Därför bjuder Agenda in nyvalda LO-ordföranden

Publicerad

Susanna Gideonsson är LO:s nyvalda ordförande. Hon sitter också i Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet. Det ger henne en dubbel roll i en av höstens hetaste politiska frågor, den om arbetsrätten.

I juni presenterade den så kallade Las-utredningen sitt betänkande. Enligt januariöverenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna ska utredningens förslag bli ny lag om arbetsmarknadens parter inte själva kommer överens i de pågående förhandlingarna om arbetsrätten.

Las-utredningen föreslog bland annat:

Nyhetsbloggen

o Kompetensutveckling skrivs in i lagen.

o Enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp på grund av personliga skäl.

o Undantagen i turordningsreglerna utökas från 2 till 5.  

o Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan dem som jobbat lika länge.

o Rätt till förtur vid anställning efter 9 månader i stället för 12 månader vid visstidsanställning.

Möttes av skarp kritik

Utredningens förslag mötte skarp kritik från fackföreningsrörelsen men också från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som menade att utredningen skapade en obalans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Men både Centerpartiet och Liberaler ansåg att utredningen följt direktiven enligt januariavtalet. Och många arbetsgivare välkomnade utredningens förslag.

Enligt januariöverenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna ska las-utredningens förslag bli lag om arbetsmarknadens parter inte själva kan komma överens om den nya arbetsrätten. Dessa förhandlingar mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv pågår just nu med stor intensitet. Senast den 30 september måste parterna vara klara, annars hotar lagstiftning. Och blir det lagstiftning så hotar Vänsterpartiet att rikta misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven och hans regering.

Frågan om visstidsanställningar ingår i förhandlingarna och har blivit en allt viktigare fråga under coronapandemin. Var femte anställd inom välfärden är timanställd, enligt siffror från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Många av dem finns inom äldreomsorgen och de otrygga anställningarna anses ha gjort det svårare att vara sjukskriven och påverka sin arbetssituation.

SVT ersatte Christa Opava inkomsbortfall

I Agendas reportage möter vi 22-åriga Christa Opava från Eskilstuna. Hon är utbildad undersköterska men arbetar som timanställd på ett LSS-boende. Christa Opava är politiskt aktiv i Socialdemokraterna.

Utan fast anställning är hon hänvisad till väntan i hemmet på att mobilen ska ringa eller ett sms med erbjudande om några timmars anställning. Hon berättar om stressen av att aldrig kunna planera sin framtid. Eftersom Christa Opava tvingas tacka nej till ett arbetspass för att medverka i vår inspelning har vi ersatt hennes inkomstbortfall.

Hennes arbetsgivare är Eskilstuna kommun, som sedan länge styrs av Socialdemokraterna. Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) menar att de timanställda är nödvändiga för att kommunen ska klara sina uppgifter.

LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson var tidigare ordförande i Handelsanställdas förbund. Där kämpade hon för att avskaffa den allmänna visstiden som är den anställningsform som möjliggör timanställningarna.

Frågan nu är om hon kan göra upp med arbetsgivarna om nya Las-regler, även om de otrygga visstidsanställningarna blir kvar?  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet