<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har brukt 150 millioner på solfabrikk

Under radaren har Atle Brynestad og en tidligere fysikkprofessor bygget opp en topp moderne fabrikk for off grid-solfangere. Prislapp: 150 millioner kroner.

Publisert 12. nov. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 15. nov. 2021 klokken 07.46
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 854 ord
KOMPANJONGER I SOL: – Jeg hadde muligheten til bygge den fabrikken John hadde drømt om, sier Atle Brynestad, eneeier i Inaventa Solar. Til høyre kompanjong og tidligere fysikkprofessor John Rekstad. Foto: Anders Horntvedt

JEVNAKER: – Inaventa Solar vil bidra til produksjon av varme rett fra solen uten å gå veien om strøm. Teknologien er utviklet i Norge gjennom mer enn 20 år. Den kan være ett av flere bidrag til at Norge og andre land når de utslippsmålene som er satt, sier Atle Brynestad (68), seriegründer og investor.

Under radaren har Brynestad og John Rekstad (77), som har doktorgrad i kjernefysikk, jobbet med å lage en fabrikk for produksjon av solfangere.

Solfangerne skal ikke kobles til strømnettet, men leverer vannbåren varme til bygg, landbruk og bedrifter ved hjelp av varmevekslere.

– Det er investert 150 millioner for å komme dit man er i dag, og selskapet er gjeldfritt, sier Brynestad.

NORSKPRODUSERT: Solfangerne skal ikke kobles til strømnettet, men leverer vannbåren varme til bygg, landbruk og bedrifter ved hjelp av varmevekslere. Foto: Anders Horntvedt

Datterselskap i 3 Norske-konsernet

Fabrikken ligger inne i en driftsbygning på et gårdsbruk Brynestad eier og driver.

– Jeg bor i Asker, men jeg er her mye, sier han.

Gården ligger fem minutters kjøring fra fabrikken på Hadeland Glassverk og Thorbjørnrud Hotell, som Brynestad eier gjennom holdingselskapet 3 Norske.

Formelt er Inaventa Solar et heleiet datterselskap av 3 Norske, som i tillegg til glassverket består av Porsgrunds Porselænsfabrik, Christiania Glasmagasin, Thorbjørnrud Hotell samt Seadream Yacht Club.

Brynestad opplyser at han gjennom 3 Norske har brukt rundt 70 millioner av egne penger.

– Prosjektet har også mottatt gode bidrag fra både Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Enova og EU, understreker han.

STORSATSING: – Det er investert 150 millioner for å komme dit man er i dag, og selskapet er gjeldfritt, sier Brynestad. Foto: Anders Horntvedt

Bygget drømmefabrikk

Rekstad er tidligere professor, har ledet kjernefysikkavdelingen ved Universitetet i Oslo gjennom 34 år, og han har vært engasjert i solkraft de seneste 43 årene.

Ifølge Wikipedia sto Rekstad for byggingen av det første soloppvarmede huset i Norge i 1977. Forsøkene ledet til opprettelsen av selskapene Solnor i 1990, SolarNor i 1995, og deretter Aventa i 2006.

Selskapene brøt ikke gjennom kommersielt, tvert imot: Både SolarNor og Aventa havnet i skifteretten. Likevel la ikke Rekstad engasjementet for teknologien død, men fortsatte utviklingen på fritiden.

– For 15 år siden kjøpte jeg selv mine første solfangere. Via en felles bekjent ble jeg gjort oppmerksom på hva John hadde utviklet. På grunn av interessen for solfangere forsto jeg raskt hva han holdt på med. Kort fortalt hadde jeg muligheten til bygge den fabrikken John hadde drømt om, sier Brynestad.

Inaventa Solar

 
(Mill. kr) 2020 2019
Driftsinntekter 0,1 0,1
Driftsresultat −2,2 −0,9
Resultat før skatt −2,1 −0,9
Årsresultat −2,1 −0,9

Eier: Atle Brynestad gjennom 3 Norske.

Har bygget eksportmaskin

Selskapet rekrutterer for tiden ti ansatte innen salg og prosjektering. Planen er å bygge opp en aldri så liten eksportmaskin bygget på norsk teknologi og norske arbeidsplasser på Jevnaker, rundt syv mil nord for Oslo.

Målet er 30 ansatte i første omgang.

– Det er riktig å beskrive dette som et pilotanlegg. Samtidig er det et anlegg som kan produsere 2.000 kvadratmeter med solfangere hver dag for kommersielt salg. Modulene kan også inngå som del av større systemer, sier Brynestad.

Også bygget som huset solfangerfabrikken er oppvarmet med selskapets egne solfangere.

Opprinnelig var tanken at Finansavisen skulle få se teknologien i arbeid, og Brynestad inviterte oss opp i en tidsluke på halvannen time, da det var varslet solskinn.

Men novemberværet er lunefullt: I stedet for frisk høstsol ble det tåke – av det tykke slaget.

Men Brynestad understreker at solfangeren fungerer selv under ikke-optimale forhold. 

– 1. mars i år produserte vi mer enn 70 grader varme fra taket til produksjonsbygningen, sier han.

– Vi har også levert solfangere til et av byggene til havnesjefen på Svalbard. Solfangerne fungerer, selv på Longyearbyen. Overskuddsvarmen fra sommeren kan lagres i bakken som et batteri og tas opp for bruk på vinteren, sier Brynestad.

– Det blir satset mye fornybar energi, men varme fra solen har vært glemt. Selv i Norge brukes 30 prosent av den rene elektrisiteten vi produserer til varme og varmt vann, legger han til. 

LEVERER VARME I KALDE STRØK: Inaventa Solar varmer bygget til havnesjefen på Svalbard Foto: Inaventa Solar

– Logistikkmessig perfekt

– Hvorfor vil dere produsere elementene her?

– Den ene grunnen er at jeg eier tomten og driftsbygningen, som ifølge John er den reneste katedralen. 

– Det andre er at det er logistikkmessig perfekt. Vi ligger 45 minutter fra Sandvika, og det er kort vei til Gardermoen, sier Brynestad.

– Hvordan ser Inaventa Solar ut om fem år?

– Jeg tror det vil se bra ut. Det vesentlige nå er at vi har bygget opp dette i det stille, at anlegget vårt er klart for lansering, og at det er gjeldfritt. Det legger godt grunnlag for jobben fremover, svarer han.

HAR JOBBET UNDER RADAREN: – Vi har bygget opp dette i det stille, sier Atle Brynestad. Til høyre kompanjong John Rekstad. Foto: Anders Horntvedt