Collectiepresentatie

Mode uit de MoMu-collectie

De collectiepresentatie belicht avant-garde Belgische en internationale mode met een wisselende presentatie van silhouetten en archiefmateriaal uit de MoMu-collectie.

Praktische informatie

Omschrijving van de tentoonstelling

De collectiepresentatie op het gelijkvloers van het museum belicht avant-garde Belgische en internationale mode met een wisselende presentatie van silhouetten en archiefmateriaal uit de meer dan 38.000 stuks tellende MoMu-collectie. De opstelling roteert regelmatig om een zo groot mogelijk deel van de MoMu-collectie te tonen, van hedendaagse mode tot historische kledij, textiel en accessoires.

Meer achtergrond

Met de collectiepresentatie biedt MoMu doorlopend een dynamische, verrassende en inspirerende vaste plek aan voor elke bezoeker. Door gebrek aan tentoonstellingsruimte in het verleden kwam de omvangrijke museumcollectie vroeger minder uitgebreid aan bod. Vandaag kan het gerenoveerde museum de geschiedenis van Belgische en internationale mode een vaste plaats geven. De MoMu-collectie wordt voortdurend verrijkt met creaties van opkomend talent en ook hiaten in de historische collectie worden aangevuld, waardoor de collectiepresentatie een dynamische en verrassende plek zal blijven.

  • Walter Van Beirendonck, herfst-winter 2021-22
    1/6
    Stany Dederen
  • Dirk Van Saene, lente-zomer 1998
    2/6
    Stany Dederen
  • Raf Simons, herfst-winter 2000-01
    3/6
    Stany Dederen
  • Christian Dior door Raf Simons, lente-zomer 2015
    4/6
    Stany Dederen
  • A.F.Vandevorst, lente-zomer 2015
    5/6
    Stany Dederen
  • Hoornen brisé waaier, 1800-20
    6/6
    Stany Dederen

Ceci n'est pas la mode belge

Bezoekers ontdekken via de collectiepresentatie de ontwikkeling van de avant-garde Belgische en internationale mode. De tentoonstelling presenteert kleding en accessoires, ‘show invites’, en archiefbeelden. Een inleidende docu gaat dieper in op het ontstaan van het kwaliteitslabel ‘Belgische mode’ vanaf de opkomst van de Antwerpse Zes in de jaren ‘80. Ook het belang van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen wordt belicht met jaarlijks wisselende creaties van modestudenten.

  • 1/3
    Stany Dederen
  • 2/3
    Stany Dederen
  • 3/3
    Stany Dederen

Sinds de internationale doorbraak van de eerste generatie Belgische ontwerpers eind jaren 1980 zijn de Belgische mode en haar internationale context grondig veranderd. De globalisering van de modewereld heeft het begrip ‘Belgische mode’ complexer gemaakt. De herkomst van ontwerpers, de plaats van hun opleiding, de culturele, sociaaleconomische en politieke contexten van waaruit ontwerpers hun oeuvre vormgeven, leiden tot een identiteit die voortdurend in verandering is. ‘Belgische mode’ is geëvolueerd tot een kwaliteitslabel, dat minder te maken heeft met de herkomst, maar alles met de artistieke visie en gevoeligheid van ontwerpers. Wat hen met elkaar verbindt, is een zekere eigenzinnigheid, een conceptuele aanpak, liefde voor surrealisme en een onmiskenbaar oog voor detail. De tentoongestelde silhouetten tonen hoe deze ontwerpers zijn aangetrokken tot een deconstructie van klassieke kledingstukken, kiezen voor een interdisciplinaire aanpak en werken met een diepgaand respect voor geschiedenis en vakmanschap.

  • 1/3
    Stany Dederen
  • 2/3
    Stany Dederen
  • 3/3
    Stany Dederen

Van studenten tot meesters

Een greep uit de ontwerpers die in de collectiepresentatie gepresenteerd worden: Dries Van Noten, Martin Margiela, Raf Simons, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Rushemy Botter, A.F.Vandevorst, Jurgi Persoons, Bernhard Willhelm, Olivier Theyskens, Stephen Jones, Ann Salens, Minju Kim, Balenciaga, Y/Project, Dirk Bikkembergs, Haider Ackermann, Veronique Branquinho en Patrick Van Ommeslaeghe.

Scholen

Bezoek je de expo als klasgroep? Je kan deze tentoonstelling ook ontdekken met een gids. Er zijn verschillende formules afhankelijk van het schoolniveau.

Groepen

Kom je graag in groep? Je kan deze tentoonstelling ook bezoeken met een gids. Je kiest dan zelf de dag en het tijdstip van de rondleiding.