Inschrijvingsvoorwaarden

1. Wat is FitBonus?

FitBonus is een initiatief van het Departement Werk & Sociale Economie afdeling ESF en Duurzaam ondernemen van de Vlaamse overheid en beoogt de bevordering van de gezondheid en het welbevinden van werknemers en werkgevers en speelt in op zowel fysieke, mentale als sociale gezondheid (hierna “FitBonus”).

FitBonus is gericht op Vlaamse kmo’s die hun onderneming en medewerkers op weg wensen te helpen naar een gezonder, veerkrachtiger leven in balans.

De Vlaamse overheid heeft Energy NV als opdrachtnemer aangeduid, hierin bijgestaan door Better Minds At Work BV  en BioRICS NV, die gezamenlijk het FitBonus-project zullen uitvoeren (hierna gezamenlijk “Organisator”). Dankzij professionele coaches en webinars kunnen deelnemers ontdekken hoe zij meer bewegen, ongezonde stress de baas kunnen en goede sociale relaties met collega’s opbouwen.

FitBonus is volledig gratis en zal uitsluitend in de Nederlandse taal beschikbaar zijn. De communicatie zal eveneens in het Nederlands gebeuren.

2. Wie kan zich inschrijven?

Iedere zelfstandige[1], werkgever of werknemer van een Vlaamse kmo[2] uit de (social) profit sector is gerechtigd om zich in te schrijven voor FitBonus. Overheidsadministraties en -diensten (publieke sector) [3] zijn uitgesloten van deelname.

Ik ben zelfstandige of werkgever

Mijn onderneming dient te voldoen aan volgende voorwaarden:

  • is gevestigd in Vlaanderen; en
  • heeft minder dan 250 werknemers; en
  • heeft een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen; of
  • heeft een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen.


Ik ben werknemer

Ik ben een werknemer bij een onderneming die voldoet aan de voorwaarden zoals hierboven omschreven en mijn deelname is besproken met en goedgekeurd door mijn werkgever.

3. Wijze van inschrijving

FitBonus wordt aangekondigd via de FitBonus-website en de social mediakanalen. Alle inschrijvingen voor FitBonus moeten de informatie bevatten zoals gevraagd via het online inschrijvingsformulier, zoals persoonlijke en contactgegevens, alsmede antwoorden op de vragen zoals de motivatie van de deelnemers om aan FitBonus deel te nemen.

Deelnemers kunnen enkel inschrijven voor FitBonus gedurende de duurtijd en op de wijze zoals omschreven in deze voorwaarden. Om zich in te schrijven voor FitBonus moet de deelnemer een online deelnemingsformulier leesbaar, juist en volledig invullen. Druk-, spel- of andere fouten kunnen niet worden ingeroepen als reden voor schadevergoeding of enige verplichting van de Organisator.

Aan elke geldige deelname wordt een kans toegekend om als deelnemer geselecteerd te worden. Onvolledige, onjuiste, onleesbare of valse formulieren worden niet aanvaard. De Organisator kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor verkeerde gegevens die door de deelnemer meegedeeld worden (zoals een fout of onbekend adres).

De schending van een van deze voorwaarden of gevallen van misbruik en/of bedrog kunnen gesanctioneerd worden met uitsluiting van de deelnemer.

De Organisator kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enig feit dat niet aan hem toegeschreven kan worden, met name in geval van de onbeschikbaarheid van de website, technische defecten die de voortzetting van de inschrijving en/of deelname aan FitBonus onmogelijk maken, storingen van het internet die het goede verloop van de inschrijving en/of deelname aan FitBonus verhinderen, onderbrekingen van of vertragingen bij de verzending van gegevens, defecten van de computer van de deelnemer of enig ander probleem dat verband houdt met de communicatienetwerken, de servers, de internetproviders, de computerapparatuur of de software, het verlies van gegevens, de gevolgen van virussen, anomalieën, elk technisch defect en elke hardware- of softwarefout van welke aard dan ook die de mogelijkheid om zich in te schrijven en/of deel te nemen aan FitBonus verhinderen of beperken.

4. Duurtijd FitBonus-traject en tijdstip van inschrijving

Het eerste FitBonus traject startte op 26/04/2023 en zal ten einde komen op 31/03/2024 (“Traject 1”).

Het tweede FitBonus-traject zal lopen van 01/03/2024 tot en met 31/03/2025 (“Traject 2”).[4]

Voor Traject 2 zullen de inschrijvingen gefaseerd openen, met name:

  • Van 06/11/2023 tot en met 30/11/2023: voor ondernemingen die zich reeds geregistreerd hadden voor Traject 1 doch niet konden deelnemen wegens volzet en hiermee op de wachtlijst van Traject 2 zijn komen te staan, en voor ondernemingen uit de sectoren “horeca, bouw en handel”.
  • Vanaf 01/12/2023: voor ondernemingen uit alle overige sectoren.

Inschrijvingen voor Traject 2 zullen mogelijk zijn tot uiterlijk de datum die gecommuniceerd zal worden via de FitBonus kanalen (website,…)..

Enkel inschrijvingen die gebeuren binnen de aangewezen termijn en die voldoen aan deze voorwaarden zijn geldig.

5. Aantal deelnemers en selectie

Het aantal individuele deelnemers (natuurlijke personen) voor FitBonus is beperkt tot 3.502 deelnemers in totaal, waarvan 2.500 deelnemers voor Traject 1 (volzet) en 1.002 deelnemers voor Traject 2.

Het totaal aantal beschikbare plaatsen voor beide Trajecten 1 & 2 (= 3.502 deelnemers) wordt als volgt verdeeld per provincie:

  • Limburg: maximaal 462 deelnemers verspreid over minimaal 46 ondernemingen
  • Vlaams-Brabant: maximaal 536 deelnemers verspreid over minimaal 54 ondernemingen
  • West-Vlaanderen: maximaal 692 deelnemers verspreid over minimaal 69 ondernemingen
  • Oost-Vlaanderen: maximaal 792 deelnemers verspreid over minimaal 79 ondernemingen
  • Antwerpen: maximaal 1020 deelnemers verspreid over minimaal 102 ondernemingen

De beschikbare plaatsen per traject worden toegekend aan de inschrijvingen die binnen de aangegeven termijn gebeuren en voldoen aan deze inschrijvingsvoorwaarden, op basis van motivering van deelname en rekening houdend met de hierboven aangegeven verdeling per provincie.

6. Engagementsverklaring

Ingeval deelname aan FitBonus wordt goedgekeurd dient er namens de onderneming een verklaring op eer te worden ondertekend, door zowel de werkgever als de werknemer(s) die deelnemen aan FitBonus.

De verklaring ziet toe op een engagement van de onderneming en de individuele deelnemer, die gezamenlijk verklaren dat:

  • de deelname aan FitBonus goedgekeurd werd door het management van de onderneming;
  • binnen de onderneming het belang en de nood erkend wordt om in te zetten op gezondheid en welbevinden van de medewerkers;
  • elke individuele deelnemer bereid is te fungeren als ambassadeur of “change agent” van FitBonus binnen zijn eigen onderneming en de nodige inspanningen zal leveren om FitBonus te promoten en de opgedane ervaringen en verworven inzichten te delen;
  • na afloop van FitBonus binnen de onderneming de resultaten en de bevindingen van FitBonus zullen besproken en geëvalueerd worden, en bekeken zal worden in welke mate dit verder gezet kan worden, o.a. in termen van werkorganisatie, en in welke mate een gezondheidsbeleid geïmplementeerd kan worden;
  • er binnen de onderneming geen “dubbelfinanciering”[5] bestaat voor dezelfde activiteit.

7. Uitsluiting

Een onderneming en/of deelnemer kan uitgesloten worden van FitBonus ingeval van strijdigheid met de anti-discriminatiewetgeving.

Een onderneming en/of deelnemer kan tevens uitgesloten worden indien niet voldaan zou zijn aan deze inschrijvingsvoorwaarden of ingeval de engagementverklaring niet in orde zou zijn.

Overheidsadministraties en -diensten uit de publieke sector (nationaal, regionaal of lokaal niveau) zijn in elk geval uitgesloten van deelname. De afdeling Europa WSE beschouwt minstens volgende organisaties als overheidsadministratie of -dienst:

  • De federale staat en diens organisaties (zoals de federale overheidsdiensten (FOD’s) (‘Federale overheidsdienst’) en het ministerie van Defensie (‘Federale overheidsdienst’), de programmatorische overheidsdiensten (POD’s) (‘Programmatorische federale overheidsdienst’), de wetenschappelijke instellingen (zoals het KMI) (‘Andere federale dienst’), de meeste federale instellingen van openbaar nut (zeker als ze onder gezag van een bevoegde minister vallen) (‘Andere federale dienst’), de openbare instellingen van sociale zekerheid (OISZ) (‘Andere federale dienst’), …)
  • Gemeenschappen en gewesten (‘Overheid van het Vlaamse Gewest en van de Vlaamse Gemeenschap’) en hun organisaties (zoals de departementen (‘Overheid van het Vlaamse Gewest en van de Vlaamse Gemeenschap’), IVA’s (‘Overheid van het Vlaamse Gewest en van de Vlaamse Gemeenschap’) en publiek en privaatrechtelijke EVA’s (‘Overheid van het Vlaamse Gewest en van de Vlaamse Gemeenschap’))
  • Provincies (‘Provinciale overheid’), steden (‘Stad / gemeente’) en gemeenten (‘Stad/gemeente’) en hun lokale besturen (zoals OCMW’s (‘Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn’))
  • Publiekrechtelijke rechtspersonen (‘Naamloze vennootschap van publiek recht’, ‘Andere rechtsvorm’)
  • Scholen (kleuterscholen, basisscholen, secundaire scholen, hogescholen, universiteiten) (Brede categorie met verschillende rechtsvormen)
  • Rechtspersonen waarbij
    • meer dan de helft van de leden van het bestuurs-, leidinggevende of toezichthoudende orgaan aangewezen zijn door de hierboven beschreven overheden (Onder deze categorie kunnen bijvoorbeeld vallen: intercommunales, opdrachthoudende verenigingen, …)

het beheer onderworpen is aan het toezicht van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de lokale overheidsinstanties of andere instellingen of personen die ressorteren onder de hierboven beschreven overheden.

8. Contact

Ingeval van vragen kan er contact met ons opgenomen worden via het e-mailadres: info@fitbonus.be.

9. Toepasselijk recht en bevoegdheid

Deze voorwaarden wordt beheerst door en geïnterpreteerd in overeenstemming met de Belgische wetgeving. In geval van geschillen zijn enkel de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Brussel bevoegd.

[1] Een zelfstandige oefent een winstgevende beroepsactiviteit uit zonder daarbij verbonden te zijn aan een werkgever via een arbeidsovereenkomst of zonder statuut (ambtenaar)
[2] Kmo volgens de Europese kmo-definitie
[3] Zie definitie publieke sector onder puntje 7 van deze voorwaarden
[4] Deze data zijn onder voorbehoud van eventuele verschuivingen
[5] Dubbelfinanciering zou bv. bestaan wanneer een deelnemende onderneming een (bijkomende) subsidie zou ontvangen vanuit een ander subsidiefonds voor deelname aan dezelfde activiteit