Compenseer zorgpersoneel voor inkomensschade door corona

Tienduizenden zorgmedewerkers hebben tijdens het werk in de frontlinie corona opgelopen. Voor een deel van hen betekent dit dat zij langere tijd zijn uitgeschakeld en daardoor in hun loon gekort worden. Dat gaat al gauw om honderden euro’s per maand en kan oplopen tot ruim 10.000 euro. Als je langer dan 2 jaar ziek bent, kun je zelfs je baan verliezen. CNV Zorg & Welzijn vindt dit onacceptabel. Ook omdat wij het ministerie zien als verantwoordelijke voor de onveilige situatie voor zorgmedewerkers. De oplossing eisen we ook van het ministerie. Ben jij een van de getroffenen? Laat het ons hieronder weten!

Net als bij andere werknemers geldt ook voor zorgpersoneel dat bij langdurig ziekteverzuim je salaris niet meer volledig wordt doorbetaald. Meestal gaat het om een korting van 30% als je langer dan een jaar ziek bent. Het probleem is dat dit ook geldt voor zorgpersoneel dat ziek is geworden terwijl zij werden ingezet voor zorg aan coronapatiënten. Ze moesten verplicht doorwerken en hebben hun gezondheid in de waagschaal gelegd in het belang van anderen. We kunnen niet accepteren dat deze mensen hierdoor nu gekort worden. We moeten deze mensen hiervoor compenseren en die verantwoordelijkheid ligt bij het ministerie.

Veel besmettingen in de zorg

Aan het begin van de coronapandemie was er nog veel onduidelijk over het virus, hadden we nog geen vaccinaties en waren er tekorten aan beschermingsmiddelen. Thuiszorgmedewerkers mochten niet of nauwelijks beschermingsmiddelen gebruiken, omdat die in het ziekenhuis nodig waren. Laten we bovendien niet vergeten dat tijdens de lockdown iedereen thuis moest blijven, behalve mensen in cruciale beroepen, zoals in de zorg. De effecten zijn zichtbaar in de cijfers: er zijn in vergelijking met andere sectoren heel veel besmettingen in de zorg.

CNV pakt probleem aan

Twee jaar geleden heeft de vakbond dit probleem al aangekaart. Maar nog steeds is er zelfs geen begin van een oplossing. Ondertussen zijn er wel zorgmedewerkers die hierdoor in de problemen komen, want wie kan er zomaar 30% van zijn inkomen missen? Voortdurend wordt er gezegd dat oplossingen onderzocht worden, maar dat duurt veel te lang. CNV pakt daarom nu zelf het probleem aan en gaat de inventarisatie maken. We treffen nu voorbereidingen om de schadeloosstelling te gaan afdwingen. We hebben hiervoor een stichting opgericht en gedupeerden kunnen zich bij ons melden.

CNV neemt dit initiatief omdat we vrezen dat deze groep zorgverleners anders tussen wal en schip valt. Er wordt al gepleit voor vangnetten voor mensen die zó lang ziek blijven dat ze in een uitkeringssituatie (WIA) terechtkomen. Daar moet zeker een oplossing voor komen, maar ook voor de groep minder-lang-zieken, omdat ook die aanzienlijke financiële schade lijden.

Getroffen? Meld je bij ons!

Wij roepen getroffen zorgmedewerkers op zich te melden! Daarvoor hoef je geen lid te zijn van CNV. Als platform voor Werkend Nederland willen we dat dit geregeld wordt voor alle medewerkers in de zorg. Lid worden kan natuurlijk wel, zodat je ook in de toekomst verzekerd blijft van onze juridische hulp!

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je ook bij ons terecht.

Rekenvoorbeeld

In het formulier vragen we naar een schatting van het misgelopen loon. Je schat het misgelopen bedrag als volgt: Neem het aantal maanden dat je ziek bent geweest, trek daar 12 maanden vanaf (eerste jaar wordt volledig doorbetaald). Vermenigvuldig dat aantal maanden met 30% van je maandsalaris. Dit is je maximale schade. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt was door de ziekte, moet je hiervan nog het percentage arbeidsongeschikt nemen.

Ben je 17 maanden volledig ziek geweest en bedraagt je maandsalaris 2000 euro, dan is de berekening:

5 x 2000 x 0,3 x 100% = 3000 euro.

Kon je maar 50% werken, dan wordt de som: 5 x 2000 x 0,3 x 50%=1500 euro.

Loonderving door Long COVID
Error
None
Error
None
Error
None
Persoonlijke gegevens
Error
None
Error
None
Error
None

Afmelden?

Heb je je eerder via het meldpunt opgegeven om mee te doen aan deze kwestie maar wil je toch niet meer dat wij je belangen behartigen in deze. Stuur dan een bericht naar infosic@cnv.nl met je voor- en achternaam. Dan zullen wij je afmelden. Het bericht kan als volgt;

"Mijn naam is ... Ik heb gewerkt in de Zorg in 2020, ben in dat jaar besmet geraakt met COVID-19, heb long covid en kan als gevolg daarvan al twee jaar minder of niet werken. Ik wil niet dat CNV en FNV mijn belangen behartigen in de collectieve zaak voor zorgmedewerkers met long covid”.

Via het betreffende e-mail bericht kan je ook eventuele vragen stellen, die je hebt naar aanleiding van dit bericht of de procedure.

Waar wil je meer over weten?

Laat je stem horen en sluit je aan!

Tijdelijk het eerste halfjaar nu maar €4 per maand. Samen staan we sterker.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Ondersteuning van onze juristen als het tegenzit