etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kunnanjohtaja Juhani Meriläinen vastaanotti kuvanveistäjä Juhani Saksan Vaajakoski-monumentin Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnalta (SOK:lta) ja Keskimaalta S-market Vaajalan avajaisten yhteydessä 1994. Saksa työsti Suomen Kivivalmisteen Korpilahdelta suurina kivilohkareina toimittamat, työstämättömät raakalohkareet Kangasniemellä, lakkautetun Vaimosniemen kyläkoulun pihaan pystytetyssä katoksessa. Aikaa kiviaihioiden työstämiseen kului yhdeksän kuukautta. Teos on Kivijärven mustaa graniittia ja jalusta Askolan punaista graniittia.

Juhani Saksa (s.1939) asuu ja työskentelee pääasiassa Kangasniemellä. Hän on vuodesta 1964 lähtien työskennellyt taiteen parissa Suomen lisäksi Puolassa, Tšekin tasavallassa, Ranskassa, Hollannissa ja Italiassa. Saksan pääasiallisena tekniikkana ovat eri kivilajit ja pronssi. Suomen maaperän kovista kivilajeista kuten graniitista hän pitää kuitenkin eniten. Yli 40-vuotisesta työrupeamasta taiteen parissa olen yli puolet työskennellyt kivien kanssa. Perustiedot ja -taidot kiventyöstöön sain Carrarassa, marmorivuorten kupeessa Italiassa.

Kuvanveistoa Juhani Saksa on opiskellut yksityisesti myös Suomessa ja Isossa-Britanniassa. Saksalla on useampia julkisia teoksia, joista suurin osa sijaitsee Kangasniemellä ja Vaajakoskella. Hänen omassa kivigalleriassaan Kangasniemellä on esillä yli 100 pronssi- ja kiviveistosta. Saksa on saanut kunniamaininnan kuurosokeiden vuoden veistoksesta vuosina 1989 ja 1992, Kangasniemen kunnan kulttuuripalkinnon vuonna 1989, ensimmäisen palkinnon ja vuoden veistos Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Suomen Kuurosokeiden kilpailussa vuonna 1990, Kiinan kansantasavallan kulttuuriministeriön mitalin vuonna 1995, Japanissa Toyamuran veistosbiennalen palkinnon vuonna 1997 sekä Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Suomen kuorosokeiden vuoden kosketeltavin veistos palkinnon vuonna 2005.

Työstään Saksa on todennut: ” Kivillä on paljon kerrottavaa, mutta niitä tarkastelevilla pitää olla kiinnostusta ja antaa kivelle mahdollisuus avautua. Oma osani tässä tapahtumaketjussa on pieni, mutta yritän parastani. Poistan kivilohkareesta kaiken ylimääräisen ja tuon esille, mitä kunkin kiven sisälle on aikojen kuluessa muodostunut. Jokaisen kiven sisällä on oma aiheensa. Uuden muodon tarkoituksena on herättää ohikulkijoissa kiinnostusta ja käynnistää katselijan mielikuvitus. Veistoksiani saa kosketella. Useimmille kiven lämpö ja sen pinnan pehmeys tuottaa yllätyksen. Kivi elää koko ajan – se huomioi ympäröivän lämmön, ilman kosteuden ja valon.”


Lähteet:

http://www.juhanisaksa.com/index.html (viitattu 12.6.2012)
http://www.mikkelintaiteilijaseura.net/fi/saksa.html
(viitattu 12.6.2012)
http://www.suomenkivivalmiste.fi/patsaat-ja-monumentit.htm (viitattu 12.6.2012)
Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)
Jyväskylän maalaiskunnan historia 1945–2008, Jorma Wilmi, Jyväskylän kaupunki, 2011.
Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja, 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)
Juhani Saksan yhteydenotto sähköpostilla 7.10.2023

 

Exit

Vaajakoski-monumentti

Tekijä: Juhani Saksa
Omistaja: Jyväskylän kauupunki
Valmistumisvuosi: 1993
Materiaali: Kivijärven musta kivi, jalusta Taivassalon punainen graniitti
Sijainti: Teos odottaa uutta sijaintipaikkaa

  Sisältö: Jaana Oikari, Maija Roininen. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen