Ga terug
Een ideaal vertrekpunt met de Securityscan Normenkader
Waar sta je op dit moment precies ten opzichte van het normenkader? Met deze uitgebreide scan brengen onze specialisten alles in kaart.
Terug naar Home

Google Workspace for Education veilig gebruiken. Hoe regel ik dat?

Goed nieuws! Op 8 juli is overeenstemming bereikt met Google over maatregelen gericht op de eerder geconstateerde privacyrisco’s bij Google Workspace for Education. Dit betekent dat scholen gebruik kunnen blijven maken van Google Workspace for Education, mits de school en/of hun netwerkbeheerder ook enkele acties uitvoeren. Kennisnet heeft een uitvoerig informatiepakket samengesteld om scholen daarbij te ondersteunen. Met die informatie zijn wij aan de slag gegaan om zoveel mogelijk zaken voor jou op te pakken. Dat is gelukt! Al blijven er wel een aantal zaken over die je zelf uit moet voeren of waar je over na moet denken.

Kom je er niet helemaal uit?

Uiteraard staan onze servicedesk collega’s en accountmanagers voor je klaar als je vragen hebt.
Contact opnemen

Kom je er niet helemaal uit?

Uiteraard staan onze servicedesk collega’s en accountmanagers voor je klaar als je vragen hebt.
Contact opnemen
Drie adviezen van Kennisnet. Heutink ICT helpt.

Als je Google Workspace for Education wil blijven gebruiken, zo stelt Kennisnet, dan dien je de volgende 3 stappen te doorlopen. Hieronder geven we voor elk van die stappen aan wat we hebben gedaan en welke acties en keuzes er voor jou over blijven.


  • 1

    de juiste (technische) instellingen invoeren

    Op basis van de adviezen dien je als school verschillende functionaliteiten van Google Workspace op een specifieke wijze in te stellen of uit te zetten. Veel van die voorgestelde settings voeren we uiterlijk 20 augustus (automatisch) door in Apparaatbeheer of stellen ze zo in dat je ze zelf kunt aanpassen.

  • 2

    De nieuwe Google voorwaarden accepteren

    SURF en SIVON hebben namens de hele onderwijssector aanvullende juridische voorwaarden afgesproken met Google om de hoge privacyrisico’s voor gebruikers te beperken. Deze gewijzigde overeenkomst moet door jouw onderwijsinstelling geaccepteerd worden. Dit akkoord kun je hieronder geven.

  • 3

    een onderwijs specifieke DPIA uitvoeren

    SIVON en SURF hebben afspraken gemaakt over het wegnemen van risico’s bij gebruik van Google Workspace. AVG schrijft voor dat instellingen zelf een risicoafweging moeten maken. Dit vanwege de formele verantwoordelijkheid van het schoolbestuur en de manier waarop Google Workspace wordt ingezet.


Manage zelf je Google instellingen in Apparaatbeheer

Apparaatbeheer maakt alles makkelijker. Deze ingewikkelde casus bewijst dat helemaal. Als klant van Heutink ICT heb je de beschikking over Apparaatbeheer om je devices te managen. Gelukkig hebben de meeste scholen deze beheertool ingericht en zijn daardoor in staat om zelf instellingen aan te passen. En bovendien vrij om eventueel af te wijken van de adviezen. Voordeel is ook dat we in Apparaatbeheer zelf alle geadviseerde instellingen automatisch aan kunnen passen voor jou. Ook in de toekomst. Dus minder werk voor ons. Meer vrijheid en gemak voor jou. Werk je niet met deze beheertool dan heb je namelijk in veel gevallen de servicedesk nodig om zaken aan te passen.

Wil je meer vrijheid en profiteren van het gemak van Apparaatbeheer? Neem dan contact op met je accountmanager

Stap 3: Een onderwijs specifieke DPIA uitvoeren

SIVON en SURF hebben goede afspraken gemaakt over het wegnemen van de hoge risico’s bij het gebruik van Google Workspace. De AVG schrijft echter voor dat elke onderwijsinstelling zelf een eigen risicoafweging moeten maken. Dit heeft niet alleen te maken met de formele verantwoordelijkheid van het schoolbestuur, maar ook met de specifieke manier waarop Google Workspace for Education binnen jouw school wordt ingezet en de maatregelen die daarbij zijn genomen.

Om schoolbesturen te ondersteunen met het opstellen van een onderwijsspecifieke DPIA hebben Kennisnet, SIVON en SURF een handreiking ontwikkeld. Je kunt deze handreiking als basis gebruiken bij het uitvoeren van een eigen risicoanalyse om vast te stellen of er in jullie specifieke situatie sprake is van additionele risico’s. Wil je hulp bij het uitvoeren van de analyse of deze breder trekken dan alleen Google dan kan dan natuurlijk. Heutink ICT werkt samen met Privacy op School en heeft daarmee een gespecialiseerde partner die jullie verder kan helpen. Bekijk hier wat zij voor je kunnen betekenen en vraag een oriënterend gesprek aan.

N.B. Chromebooks vormen onderwerp van een aparte DPIA waarvan de resultaten in oktober 2021 verwacht worden. Het gaat hier specifiek over de maatregelen in Google Workspace.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico