Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe vermijd je dat je bril aandampt bij gebruik van een mondmasker?

En, heb je al een mondmasker moeten dragen? Of heb je het voor de leut al eens uitgeprobeerd, met het gratis mondmasker dat je in je brievenbus ontvangen hebt? Na een paar minuten is de fun er wel een beetje vanaf, vermoed ik. Toch iets meer moeite om te ademen, je ruikt voortdurend je eigen adem, en als je brildrager bent, dampt je bril wellicht aan.



Ja, dat herinner ik me maar al te goed van mijn tijd als stagiair heelkunde. 

Man, wat hààtte ik die ondingen. Na een tijd beginnen ze ook te jeuken, en je mag niet even krabben aan je neus, want dan zijn je handschoenen niet meer steriel. En dan was er die keer dat ik snotverkouden was, maar toch moest blijven helpen in de operatiezaal. Je kunt je niet even afzonderen om te gaan snuiten, maar je neus blijft wel lopen, dus na een tijdje... maar ik dwaal af.

Je bril dampt dus aan, omdat het mondmasker (stoffen, chirurgisch of zelfgemaakt) niet volledig aansluit aan het gezicht. Gelukkig is hier een heel eenvoudig truukje voor.

Wassen van de bril met zeepwater lost dit (alleszins voor meerdere uren) op. Dus niet achteraf nog eens afspoelen met water; het is net de bedoeling dat er een heel klein laagje zeep op het glas van je bril achterblijft. Dit geeft een zeeplaagje dat de waterspanning verlaagt (surfactant effect) waardoor het niet in kleine druppeltjes verzamelt (en dus aandampt), maar zich in een doorzichtig laagje verspreidt.


"The face mask directs much of the exhaled air upwards where it gets into contact with the spectacle lenses. The misting occurs from the warm water vapour content condensing on the cooler surface of the lens, and forming tiny droplets that scatter the light and reduce the ability of the lens to transmit contrast. The droplets form because of the inherent surface tension between the water molecules. Washing the spectacles with soapy water leaves behind a thin surfactant film that reduces this surface tension and causes the water molecules to spread out evenly into a transparent layer. This ‘surfactant effect’ is widely utilised to prevent misting of surfaces in many everyday situations."


Er bestaan nog andere middeltjes, zoals een stukje tissue-papier op de achterkant van je masker plakken. Dit zuigt het vocht op. Maar dat is een heel gedoe, en werkt na een tijdje ook niet meer. 

En wat ook kan helpen, is een ander soort mondmasker. Als er een metalen clip ter hoogte van de neusbrug in zit, kun je het beter laten aansluiten aan je aangezicht. Maar tja, die optie heb je niet altijd.

Maar zeep, dat vind je altijd wel.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels