Eindhoven,
08
april
2021
|
16:03
Europe/Amsterdam

Zelftest voor studenten geen succes: half miljard euro op het spel

Studenten hebben weinig zin om zelftests tegen het coronavirus te gebruiken, blijkt uit een pilot bij Avans Hogeschool. De overheid dreigt aan de tests een half miljard euro te verspillen.

Avans-student Lara neemt een zelftest af. Via haar laptopcamera kijkt begeleider Gijs mee. Ze steekt het wattenstaafje 2,5 cm haar neus in, daarna stopt ze het in een buisje met vloeistof en uiteindelijk druppelt ze die vloeistof op een apparaatje. Een kwartier later zal ze haar uitslag krijgen.

Het ziet er eenvoudig uit. Toch blijken studenten er niet voor te porren. Het viel al meteen tegen bij Avans Hogeschool, HAS Hogeschool en mbo-instelling Koning Willem I. Ze vroegen 1.400 studenten om aan een proef met deze zelftests mee te doen en uiteindelijk deed maar 30 procent mee.

Geen zin
Maar liefst 20 procent had meteen al geen zin. Van de 1.100 studenten die eerst wél wilden meedoen, kwam het merendeel uiteindelijk niet opdagen in de digitale ‘teststraat’ van Avans, die deze ochtend tijdens een Teams-bijeenkomst aan journalisten is getoond.

In vier weken tijd zijn meer dan duizend tests afgenomen. Slechts één keer was er een positieve uitslag. Die student moest daarna een officiële test bij de GGD gaan doen.

Studenten zien het nut van de zelftests niet in, vermoedt Lara, die aan de opleiding biologie en laboratoriumonderzoek studeert. “Er zitten niet echt gevolgen aan. Je hebt geen voordeeltjes. Als je de test niet doet, kun je alsnog naar de hogeschool komen.”

Niet verplicht
En zo wil het kabinet het ook. Vanaf 26 april Deeltjes van het coronavirus.moeten studenten weer een dag in de week op de campus terechtkunnen. En dat allemaal dankzij zelftests, die vooral niet verplicht mogen zijn. Een half miljard euro is ermee gemoeid, inclusief de distributie.

Het lijkt verspild geld, gezien de uitkomsten van een pilot bij Avans. Als eerste hogeschool deelt Avans de uitkomsten met journalisten. Vrijblijvende zelftests, zonder dwang of beloning? “Dat lijkt niet het beste model”, zegt projectleider Carla Nagel voorzichtig.

Vicevoorzitter Jacomine Ravensbergen van Avans wil graag 'een nuchtere duit in het zakje' doen. “Vanaf 26 april kunnen studenten weer een dag in de week op de campus onderwijs krijgen, maar daarvoor zijn de zelftests niet eens nodig. Dat deden we in september en oktober ook al. We kunnen gewoon keurig de anderhalve meter bewaren, met een paar leuke en lastige ingrepen.”

Te weinig
Dertig procent deelname is echt veel te weinig, zegt Ravensbergen. Studenten moeten volgens haar worden beloond als ze de zelftests doen. Bijvoorbeeld: meer onderwijs krijgen, of dat ze samen met een andere student een tweetal kunnen vormen dat geen afstand hoeft te houden. “Dan gaan ze van elkaar eisen dat ze de test doen. Ze willen elkaar dan niet teleurstellen.”

Hoe dan ook moet er iets verzonnen worden om studenten over de streep te trekken, vindt ze. “Want docenten willen veiligheid en studenten willen nabijheid.” Daarom pleit ze voor nieuwe pilots om vanaf september – in het nieuwe studiejaar dus – meer vrijheid te hebben in het onderwijs.

Plan B
Heeft dat nog zin, als in de zomer veel mensen zijn gevaccineerd? Ravensbergen: “Ik verwacht dat een groot deel van de mensen in september een of twee vaccinaties heeft gehad, en dat helpt. Maar kijk eens hoe het na de vorige zomer ging, hoeveel mensen toen het virus weer van vakantie naar Nederland mee terugnamen. Bovendien hebben wij hier ook studenten van zestien en zeventien jaar, die helemaal niet in aanmerking komen voor een vaccin. Ik verwacht toch uitbraken van infecties, zeker onder jongeren.”

Projectleider Nagel wil ook niet alle kaarten op de vaccinaties zetten. “We moeten een plan B hebben. We zijn al te vaak door het virus ingehaald.” [HOP]

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
linda
13
April
2021
Helemaal eens met Isabelle! Wie bang is om te leven, zet de radio en tv aan en verzeker jezelf dat het nog niet veilig is om buiten te komen. Vergeet je mondkapje niet en blijf geloven dat het allemaal voorbij is als je gevaccineerd bent.
Isabelle
09
April
2021
Ik lees: “Want docenten willen veiligheid en studenten willen nabijheid.” Ik ga niet mee in de stap om een ander verantwoordelijk te maken voor mijn gevoel van veiligheid. Laat staan de studenten te manipuleren, te bedreigen en te bedriegen om ze aan te laten tonen dat ze geen potentieel gevaar zijn.

Wie bang is om te leven, zet de radio en tv aan en verzeker jezelf dat het nog niet veilig is om buiten te komen. Vergeet je mondkapje niet en blijf geloven dat het allemaal voorbij is als je gevaccineerd bent.
Je kan nog jaren wachten tot de kust "veilig" is, want virussen waren er en virussen komen er. Enige verschil is dat met zo veel afstand ons immuunsysteem nog verder achteruit gegaan is en we verder dan ooit van onze menselijke natuur zijn komen te staan met digitale (werk)verplichtingen.

De wereld is geen veilige haven waarin met meer controle ziekte en dood overruled kunnen worden. Ik denk dat wat minder angstporno en wat meer nuchter verstand een ieder goed zou doen. Jongeren horen te leven, in plaats van de rest van hun leven schulden af te betalen waar deze testcultuur voor zorgt. Ik ben verheugd te lezen dat studenten zich niet laten strikken voor dit soort testen. Wat dat betreft lijkt het kritisch onderzoekend vermogen van de gemiddelde student dat van de gemiddelde Fontys medewerker ruimschoots voorbij te gaan. Is er in ieder geval iets van de Fontysvisie gerealiseerd het afgelopen jaar.
Elle van den Goorbergh
09
April
2021
Dit kun je niet verplicht stellen en dat moeten we ook niet willen, denk ik. Ik acht het nl. irreëel om alle dagen dat ik naar mijn werkplek ga, een sneltest te moeten doen. Dat doe ik nu ook niet als ik op de locatie werk. Mijn man werkt in de ouderenzorg, de risicogroep, en die hoeft dat ook niet te doen. Hij is gedurende de Coronacrisis gewoon iedere dag naar zijn werk gegaan. Zij hadden geen lock down. Bij klachten bleven/blijven ze thuis. Zij hielden/houden 1,5 meter afstand en als dit niet kan, dan dragen ze een mondkap. Ik ben het dus eens met de opvatting van vicevoorzitter Jacomine Ravensbergen van Avans: "Vanaf 26 april kunnen studenten weer een dag in de week op de campus onderwijs krijgen, maar daarvoor zijn de zelftests niet eens nodig. Dat deden we in september en oktober ook al. We kunnen gewoon keurig de anderhalve meter bewaren, met een paar leuke en lastige ingrepen.” En zo was het ook bij FLOT in september en oktober jl. Het is in mijn optiek echt zondegeld, dat de overheid hier weer een half miljard euro tegenaan gaat gooien. Terwijl we onlangs nog in de media konden zien/horen dat de kwaliteit van het Nederlands hoger onderwijs in gevaar is door aanhoudende bezuinigingen en mensen vanuit die hoek tijdens de protestactie 'Normaal Academisch Peil' kenbaar maakten dat om het onderwijs en onderzoek in de Nederlandse academische wereld enigszins op niveau te houden, er volgens hen zo'n 1,1 miljard euro extra moet worden geïnvesteerd. Dat kan dan niet, maar voor weer een nieuwe Coronamaatregel - sneltests/teststraten voor het hoger onderwijs - komt de overheid dus prompt weer met een half miljard euro op de proppen. Dat valt toch niet te billijken noch te begrijpen? Waarom moet alles om 'koekoeksjong Corona' blijven draaien. Zelfs als inmiddels de risicogroepen zijn gevaccineerd; er al sprake is van een behoorlijke groepsimmuniteit; studenten/jongeren bij infectie veelal milde verschijnselen vertonen; het po, vo en mbo inmiddels ook alweer draaien en zonder sneltests. En jongeren/studenten al zoveel offers hebben moeten brengen voor de ouderen in relatie tot Corona. Plus dat er al ruim een 45 miljard in Corona(steun)maatregelen is geïnvesteerd, dat uiteindelijk door ons allemaal moet worden terugbetaald.
W. Hardeman
09
April
2021
Een negatieve (zelf) test kán en mág geen voorwaarde zijn om naar school te mogen komen.
Dat is ethisch gezien onacceptabel.
Dit vragen (verplicht of indirect) is dwang uitoefenen en dit mag grondwettelijk gezien niet.
Mensen uitsluiten op basis van een test (waarvan nog maar de vraag is wat die nu eigenlijk aangeeft) is tevens discriminatie.

Hugo de Jonge heeft gezegd: nooit verplichten om te testen (of vaccineren); en toegangstesten gelden alleen voor niet-essentiele voorzieningen
Link: https://www.scienceguide.nl/2021/03/mogen-hogescholen-en-universiteiten-een-test-of-vaccinatiebewijs-verplichten/

Rutte, RIVM en WHO zeggen: testen terwijl iemand asymptomatisch is heeft geen zin
Bovendien verspreid een asymptomatisch persoon nauwelijks tot niet

Dan nog wat cijfers; ter bewustwording:
IFR (infection Fatality Rate, dus sterftepercentate) COVID:
Leeftijd / percentage
0-19 Years 1 in 33.333 = 0,003%
20-49 Years 1 in 5,000 = 0,02%
50-79 Years 1 in 200 = 0,5%

Overlevingspercentage van besmette (symptomatisch en asymptomatisch) mensen:
Percentage
0-19 Years 99.997%
20-49 Years 99.98%
50-69 Years 99.5%
70+ 94.6%
Freddy
09
April
2021
Mooie cijfers. Maar dit zijn cijfers MET allerlei maatregelen, dus die zeggen niet heel veel. Daarnaast schrijf je dat een asymptomatisch persoon "nauwelijks tot niet" het Covid virus verspreid, maar daar zou ik graag een bron bij zien. Mijn bronnen suggereren namelijk het tegenovergestelde.

Ik nodig je uit om zelf eens te zoeken, en dan liefst met een zoekmachine die geen geschiedenis van je bijhoudt (dus waarmee je in je eigen bubbel blijft):
https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=does+asymptomatic+person+spread+covid
Natasja
09
April
2021
@Freddy: er is geen bewijs dat de maatregelen werken. Het RIVM kan dat niet aantonen. Landen zonder maatregelen worden slecht weggezet als het toeneemt, maar ook daar neemt het af. De trends in Amerikaanse staten zonder maatregelen zijn hetzelfde als die in staten met maatregelen. Het zijn overal geen hockeysticks aan besmettingen maar golven (ook zonder maatregelen). Mondkapjes verhogen eerder infectiekans dan dat ze deze verminderen omdat ze ziektekiemen vasthouden (ook schimmels en bacteren, wil je ook niet in je longen). (Bron: Carla Peeters in HP de Tijd). Het advies van de WHO is 1 meter (geen 1,5 dag scheelt heel veel studenten in het gebouw) (Bron website WHO). De ventilatiesystemen zijn op scherp gezet (Bron nieuwsbrief Fontys begin vorige zomer). Volgens mij kunnen we gewoon open. Bescherm jezelf met een goed immuunsysteem.
W.Hardeman
09
April
2021
Beste Freddy,

Die IFR-cijfers waren al bekend voordat alle maatregelen waren ingevoerd, dus die zijn correct met en zonder allerlei maatregelen.

Bij deze de bronnen waar je naar vroeg: Asymptomatisch verspreiden?
“A total of 1174 close contacts of the asymptomatic positive cases were traced, and they all tested negative for the COVID-19.”
Uit dit artikel uit het gerenommeerde blad “Nature”:
https://www.nature.com/articles/s41467-020-19802-w
en
https://www.lifesitenews.com/news/asymptomatic-transmission-of-covid-19-didnt-occur-at-all-study-of-10-million-finds

verder lijkt het erop dat je een aanname doet over hoe ik informatie zoek? En aanname is killing, dat weten we allemaal wel :). De grap is dat ik al jaren duckduck gebruik voor niet-wetenschappelijke bronnen, maar voor wetenschappelijk bronnen moet je toch echt de vakliteratuur in duiken.
Esse Heij
09
April
2021
Dit lijkt me een meer dan goede reden voor Fontys om de sneltest wel VERPLICHT te stellen.
Geen negatieve testuitslag, dan geen toegang tot de gebouwen!
Alleen zo worden de welwillenden beschermd.
Falco Tersteeg
09
April
2021
Een werkgever mag een werknemer in ieder geval niet verplichten om een coronatest af te nemen en mag daar ook geen consequenties aan verbinden. Zeker als deze überhaupt geen klachten heeft. Ook voor studenten lijkt me dit onacceptabel. Ik zou aanraden dat de welwillenden zich laten vaccineren en dat zij de basismaatregelen in acht houden om besmetting te voorkomen.
Natasja
09
April
2021
Wil je echt in een angstmaatschappij leven? Ons reptielenbrein creëert bij iedere test stresshormonen. Deze verminderen de effectiviteit van je immuunsysteem. Laat je angst los, leef gezond (inclusief voldoende contact met ziekmakers om weerstand op te bouwen), heb lief en lééf. Angst voorkomt niet dat je sterft. Angst voorkomt dat je leeft. (oud Chinees gezegde)