Een journalistieke zoektocht

naar eerlijke inkomens voor cacaoboeren.

Hoewel chocola een luxeproduct is, leven boeren nog altijd ver onder de armoedegrens. De cacao-industrie moet anders. Maar kan het ook anders? De Chocoproef probeert het met een journalistiek experiment en een nieuw product: sap gemaakt uit het restproduct van de cacaovrucht.

Nieuws: Kumasi Juice is geboren!

Na een jaar vol sap, zweet en tranen is het gelukt.
Samen met de boeren startten we begin 2020 daadwerkelijk een sapjes-onderneming.
Nieuwsgierig? Hier vind je de website van Kumasi Juice.


Van restproduct naar drankje

Group 3 Created with Sketch.
Group 11 Created with Sketch.

18.04.2020

We gaan door

Na een journalistiek experiment van meer dan een jaar kunnen we de conclusie trekken: het kán anders in de cacao-industrie. Met dat idee in ons achterhoofd gaan we samen met de boeren uit Kumasi door. Sinds 2020 bestaat Kumasi Juice als zelfstandige onderneming. Dit jaar moeten de eerste flesjes in de winkel liggen. Wil je op de hoogte blijven van het drankje? Hier vind je de officiële website.

En houd de Chocoproef goed in de gaten, want eind dit jaar verschijnt er een vijfdelige tv-serie over de cacaowereld bij RTL.

17.04.2020

Première!

De documentaire is klaar! Vanaf dinsdag 21 april verschijnt Mede Mogelijk Gemaakt... bij RTL Z, RTL XL en op Videoland. Zo kun je zelf het hele verhaal achter dit enerverende experiment in de cacao-industrie zien. Ook kun je de documentaire hier in het Nederlands en hier in het Engels bekijken.

20.02.2020

Proeven met... (2)

Deze mannen hebben verstand van sap in vaste vorm. Hoe smaakt Kumasi als ijsje? Martijn Doets van IJsmanschap zocht het uit!

06.02.2020

Proeven met...

De bekendste barman van Nederland proeft Kumasi! Wat vindt Victor ervan en wat kan hij ervan maken?

23.01.2020

Super Traceerbaar

Op elk flesje Kumasi komt een QR-code. Daarmee kun je zelf bekijken wie jouw sapje opving en op welke manier het gemaakt is. Transparanter wordt het niet! Op de eerste flesjes Kumasi staat deze QR-code, die je leidt naar cacaoboer Brahim:

16.01.2020

Samen

Het worden er meer en meer, dus we zetten ze op een rijtje; alle organisaties en bedrijven die zich in het afgelopen jaar aan de Chocoproef hebben gewaagd. Met experts uit de wetenschap, het bedrijfsleven, de cacao-industrie en de innovatiehoek kan Kumasi dit jaar groeien. Samen gaan we op zoek naar een eerlijker inkomen voor cacaoboeren.

09.01.2020

Geen Water

Voor de productie van cacao en cacaovruchtsap is water nodig. Maar wat als je daar kilometers voor moet lopen? Boer Brahim legt uit waar hij dagelijks tegenaan loopt.

01.01.2020

Proost!

Op een prachtig 2020, dat hopelijk overstroomt van de Kumasi! Want we weten inmiddels dat het heerlijk smaakt én voor een beter loon voor cacaoboeren zorgt. Volgens de laatste berekeningen gaan boeren er 15 tot 23 procent meer door verdienen. Dus neem nog maar een glaasje!

19.12.2019

Graphic Designer Elvis

Dit is Elvis. Een nieuwe aanwinst voor het team. Hij heeft zijn eigen ontwerpbedrijfje in Accra en gaat aan de slag met het etiket van de flesjes Kumasi. Wat willen we uitstralen? Wat zegt het? Moet het logo geel-bruin, groen-wit, roze-zwart? We gaan het zien!

12.12.2019

De toekomst

Precies een jaar geleden gingen we het avontuur aan: samen met boeren een drankje maken uit het sap van de cacaovrucht . Vandaag presenteerden we aan een afvaardiging van Nestlé Nederland en Zwitserland de resultaten tot nu toe. 'We hadden nooit verwacht dat het sap zo groot zou worden', zei Mark Davies, Nestlé's vice-president van de Strategic Business Unit.

08.12.2019

En we noemen hem...

Het cacaovruchtsap heeft de weg naar het flesje gevonden, dus het is tijd voor een naam. Dit is KUMASI! Vernoemd naar de streek waar het sapje 100 % geproduceerd is.

04.12.2019

Pasteuriseren in Ghana

Naast de Universiteit van Kumasi staat een sapfabriekje. Bismark en zijn team zorgen daar voor de tweede pasteurisatie van het cacaovruchtsap. Nu is het drankje langer houdbaar.


02.12.2019

Business!

De eerste deal is rond. Na een paar dagen hard werken, is er flink wat sap opgevangen en is het tijd voor de administratie. Het sap wat eerst de grond in stroomde heeft nu waarde gekregen.

30.11.2019

De balans opmaken

Een paar maanden terug waren we nog blij met een paar flesjes cacaovruchtsap. Vandaag konden we tientallen liters meenemen vanaf de plantage. De boeren rekenen uit hoeveel geld ze dat oplevert.

28.11.2019

Snelkoker

De twee nieuwe gasfornuizen zijn op de boerderij aangekomen. Zo kan het verse sap op de plantage vliegensvlug in grote pannen gekookt worden. Dat is handig als we de productie straks willen opschroeven.

20.11.2019

Rubbertjes

Field Officer Ebenezer maakt rubbertjes. Die passen precies in de doppen van de flesjes en kunnen lekkage en luchttoevoer voorkomen. Want als je een ding niet wil als je een drankje op de markt brengt...

17.11.2019

Filmset

Soms zou je het bijna vergeten, maar naast het drankje maken we ook nog een documentaire. Die volgt het leven van de cacaoboeren en het hele productproces van de cacaovrucht tot het flesje in de winkel. Als je als regisseur dan zonder middelen op een cacaoplantage zit, moet je het doen met wat voorhanden is. Zo kan een bamboestok prima als microfoonhengel dienen!

14.11.2019

Democratisch verkozen koks

Het sap uit de cacaovruchten moet direct op de plantage verhit worden, zodat het niet bederft. Dit pasteuriseren is een arbeidsintensief klusje, dus daar moeten mensen voor aangesteld worden. Na een verkiezing tussen de cacaobomen kwamen Zulaiha en Amina als winnaars uit de bus. Zij zullen voortaan het sap tot 100 graden verwarmen en vervolgens in flesjes afvullen.

12.11.2019

25 liter in 1 uur

Onze techniek werkt. Via een doormidden gezaagde regenton kunnen we het sap perfect opvangen. Boeren stoppen de natte cacaobonen er aan de bovenkant in en het sap stroomt er aan de onderkant vanzelf uit. Zoveel liter in een uur, dat hadden we niet verwacht.

05.11.2019

Gasfornuis

Op de markt in Kumasi vonden we een mooi gasfornuis. Hierop kunnen we het sap effectiever pasteuriseren. Voorheen gebeurde dit nog op houtskool. Stukje bij beetje worden we professioneler!

01.11.2019

Sapfabriek in Accra

Dit is de fabriekshal van Pinora, een sapproducent in Accra die dagelijks duizenden liters sap in flesjes stopt. Hier kunnen we de kunst goed afkijken en meteen onderzoeken of er een hoekje vrij is in de fabriek. Het liefst zouden we ons sap namelijk in Ghana bottelen. Dan blijft een nog groter deel van de productieketen daar en dus ook een groter deel van de opbrengst. Dat willen we!

25.10.2019

"Veel te weinig"

De cacaoprijs gaat het komende jaar omhoog met 40 cedi's per zak cacao. Dat is ongeveer 6 euro. Wat vinden de boeren daarvan? Field Officer Ebenezer vroeg het ze tijdens het opvangen van het sap.


17.10.2019

Sappost!

Het cacaohoogseizoen is in volle gang, dus het sap vloeit rijkelijk in Ghana. Field Officer Ebenezer heeft samen met de boeren het sap opgevangen, gebotteld én op de post gedaan naar Nederland. Zullen deze flesjes wel reisbestendig zijn? En wat is het vitamine C gehalte van het drankje? Nog even en we weten het!

09.10.2019

Marketingverhalen

Wij weten niks van marketing en gingen daarom langs bij marktonderzoekbureau Ipsos. Samen met hen bedachten we vijf verschillende manieren om ons drankje in de markt te zetten. Want als we het drankje niet verkopen, helpen we de boeren ook niet. Lees hier welke manier het best in de smaak viel!

04.10.2019

Ebenezer in Sunyani

De minimumprijs van cacao stijgt in Ghana met 8,4 procent. Goed nieuws, toch? Onze field officer, Ebenezer, was bij de officiële bekendmaking in de Ghanese cacaostreek Sunyani en peilde de stemming onder de aanwezigen.

01.10.2019

Farmgate prijs

Vandaag is de cacaoprijs voor het komende jaar bekend gemaakt. De prijs stijgt en er is een productieplafond ingesteld. Ebenezer, onze field officer, was erbij. Lees er hier alles over.

20.09.2019

Verwachtingen voor het hoogseizoen

Een nieuwe cacao-oogst staat voor de deur. Wat verwachten de boeren van het hoogseizoen? Ebenezer, onze man in Ghana, peilde de verwachtingen.

06.09.2019

Professionele proevers

Als we groot willen worden met ons sapje is het wel handig om een gigant uit de cacao-industrie aan onze zijde te krijgen. Maar dan moeten ze het wel eerst lekker vinden. In Zwitserland test een team van professionele Nestlé-proevers het drankje. Ze zien potentie.

02.09.2019

Ter inspiratie

Verschillende bedrijven proberen het al helemaal anders te doen. Meer vrouwen aan het werk in de cacao-industrie, boeren mede-eigenaar maken of met een zeilschip cacao direct bij de boeren ophalen. Deze week bezochten we de oprichters van Rokbar, Agrofair en Chocolatemakers voor inspiratie.

22.08.2019

Van vrucht tot fles

Hoe komt het sap uit de cacaovrucht uiteindelijk in een flesje in de winkel terecht? Op papier hebben we het in elk geval uitgedacht. De Chocoproef wil het sap in Ghana produceren, verwerken én verpakken. Daar profiteren de boeren van, omdat de waardetoevoeging daar plaatsvindt.

02.08.2019

Als we hier al sap uit konden halen...

Deze week werd bekend dat Nederland in tien jaar tijd dubbel zoveel cacao importeerde. Dat komt neer op jaarlijks zo'n 1,1 miljard kilo aan cacaobonen. Als we nu uit al het vruchtvlees van de bonen al sap konden halen, dan zouden wij jaarlijks 275 miljoen liter sap opvangen! Maar voor het zover is, moet er nog het één en ander gebeuren. Bekijk hier welke methodes we tot nu toe hebben getest om het sap op te vangen.

31.07.2019

Nog even wachten

Nog een dikke maand en dan kunnen we weer. Dan begint de grote cacao-oogst en dat betekent voor De Chocoproef een nieuwe lading cacaosap. Het is het wachten waard, want het vruchtvlees is dan nog sappiger dan toen we in mei de flesjes afvulden.

23.07.2019

Fuck-Up Award

We hebben een prijs gewonnen, omdat we zo goed kunnen blunderen. Het sap dat verloren ging tijdens de vlucht van Ghana naar Nederland heeft ons de Fuck-Up Award opgeleverd. De aanmoedigingsprijs van Innofest voor innovatieve projecten waarin iets goed misgaat: want mislukkingen moet je ook vieren! Tijdens het festival Welcome to The Village mocht Lars de prijs van duizend euro in ontvangst nemen.

16.07.2019

Oerol marktonderzoek

De resultaten van het marktonderzoek zijn binnen. Ons drankje valt in de smaak: bezoekers gaven een gemiddeld rapportcijfer van 7,53. Ze drinken het sap het liefst in een kleine verpakking, thuis als tussendoortje, ontbijt of lunch. Voor de hoeveelheid drinken in een blikje willen ze tot 2,30 euro betalen. Ook het achterliggende verhaal is van groot belang! Opvallend: het drankje smaakt beter dan het ruikt. Lees hier het hele rapport!

20.06.2019

De eerste proevers

Een spannende dag! Honderd festivalbezoekers proeven tijdens Oerol als eerste van het sap van de cacaovrucht. Vinden ze het lekker? Zouden ze het kopen in de supermarkt en hoeveel zouden ze er voor betalen?

18.06.2019

Op naar Oerol

Als je een drankje wil verkopen, moet het natuurlijk wel in de smaak vallen. Dat gaan we eind deze week in samenwerking met Innofest testen onder festivalbezoekers op Oerol. Voordat ze een slokje nemen, krijgen ze eerst te zien hoe het sap gemaakt is.

17.05.2019

Lekkage

De flesjes blijken niet helemaal luchtdicht te zijn. Cacaovruchtsap is extreem gevoelig voor fermentatie en dat blijkt geen goede combinatie met de vliegreis terug naar Nederland. Gelukkig hebben we een paar liter kunnen redden.

15.05.2019

Vers sap

Het resultaat van een dag oogsten! Ruim 30 liter sap. Gepasteuriseerd, gebotteld en klaar voor vervoer naar Nederland.

14.05.2019

Omgebouwde regenton

Je moet werken met de materialen die voorhanden zijn. Deze opstelling is gemaakt van een plastic regenton. Het is een upgrade vergeleken met de houten kist. Makkelijker schoon te houden en er stroomt meer sap uit.

13.05.2019

Veldpasteurisatie

Op de Universiteit van Kumasi leerden we hoe we het sap kunnen stabiliseren door het te pasteuriseren. Vandaag brengen we die kennis op de boerderij in de praktijk: op een houtskoolvuurtje wordt het eerste sap gekookt en gebotteld.

12.05.2019

Drogen

Brahim en zijn broer Said leggen hun cacao te drogen. Na zes dagen is de natte cacaoboon gefermenteerd en gedroogd. Het ruikt dan al naar cacao. Mei is eigenlijk niet de beste oogstperiode. Het is de zogenaamde mid crop of lean season. Er wordt een beetje cacao geoogst, maar die is niet van optimale kwaliteit. Ook zit er weinig vruchtvlees in de cacaovrucht en bevat het minder sap. Niet gunstig dus, voor De Chocoproef!

12.05.2019

Houten kist

Hoe vang je het meeste sap op zonder dat het de cacaoproductie in gevaar brengt? Het is nog een hele klus om het sap op te vangen op de boerderij. Een van de methodes is met een houten kist. De cacaovruchten gaan er aan de bovenkant in en aan de onderkant stroomt het sap eruit. Het is een simpele methode, maar niet zo hygiënisch...

11.05.2019

Teamwork

Voor het breken van de cacaovruchten komt Brahim met zijn groep boeren samen. Het oogsten van cacao vergt nogal wat logistiek. De boeren helpen elkaar bij het openen van de peulen. Vandaag bespreken we hoe we het sap vervolgens zo snel mogelijk op kunnen vangen.

20.03.2019

Testresultaten

Kwame Nkrumah University of Science & Technology, Kumasi, Ghana

De eerste testresultaten zijn binnen. Ebenezer en zijn team hebben de eerste oogst opgevangen en gepasteuriseerd op de universiteit van Kumasi. We proberen verschillende niveau’s van pasteurisatie uit om het sap zo vers - en lekker - mogelijk te houden.

18.03.2019

Gefermenteerd sap

Vandaag hebben de boeren opnieuw geoogst. De eerste liters sap zijn helaas gefermenteerd. Daarom zijn we op zoek naar een manier om het sap nog sneller te persen. Ebenezer probeert het met behulp van een net. We hopen dat het werkt.

16.03.2019

Traditionele fermentatiemethode

Traditioneel wordt cacao gefermenteerd in het sap van de cacaovrucht op dit soort bananenbladeren. Een eenvoudige, handige methode maar niet heel hygiënisch. En omdat we het sapje uiteindelijk niet willen laten fermenteren, moeten we op zoek naar een andere methode om het op te vangen.

14.03.2019

Ghanees wit goud

Dit is het dan, het vruchtvlees van de cacaovrucht. Hier willen we het sap voor het drankje uit halen. De lychee-achtige substantie zit om de cacaobonen heen. Het is nu zaak het sap zo snel mogelijk op te vangen, anders gaat het fermenteren en is het niet meer drinkbaar.

13.03.2019

Boer Brahim

Cacao Farm XX - Kumasi, Ghana

Dit is één van de boeren die de eerste tests voor ons doet. Brahim is de lead farmer, hij is aanspreekpunt van een kleine gemeenschap van boeren. De eerste oogst heeft net plaatsgevonden. Samen met Ebenezer kijken we hoe we het allemaal zo efficiënt mogelijk kunnen doen.

07.03.2019

Kokoo pa boeren

Kokoo Pa is de een na grootste coöperatie van Ghana, 8600 cacaoboeren zijn lid. Ze zijn een belangrijke schakel in de productieketen van cacao en daarom een interessante partner voor ons. Hier leggen we onze plannen uit om een sapje te maken van de cacaovrucht. De boeren hebben meteen pittige vragen voor ons. Kunnen we een afzet garanderen? Hoeveel willen we afnemen?

01.03.2019

Field officer Ebenezer

Central Market - Kumasi, Ghana

Maak kennis met Ebenezer. Hij is onze man in het veld. In samenwerking met Cocoa Merchants en Cocoanect, twee van onze partners, verzorgt hij het contact met de boeren. Hij werkt in Ghana keihard aan het optimaliseren van het opvangen van het sap. Een goede logistiek om dat zo snel en hygiënisch mogelijk te doen, is een enorme uitdaging. Ebenezer houdt ons op de hoogte met video-updates.

05.02.2019

Persen

Cocoa Research Institute of Ghana, Ghana

In Tafo is het Cocoa Research Institute Ghana (CRIG) gevestigd. Een instituut van de Ghanese overheid waar research gedaan wordt naar alles wat met cacao te maken heeft. CRIG heeft tests gedaan met deze pers die het sap sneller uit de vrucht weet te krijgen. We willen graag samenwerken en kijken of we de pers ook voor ons sapje kunnen gebruiken.

02.02.2019

Spannend bezoek

41 Kwame Nkrumah Ave, Accra, Ghana

Wie zaken doet in de cacao-industrie van Ghana, krijgt vroeg of laat te maken met Cocobod (Ghana Cocoa Board). Dat is de officiële Ghanese overheidsinstelling die onder andere de prijs van cacao bepaalt. Alles wat met cacao te maken heeft, gaat in Ghana via Cocobod. Het cacaosap dus ook. Vandaag mochten wij ons project komen uitleggen. Ze zijn gelukkig enthousiast!

15.01.2019

Vers cacaovruchtvlees proeven

Sap halen uit het vruchtvlees van de cacaovrucht. Leuk idee, maar is het ook lekker? Tijdens de grote oogst laten cacaoboeren in Ivoorkust het aan Lars proeven.

20.12.2018

Aan de slag

Vandaag zetten we onze handtekening onder een bijzondere samenwerking. Het komende jaar ontwikkelen we samen met Nestlé een nieuw product: een sapje gemaakt van de cacaovrucht. We hopen hiermee een beter beeld te krijgen van de cacao-industrie en gaan op zoek naar manieren om de omstandigheden van de cacaoboeren te verbeteren.