Ine Stultjens - Auping

Ine Stultjens van Auping wordt graag wakker in een circulaire wereld

26 augustus 2019 DOOR Tanja Warning Groen LEESTIJD: 4 MIN

Anderhalf miljoen matrassen worden jaarlijks afgedankt, alleen al in Nederland. Dat is een stapel zo hoog als duizend keer de Eiffeltoren of honderd keer de Mount Everest. Bij Auping zetten ze zich hard in om dat te reduceren. “Als maakbedrijf heb je de verantwoordelijkheid voor de toekomst én voor de wereld om ons heen”, vertelt Ine Stultjens, hoofd van de afdeling Marketing & Communicatie. Daarom wordt er bij Auping al vanaf de productontwikkeling stilgestaan bij de circulaire mogelijkheden.  

Ruim 130 jaar geleden kreeg Johannes Auping, smid uit Deventer, de opdracht om een bed voor een ziekenhuis in de buurt te maken. Met een staaldraad en een bonensnijmachientje maakte hij een spiraalveer. Zo ontstond er een spiralen bedbodem, een ‘stalen gezondheidsmatras’ dat veel ventilatie bleek te bieden door de open structuur. De spiraalbodem van Johannes is tot op de dag van vandaag de basis van elke Auping. Wat in het familiebedrijf in de loop der jaren wél veranderde was hun blik op de lineaire economie.

Auping Take Back System

Een jaar of acht geleden introduceerde Auping het Auping Take Back System. Wat betekent dat voor ieder matras dat wordt geleverd, het oude matras mee terug kan worden genomen. Ongeacht of het een Auping is of niet. Zo kunnen bepaalde materialen uit de afgedankt matrassen worden gerecycled. Ze vinden hun bestemming dan bijvoorbeeld in geperst plaatmateriaal, geschikt om wanden mee te isoleren, of het wordt een onderdeel in een judomat. Een enorme stap vooruit, maar nog steeds met de kans dat die isolatieplaat of judomat aan het einde van hun levensduur alsnog in de verbrandingsoven terecht zou komen. “Ook dat moet je niet willen, wij geloven juist in een circulaire economie. In het sluiten van de kringlopen”, stelt Ine, “daarom is Auping zich verder blijven ontwikkelen”.

Een doorbraak voor de wereld

Ze streefden naar een transitie naar de circulaire economie en dat lukt alleen door het samenwerken met verschillende partners in de keten. Zo ontstond een samenwerking met DSM-Niaga, een bedrijf met diepgaande kennis van grondstoffen en materialen. Auping en DSM-Niaga ontwikkelden samen een volledig circulair matras. Alle materialen zijn eenvoudig en onafhankelijk van elkaar te scheiden en te hergebruiken. Auping biedt dit matras in een leaseconstructie aan en blijft Auping zelf de eigenaar van de grondstoffen, waardoor de producten op een kwalitatief en hoogwaardig niveau kunnen worden hergebruikt. De techniek stelt Auping open voor andere producenten. “Een doorbraak voor de wereld”, vindt Ine.

Niet alleen het circulaire matras is een doorbraak, ook via de vraaggestuurde aanpak onderscheidt Auping zich van anderen. In de groene fabriek in Deventer wordt er op klantorder gewerkt daardoor kan er sneller en persoonlijker worden geproduceerd. Ook is er minder verspilling en afval. “We werken op een verantwoorde manier en dat is denk ik een groot verschil met een matras die door een anonieme partij ergens ver weg in massaproductie is gemaakt en in een kartonnen doos naar je huis wordt gestuurd.”

“Voor circulair produceren heb je een wat langere adem nodig.”

Auping rust de wereld uit

“Als familiebedrijf zitten er we echt in voor de lange termijn”, aldus een trotse Ine. “Hierdoor is het mogelijk om bepaalde keuzes op een andere manier te maken. Zo wordt er niet alleen op het financiële resultaat gelet maar ook op de impact die we hebben”.

Benieuwd naar de circulaire ambities van Ine Stultjens bij Auping? Bekijk het videoportret:

Video door: Jeppe van Pruissen & Lara van Dorresteijn

Iedere week een flinke dosis positiviteit en blikverruimende kennis in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Inspiratie gegarandeerd.

Disclaimer: De serie Purpose Professionals is geboren uit onze nieuwsgierigheid naar de verhalen over kanteling in de gevestigde orde, de overheid en de grote bedrijven. Daar wringt en schuurt de betekeniseconomie nog vaak. We willen benadrukken dat de verhalen die we in deze serie vertellen op geen elke wijze gesponsord worden of een commercieel doel hebben. We maken deze portretten om anderen -die wellicht in een vergelijkbare positie zitten- te inspireren ook in actie te komen. 

Steun
MaatschapWij
10 EURO
Bij MaatschapWij zetten we al meer dan zeven jaar denkers en doeners in de schijnwerpers die onze samenleving groen, gezond en verbonden maken. Zonder betaalmuur of andere obstakels. En zonder winstoogmerk. Dit collectief kan zonder financiële steun niet bestaan. Veel hebben we niet nodig: elke donatie, hoe klein of groot ook, is welkom. Sluit je aan, we hebben je nodig!
Tuurlijk!
GERELATEERD