Les dones contagiades amb covid-19 i que van donar a llum durant els primers 21 mesos de pandèmia van tenir un part més medicalitzat i van patir manca d’informació durant el seu ingrés hospitalari. Ho diuen les conclusions d’un estudi de de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. La investigació ha analitzat el tracte rebut per les pacients que van parir en el període de pandèmia i prepandèmia i, més concretament, l’experiència d’aquelles mares que eren positives per covid-19 durant el part.

Un 40 % de les dones amb covid van tenir un part amb cesària

Les dones amb covid-19 que van donar a llum van tenir una taxa de medicalització molt més alta i això es va traduir en cesàries en un 40 % de les dones contagiades i en episiotomies en el 50 %. En canvi, les dones amb diagnòstic negatiu van tenir només un 24 % d’episiotomies i un 20 % de cesàries.

Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO, Dones, Desenvolupament i Cultures, i investigadora principal del projecte, recorda que una de les conseqüències de l’increment del percentatge de cesàries és el menor índex de contacte pell amb pell en el moment del part.

Més de 2.000 enquestes a dones d’entre 33 i 35 anys

Per fer l’estudi es va crear un grup de control de dones que haguessin estat embarassades i haguessin donat a llum entre l’1 de gener i el 13 de març del 2020 (abans de la pandèmia); i un grup diana amb mares que tinguessin aquesta experiència entre el 14 de març del 2020 i el setembre del 2021 (durant la pandèmia).

S’han fet 2.070 enquestes, 34 de les quals corresponen a pacients diagnosticades amb covid-19. El perfil general de les participants en l’estudi és de dones d’entre 33 i 35 anys, que van ser mares per primera vegada, i que van tenir un embaràs de baix risc i un part no prematur.