensen die ze op dát moment goed kunnen gebruiken. Het leven is voor iedereen duur geworden. Een winterjas, bijvoorbeeld, kost veel geld, dus een tweedehandsmarkt is voor élke ouder een goed idee. Of die het nu financieel moeilijk heeft of niet.”

“Het was de eerste keer dat we zo’n markt organiseerden, dus we weten wat we de volgende keer anders moeten doen”, gaat Margareta verder.

“Nu vroegen we voor elk item een ‘vrije bijdrage’, maar dat bleek moeilijk. In mei organiseren we een rommelmarkt en daar kan iedereen een klein bedrag voor z’n ‘oude’ kledingstukken vragen.”

Verse groentesoep

De kringloopmarkt is niet het enige initiatief van de school in Bornem. Leen Verheyden: “Eén van onze ouders zorgde al voor een extra boterhammendoos voor mocht een leerling geen boterhammen mee hebben, maar omdat we vooraf niet weten of er kinderen zullen zijn die geen lunch bij hebben, werkte onze vernieuwde ouderraad een soepproject voor de wintermaanden uit.”

GO! basisschool De Linde in Bornem wil nog meer zorg voor elkaar

Elke dinsdag brengen alle leerlingen van een bepaalde graad de groenten mee. Met die groenten maakt de echtgenoot van Margareta elke donderdag soep waarvan alle leerlingen kunnen eten. Leen Verheyden: “Zo wordt iedereen bij het project betrokken en dankzij hun gevulde maag komen alle kinderen tot leren.”

Elien Ooms: “Onze focus blijft onderwijzen en lesgeven, maar áls we willen dat kinderen tot leren komen, moeten we beseffen dat iedere thuissituatie anders is en wij een rol kunnen spelen om het welbevinden van onze leerlingen te verbeteren. Onze ouderraad is zeer divers en samen maken we school. We stellen ons steeds de vraag: wat kunnen wij ondernemen, zodat we iedereen helpen en ineens ook de kinderen bereiken die we zeer specifiek willen ondersteunen?”

Verbindend werken

Elien Ooms: “Het is belangrijk dat ouders weten dat ze op de school van hun kind terecht kunnen. Als leerkracht willen we het goede voorbeeld geven. We willen iedereen behandelen, zoals we zélf willen behandeld worden.”

“Nieuwe ouders zijn vaak verwonderd over de openheid van onze leerkrachten en leerlingen”, gaat Leen Verheyden verder. “Wanneer een nieuwe leerling in onze school toekomt, duurt het niet lang of de andere kinderen helpen hem of haar en tonen de weg. Dat is het voorbeeld dat we willen geven.”

GO! basisschool De Linde

Lindestraat 123a - 2880 Bornem www.bsdelinde.net

Leerlingen GO! SBSO Groenlaar aan het werk in het gebouw van GO! BSBO Groenlaar

schilderwerken

Bart Willemen, directeur GO! BSBO Groenlaar:

“In samenwerking met de scholengroep en GO! SBSO Groenlaar laten we op regelmatige basis verfraaiingswerken uitvoeren op school. Dit schooljaar was de D-blok van onze functionele T2 klassen aan de beurt. De leerlingen van GO! SBSO leverden prachtig werk. Het is een win-win operatie. De leerlingen van de schildersafdeling uit de hogere jaren hebben nood aan oefenmomenten en wij hebben nood aan kostenbesparende infrastructuurwerken.”

GO! BSBO Groenlaar

Predikherenhoevestraat 31 2840 Rumst (Reet) www.bsbo.groenlaar.be

AV IN BEELD

Op 15 november 2022 organiseerde GO scholengroep Rivierenland haar Algemene Vergadering 2022 in GO! basisschool De Parel in Niel. Aansluitend was er een receptie met frietjes en pannenkoeken om de nieuwe locatie in de Schuttershofstraat te vieren.

Extra foto's

Van Puurs-Sint-Amands tot Aartselaar

GO! scholengroep Rivierenland bestaat sinds 2000 en verenigt de scholen en instellingen van de Vlaamse Gemeenschap in de regio Klein-Brabant, Vaartland en Rupelstreek.

De groep telt 21 scholen en instellingen, meer dan 35 vestigingen, 8000 leerlingen en 1500 personeelsleden.

GO! scholengroep Rivierenland heeft naast scholen ook twee kinderdagverblijven, een centrum voor leerlingenbegleiding en een academie voor muziek en woord.

Gemeentes waarin de scholengroep actief is: Aartselaar, Boom, Bornem, Niel, Rumst (Reet), Puurs-Sint-Amands, Willebroek.

GO! scholengroep Rivierenland Kerkstraat 1A 2830 Willebroek 03 500 95 80 info@rvl.be

GO! CLB Rivierenland

E. Tinelstraat 3 - 2850 Boom www.clbrivierenland.be

BRON: Google Maps
2023
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.