av Lars Dobos

Så ska svensk it-säkerhet bli mer innovativ

Nyhet
10 okt, 20204 min
Säkerhet

PRO För att stärka innovationskraften inom it-säkerhet i Sverige har forskningsinstitutet Rise dragit igång ett samarbetsprojekt finansierat av Vinnova. Syftet är att få fram nya produkter och tjänster inom it-säkerhet, dra nytta av stöd från EU och öka exporten.

Sverige behöver mer innovation inom it-säkerhet, inte minst för att stärka vår konkurrenskraft på den svenska och internationella marknaden, men också för att vi behöver fler produkter och tjänster som bidrar till vår egen it-säkerhet.

För att stödja innovationskraften i Sverige ligger nu det statliga forskningsinstitutet Rise i startgroparna för bygga en ny samarbetsgrupp med namnet Cybernode, eller Swedish innovation node in cybersecurity, för innovation inom it-säkerhet i Sverige.

Enligt Martin Bergling, koordinator för Cybernode, är nyckelorden innovation och it-säkerhet och han poängterar att samarbetsgruppens syfte inte är att arbeta fram regelverk, praxis, råd eller utbildning.

Konkreta produkter och tjänster

– Fokus ligger på att koordinera innovationskraften inom it-säkerhet i Sverige. Tanken är att de samarbeten vi kan utveckla inom Cybernode ska leda fram till konkreta produkter och tjänster. Vi vill stärka Sveriges konkurrenskraft inom it-säkerhet, men det kan också leda till att stärka Sveriges förmåga inom it-säkerhet, säger Martin Bergling.

Cybernode får stöd från statliga Vinnova på 19,6 miljoner kronor fram till och med 2027. De medlemmar som hittills gått med i gruppen är förutom Rise och Vinnova en blandning av små och stora företag, myndigheter, representanter från högskolevärlden och olika branschorganisationer (se faktaruta).

Martin Bergling
Martin Bergling.

– Vi vill lyfta och utveckla idéer som medlemmarna av olika anledningar inte kan utveckla själva. Man kanske har bra idéer men känner att man behöver hjälp av andra, att man behöver ta in andra kompetenser än man själv har tillgång till. Det är också viktigt att vi tar in idéer från forskningssidan som vi kan kommersialisera. Forskare tänker ofta lite annorlunda, vilket är viktigt att ta vara på, säger Martin Bergling.

En viktig del i arbetet blir att på ett koordinerat och strukturerat sätt söka EU-medel för olika innovationsprojekt, något vi i Sverige inte alltid nyttjar på bästa sätt, och då är det nästan alltid individuella aktörer som söker medel. Nu är tanken att närhelst EU utlyser pengar till innovation inom it-säkerhet, ska Cybernode vara på tårna och koordinera ansökningar, något som inte är gjort i en handvändning.

Hjälper till med ansökningar

– Det kan ta ett halvår att få ihop en ansökan. Det säger sig självt att många företag och organisationer avstår på grund av brist på tid och resurser. Vi ska se till att bli klart bättre på detta och hjälpa till med ansökningar och göra det på ett koordinerat sätt.

De företag och organisationer som är medlemmar kommer att kunna lägga fram idéer och arbeta tillsammans med andra aktörer i olika arbetsgrupper. Om arbetet leder fram till kommersiella produkter kommer man från början att avtala om hur intäkter och vinster ska fördelas inom gruppen.

En annan viktig typ av arbetsgrupper är vad Martin Bergling kallar för behovsgrupper. Här är tanken att de som saknar en viss typ av produkter eller tjänster ska kunna lägga fram önskemål om vilka behov man har och hur man anser att en viss produkt borde se ut och fungera. Även här kommer det bli fritt fram för alla att komma med bidrag.

– Behovsgrupperna kommer bli en viktig del i arbetet, jag kan tänka mig att en viss del av inriktningen för de olika arbetsgrupperna kommer att ta utgångspunkt i vilka behov det finns på marknaden och som framförs i dessa grupper. Arbetsgrupp behovsbild kommer dessutom vara den första arbetsgrupp vi sätter ihop, säger Martin Bergling.

Bidra till ökad export

Syftet med Cybernode är alltså att skapa ett bättre innovationsklimat i Sverige inom it-säkerhet och bidra till ökad export, men också bidra till snabbare och säkrare digitalisering i Sverige, speciellt med avseende på offentliga organisationer.

Nyligen fattades beslut om styrgruppens och referensgruppens sammansättningar, och i början av november kommer Cybernode att hålla ett konstituerande möte och besluta om nya medlemmar. Nya medlemmar måste avse att stödja och bidra till arbetet att nå Cybernodes mål, och nya medlemmar antas i konsensus av styrgruppen. Säkerheten inom Cybernode i sig är också en viktig fråga som måste hanteras innan arbetet kan börja på allvar.

– Vi måste hålla hög säkerhet inom projektet; det här kan vara intressant för många utanför Sverige, säger Martin Bergling.

Den officiella invigningen, där Martin Bergling hoppas på ett ministerbesök på programmet, planeras ske i slutet av november då även den nya webbsajten skall vara uppdaterad och sjösatt. I början av nästa år hålls sedan de första företagsträffarna och en medlemsträff.